Biga Devlet Hastanesi Dahiliye Uzm. Dr. Salim Topsever hastalıkla ilgili şunları söyledi; “Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçüm yapılması gereklidir. Kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır” ifade etti.
Dahiliye Uzm. Dr. Salim Topsever “Kan basıncı ölçümünde, manuel ya da otomatik cihazlar kullanılmalı ve bunların periyodik olarak kalibrasyonları yapılmalıdır. Ölçüm öncesindeki 30 dakikalık süre içinde hastanın sigara, çay veya kahve içmemiş, tercihen yemek yememiş olması gerekir. Ölçüm sakin bir ortamda oturur pozisyonda 3-5 dk bekleme sonrası yapılmalıdır” dedi.
Hipertansiyonun en sık rastlanan belirtileri hakkında bigi veren Topsever; “Baş ağrısı, kalp ağrısı, çarpıntı, kulak çınlaması, baş dönmesi, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışlarıdır. Yüksek tansiyonun sebebi bilinmemektedir. Ancak kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, obezite, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılık gibi sebepler tansiyonun ortaya çıkmasını hazırlayan predispozan faktörlerdir.
Hipertansif bireyler;
Hipertansiyon ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmediğinde kalp damar hastalıkları, inme, böbrek yetersizliği gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Dünya hipertansiyon haftası vesilesiyle; hipertansiyonun farkındalığını arttırmak, hastalarımızı hipertansiyonun önemi ve kontrol edilebilir bir hastalık olduğu konusunda bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz” dedi.
(ERHAN TAYLAN)