Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılında, iş birliğinin geliştirilmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi amacıyla başlattığı "Anadolu Odise" programı kapsamında, 27 kişiden oluşan Koreli heyet Çanakkale’ye geldi. Türkiye`den kendilerine eşlik edecek gruplarla 10 gün boyunca tarihi, kültürel ve turistik mekanlarını gezmesi ve gezilen illerde çeşitli temaslarda bulunması planlanan heyet, programa ilk olarak Troia Antik Kenti’nde başladı. Troia Antik Kenti`ni inceleyen Koreli heyet, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile Hanyang Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heesoo Lee`den antik kent ve arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi aldı.
“Uzakdoğu’dan gelen misafirlerle açığımızı tamamladık”
Troia’da gerçekleşen ziyarette konuşan Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, geçen yıl batıdan Çanakkale’ye gelen turist sayısının azaldığını fakat Uzakdoğu’dan gelen misafirlerle bu açığın giderildiğini belirterek; “Troia ciddi anlamda ziyaretçi alan bir tarihi değerimiz. Geçtiğimiz yıllarda 500 bin kişi bu önemli ören yerimizi ziyaret etti. 2016 yılı turizmde biraz sıkıntılı geçti ama Çanakkale gerek 102. yıl evvel Çanakkale Savaşlarının geçtiği yer olması ile, gerek Assos ve gerekse Kazdağları gibi değerlerle bu krizi teğet geçirdi diyebiliriz. Belki batıdan gelen ziyaretçilerden biraz düşüş yaşamış olabiliriz. Bunu da Uzakdoğulu ziyaretçilerimizin katılımı ile tamamlamış olduk. Koreli heyeti burada ağırlamak büyük bir değer. Yakinen tanıtmış olacağız Troia’yı. Geçmiş yıllarda Güney Kore’ye asker göndermiştik. Oradaki insanlara dostluk elini uzatmıştık. Aynı duygu düşüncelerle onları ağırlıyoruz” dedi. ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer de; “2018 Troia Yılı’nın sadece bölgemiz için değil ülkemiz için çok büyük fırsatları getireceğine inanıyoruz. Bu çerçevede yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam etmekte. Ülkemizin imajına çok olumlu etki, tesir sağlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.
“Troia’yı, Kore’ye en iyi şekilde tanıtacağız”
Kore Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho burada basın mensuplarına yaptığı konuşmada; “Ben Çanakkale’ye her geldiğimde buranın Korelilere tanıtılması için gerekli çalışmaların yapılması için yetkililerle görüştüm. Bugün gezi kapsamında ilk Troia’da bulunduk. Bu konuda bize bilgi verecekler. Rüstem Aslan’la tekrar görüştüğüm için mutluyum. Bugüne kadar Türkiye ve Kore arasındaki ilişkiler ekonomik ve sanayi anlamında oldu. Ancak kültürel, akademik anlamda, gazeteciler arasındaki işbirliği arasında pek bir çalışma olmadı. Dolayısıyla bu etkinlik daha çok ekonomik ziyade kültürel ve akademik beşeri bilimlerin gelişmesine yönelik bir çalışma olacak. Bundan duyduğum sevinci tekrar dile getirmek istiyorum. 2018 yılına gelmeden bir an önce burayı görmek istedik. Çok önce Troia’nın tanıtımını yapmış olacağız Kore’de” ifadelerine yer verdi. Troia Kazı Başkanı Rüstem Aslan ise; “Bu önemli ziyaretin Troia’dan başlamış olması ayrıca anlamlı. Troia yılının bir vesilesi oldu bu ziyaret. Bundan sonraki yıllarda da Kore’de Troia’nın tanıtımını duyurusunu yapacağını dile getirdi elçimiz. Bu bize gurur verdi” açıklamasında bulundu.
“60 yıl süren dostluğu daha uzun yıllar göstermek istiyoruz”
Troia ziyareti sırasında önemli açıklamalarda bulunan Hanyang University Heyet Başkanı Prof. Dr. Hee Soo Lee ise; “Kore ve Türkiye aslında dünyada birbirine en yakın millet. Kardeşlik ve dostluğu en iyi şekilde dünyaya göstermiş bulunuyoruz biz. Ama ona rağmen iki millet tarihi ve kültürel noktalarını tam olarak anlamış değil. Onun için Kore’den gelen tarihçi, arkeolog ve gazeteciler Türk kültürünü daha yakından takip etmek için burada bulunuyor. Türkiye’nin güzel mirasını en iyi şekilde inceleyip Kore halkına tanıtacağız. 60 yıl süren bu dostluğu daha uzun yıllar göstermek istiyoruz” dedi. Kore Cumhuriyeti heyeti, akşam saatlerinde bir otelde düzenlenen "Truva Yuvarlak Masa Toplantısı"na katıldı. Heyet, akşam yemeğinde de Çanakkale Valisi Orhan Tavlı`nın konuğu oldu. Aynı otelde verilen ve Kore gazilerinin de yer aldığı yemekte, Vali Tavlı Kore`nin Türkiye için özel bir yeri olduğunu anlatarak, Türkiye ile Kore halkları arasında çok yakın ve derin bir tarihsel bağ bulunduğunu belirtti. Büyükelçi Cho ise Kore Cumhuriyeti`nin gelişmesinde ve büyümesinde Kore gazilerinin payının unutulmaz olduğunu, en büyük teşekkürü onların hak ettiğini söyledi. Karşılıklı hediye takdiminin yapıldığı programda, Türkiye-Kore ilişkilerinin anlatıldığı videolar da izlendi. Çanakkale’nin ardından yarın Bergama’ya hareket edecek olan heyet, dokuz gün boyunca Efes, Laodikea, Hierapolis, Çatalhöyük, Nevşehir, Hattuşa ve Ankara’da kültürel gezilerde bulunacak.
(Şebnem Özer)