Toplu sözleşmede imzalar atıldı

1811
Çanakkale Belediyesi Kentsel Hizmetler A.Ş ile DİSK Genel İş toplu sözleşmesi uzun süre imzalanamamış, Genel İş öncülüğünde işçiler birçok defa bir ara gelerek açıklamada bulmuşlardı. 2021 yıl toplu sözleşmesi nihayet imzalandı. Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan, imzalanan sözleşmenin detaylarını gazetemiz Çanakkale OLAY`la paylaştı. Ceylan, belirlenen ücretin yanında çalışanlar için birçok yeni hakkında sözleşmeye eklendiğini ifade etti. en düşük ücretin 3 Bin 20 TL olarak belirlendiğini ve bu miktarın işçilerin onayı ile alındığını ifade eden Ceylan, asgari ücrette belirlenecek zamla birlikte bu miktarında aynı oranla artış göstereceğini söyledi. Haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürüldüğünü belirten Ceylan, 1 Temmuz`dan itibaren oluşan farkların çalışanların ücretlerine yansıtılacağını söyledi. 300 TL yıllık izin yardımı, eğitim farkı, risk primi, hafta sonu mesailer için bir buçuk yevmiye hesaplanması... gibi birçok yeni hakkın sözleşme maddelerin eklendiğini belirten Ceylan, yine sözleşmeye eklenen birçok sosyal yardımın detaylarını paylaştı. Ceylan; "Görüşmelerimizde verilen teklifi arkadaşlarımıza sunduk çoğu memnundu, bunu üzerine bizlerde bir şeyler koyduk, kazanımlarımızda oldu" dedi.
 
"Haftalık çalışma 40 saat, en düşük net maaş 3 Bin 200 TL"
Ceylan, sözleşmede yer alan maddelerle ilgili; "Öncelikle haftalık çalışma süresi 45 saatten 40 saate düşürüldü. Bu bizim adımıza önemli bir kazanım. Kadrolu işçi arkadaşlarımızın geçen yıllık toplu sözleşmelerinde biz bu kazanımı elde etmiştik. Dolayısı ile Kentsel Hizmetler çalışanı arkadaşlarımızın çalışma süresini de 45 saatten 40 saate düşürdük. Temmuz ayından itibaren geçerli olacağı için de 5 aylık süreçte 20 şer saat aylık olmak üzere, 100`er saat fazla çalışma süresi olmuş oldu. Bunların farkları hesaplamaya başlandı. Bu geriye dönük farkların hepsi işçi arkadaşlarımıza ödenecek. En düşük asgari ücret 3 Bin 200 TL oldu. 2 Bin 300, 2 Bin 400 TL`den çalışan arkadaşlarımızın sayısı bir hayli yüksekti. Bu maaşlara iyi bir zam gelmiş oldu. Yine asgari ücrete gelecek zam miktarı ile bu ücretler artacak, tabi şu anda asgari ücret ne kadar olacak bilemiyoruz. Daha da üstüne konulacak" dedi.
"Yıllık izin primi, iş risk primi, bir buçuk yevmiye fazla mesai primi..."
Yine birçok yeni hakkın sözleşme maddelerine eklendiğini belirten Ceylan; "Yılda iki tane 15 olmak koşulu ile herkes için 30 yevmiye ikramiye hakkı verilirken, yine yemek parası gün başına 15 TL`ye çıktı. Yıllık izin yardımı yoktu, 300 TL izin ayrımı koyduk. 300 ile 348 TL arasında değişen çalışan arkadaşlarımızı eğitimine göre eğitim farkı konuldu. Temizlik işleri biriminde çalışan arkadaşlarımıza hukuk primi, mezarlık biriminde çalışan arkadaşlarımıza pandemiden dolayı risk primi koyduk. Sahadaki arkadaşlarımıza sahadaki çalışmalarından dolayı iş risk primi koyduk. Bunlar sözleşmede hiç yoktu. Kıdem tazminatı 35 gündü bunu 40 güne çıkarttık. Saat 20:00 ile 06:00 arası gece çalışmaları normal çalışma ücretinin yüzde 25 fazlası oldu. Fazla mesailer, hafta sonu mesaisinde arkadaşlarımız bir buçuk yevmiye ilave şeklinde çalışacaklar" dedi. 
 
"1 Mayıs ödemesi, doğum ve ölümlerde destek yardımı"
Yine çalışanlar ve aileleri için sosyal hakların sözleşme maddelerinde yer aldığını belirten Ceylan, mu maddeleri ise; "Gözaltına alınma ve tutuklu mahkumiyet kararında süre kanunda 120 gün, biz bunu 6 aya çıkarttık. 1 Mayıs ödemesi yoktu 1 Mayıs`ta arkadaşlara 150 TL 1 Mayıs ödemesi yapılacak. Yol yardımı personel ulaşım kartı alamayan arkadaşları vardı hepsine ulaşım kartı verilecek. Banka promosyonu maddesi eklendi. Doğan her çocuk için 1000 TL, işçilerin evlenmesinde 2 Bin 500 TL, işçinin ölümünde eşinde yoksa çocuklarına bakmakla yükümlü yakınlarına 2 maaş tutarında ölüm yardımı. Çocuğu sünnet olan işçinin her çocuğu için 1000 TL sünnet yardımı. Bakmakla yükümlü olduğu aile bireyinin engelli olduğunu belgeleyen işçilere destek amacı ile aylık net 400 TL bakım yardımı. Kadın işçilerimizin talebi vardı 4857 sayılı iş yasasının ilgili maddesine göre doğumdan önce ve sonra verilen izinler vardı. Doğum yapan kadın talep ederse 12 aya kadar ücretsiz izin kullanabilecek, bu kadın veya eşi doğum yapan erkek için geçerli. Normalde bu 6 ay kadardı biz bunu 12 aya çıkarttık. İlk defa işyeri koordinasyon kurulu koyduk, 3 temsilci sendikamızdan, 3 temsilci belediyemizden, iş yerinde olan sorunları aşabilmek için kurulan bir kurum. Birim değişiklikleri bu kurumla olacak. Hasar tespit komisyonu kurduk" şeklinde aktardı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş