"Toplama alanı olsa da kanuni standardı bulunmakta"

864
Hayvanların sığınacağı kulübelerin kullanılamaz olduğu ve idrar çamuruna dönüşmüş alanda yaşamak zorunda bırakıldıkları görülen Geyikli Belediyesi’ne ait hayvan toplama alanı ile ilgili Çanakkale Hayvan Severler Derneği’nden Filiz Yıldız Mutay açıklamada bulundu. Bölgeye Dernek saha gurubu tarafından gidilerek bilgilerin aktarıldığını belirten Mutay, amaçlarının çözüm üretmek olduğunu belirtti. Bölgenin toplama alanı olsa da kanuni çerçevede belirlenen standartlarda olması gerektiğinin altını çizen Mutay; “Oraya bizim saha grubumuz gitti ve ilgili bilgileri bize aktardılar. Orasının resmi bir barınak olmadığını öğrendik. Orası toplama alanıymış. Fotoğraflardan durumun çok vahim olduğunu gördük. Çamur ve hayvanların pislikleri, idrarları birbirine karışmış durumda. Mevcut alan kanuni olarak olması gereken standartlarda değil. Belli bir standardı vardır. Belli metrekareye belli sayıda hayvan olması gerekir. Bu özelliklerin hiç birisini taşımıyor. Biz her zaman için dernek olarak kimliğimiz gereği çatışmacı ya da uzlaşılmayan bir üslup taşımak istemiyoruz. İlgili birimlerle, belediyemizle, doğa koruma ile bağlantıya geçerek ne yapabilirizi konuşmak istiyoruz” dedi.
  
“Bazı zihniyetler görmek dahi istemiyor”
Alanın zaten son derece sancılı olduğunu, ancak bazı zihniyetlerin buna açık olmadığı ifade edilen açıklamada;  “Önce insan diyenler, başkanlar ya da memurlar bu alanı kabul etmek, hatta görmek dahi istemiyorlar. Hatta baş belası gibi yaklaşım gösteriyorlar. Bizde bu zihniyeti anlamıyoruz. Yaşam hakkı tüm canlılar için geçerli. Belediye Başkanımızı aradık ancak kendisine ulaşamadık. Meclis üyesi bir hanımefendiye ulaştık. Kendisi bize barınak projesi için izin almaya çalıştıklarını belirtti. Gerekli yerlere başvuruda bulunduklarını ancak bu başvuruların geri döndüğünü söyledi. Bu alanda muhalefet nedeni ile böyle olduğunu söylediler” dedi.
 
“Meclis üyemiz ile ne yapabilirizi konuştuk”
Fotoğrafta görüyorsunuz kapalı bir alan ama çatısı açık virane bir durumda. Kulübelerin yetersiz olduğu, büyük küçük bütün canlıların orada olduğu, sayılarının çok fazla olduğu, bunların hepsini tek tek görüştük. Meclis üyemiz ile hep beraber bunlara önlem olarak ne yapabilirizi konuştuk. Meclis üyemizin söylediğine göre düzeltmeler için ellerinden geleni yapacaklar. İnşallah diyoruz. Bizde takipçisiyiz. Ama şu da bir gerçek. Yaşam hakkına saygı duyuyoruz diyen, adalet ve hak temelli çalışıyoruz diyen bir anlayışı anlamakta zorlanıyoruz. Bu söylemlerle yola çıkan bir anlayışın doğada ki tüm canlılara karşı saygılı olması, hizmet üretmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belediyeler kanunun verdiği görevleri yerine getirseler o bile yeter.
 
“Herkesi destek olmaya çağırıyoruz”
Bunun için yaşam hakkını savunanı herkesin birlikte çalışması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Mutay, son olarak; “Dernek olarak yaşam hakkına saygı duyan ya da Allah’ın emaneti diyerek inanan herkesi yaşatmak adına böyle yerlere destek olmaya davet ediyoruz. Bu ve bunun gibi pek çok yerde hayvanlar tedavi, beslenme, barınma sıkıntıları yaşanmakta” dedi.      
(Eren Aşnaz)
Paylaş