havadurum

Termikçinin ÇED’i iptal

Karabiga’da yapılmak istenen ve geçtiğimiz aylarda “ÇED yürütmeyi durdurma” kararı verilen termik santral projesi için bu kez de ÇED olumlu kararı iptal edildi. Çanakkale İdare Mahkemesi`nin bu kararı, hem Çanakkale`de hem de Biga ve Karabiga yöresinde sevinç yarattı.

853
Karabiga`da Alarko-Cengiz enerji ortaklığındaki CENAL Termik Santrali ile ilgili Çanakkale İdare Mahkemesi nihai kararı verdi. ÇED toplantılarına katılan Karabiga halkı büyük tepki gösterdiği, Çanakkale Çevre Platformu, Biga Çevre Derneği, Karabiga Temiz Doğa Derneği ve Çanakkale Barosu gibi konuya duyarlı demokratik kitle örgütlerinin mücadale ettiği, hukuki sürecin yakından takip edildiği ve müdahili olunduğu süreçte ÇED yürütmeyi durdurma kararının ordandan beklenen iptal kararı da verildi. Karabiga`daki CENAL Enerji tarafından yapılmak istenen termik santralinin ÇED`i Çanakkale İdare Mahkemisi tarafından iptal edildi.
 
İşte o kararın gerekçesi
Çanakkale İdare Mahkemesi, CENAL enerjinin bölgedeki termik santrali için verilen ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasının ardından iptal kararını geciktirmedi. “Tesisin etki alanı içerisinde bulunan; tarım arazilerine, doğal yaşama, yerleşim yerlerine ve insanlara, denizden alınacak olan deniz suyunun tekrar denize verilmesi nedeni ile deniz ve dolayısıyla deniz içerisindeki yaşama ve genel olarak çevreye olumsuz etkilerinin olacağı ve bunların ÇED raporunda yeterli ölçüde öngörülmediği, bu etkilerin bertarafı için gerekli taahhütlerin bilimsel ve teknik verilere dayanmadığı, tesiste kömürün boşaltılması ve kırılması sırasında çevre açısından önemli olumsuzluklar oluşacağı anlaşıldığından ÇED’in hukuka uygun olmadığına” ilişkin kararı ile ÇED`i iptal eden Çanakkale İdare Mahkemesi Çanakkale`de büyük bir sevinç yarattı. Kararda dava için yapılan bilirkişi raporuna atıflarda bulunularak, Santralın yapılacağı alana yakın zeytin ağaçları bulunduğu, santralın doğal yaşama ve tarım arazilerine olumsuz etki edeceği, alanın yakınındaki Priapos Antik Kenti’ne, denize ve deniz içerisindeki yaşama da zarar vereceği de vurgulandı.
 
Karabiga`da yeni bir mücadele başlıyor
Çanakkale İdare Mahkemesi, “İptal” kararından önce verdiği “ÇED yürütmeyi durdurma” kararı sonrası ilgili şirketin çalışmaya devam etmesi tepkilere neden olmuştu. Bir süre önce ise ilgili firmanın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak “projeyi yönetmeliklere de aykırı olarak” 4 parçaya bölüp yeni bir ÇED süreci başlatmak istediği ileri sürülerek tepki gösterilmişti. Cenal Enerji Santralı için, ‘santral sahası ve derin deniz deşarjı’, ‘atık depolama sahası’, ‘liman bölgesi’ ve ‘dolgu alanı’ olmak üzere ayrı ayrı ÇED için başvuru yapıldığı öğrenilmişti. Bakanlık, ‘santral sahası ve derin deşarj’, ‘atık depolama sahası’ için olumlu karar verdi. Diğer iki başvuru için henüz süreç devam ediyor. Cengiz İnşaat ve Alarko ortaklığı ile planlanan ve inşaatı devam eden termik santralın ‘santral sahası ve derin deniz deşarjı’ için alınan ÇED olumlu kararına karşın dava açıldı. Ziraat Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Odaları, Karabiga Temiz Doğa Derneği, Biga Çevre Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Biliği, Yeşil Barış (Greenpeace) Hukuk Derneği yürütmenin durdurulması ve iptalini istedi.
Paylaş