Aralarında Çan 18 Mart Termik Santrali`nin de bulunduğu, insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği halde bugüne kadar zorunlu önlemleri almadığı, yatırımları yapmadığı için yılbaşında kapatılması gereken 13 kömür santraline 2.5 yıl daha ek süre verilmesini ön gören Torba Kanun Teklifi bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Yasa’ya tepkiler gelirken, yasanın geçmemesi için sosyal medyadan Milletvekillerine çağrıda bulunulan imza kampanyası başlatıldı. Termik santrallerin en çok etkilediği ilçelerden biri olan Çan’da, Çan Çevre Deneği Başkanı Hamza Yıldız ve CHP eski Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın dün, ilçeye gelen FOX TV ekibine termik santrallerin olumsuzluklarını, tarıma, hayvancılığa, ilçeye ilçe insanına verdiği zararları anlattılar. Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün, yeniden 2.5 yıl filtresiz çalışma izni verilmek isteniyor. Büyük millet meclisimizden bu erteleme yasasının getirilmemesini şiddetle talep ediyoruz” ifadelerini kullanırken, Çan Çevre Derneği Başkanı Yıldız, gazetemiz Çanakkale OLAY’a termiklerin bugüne kadara verdiği olumsuzlukları aktararak, yeni termik projelerinin hayata geçmesi ile birlikte Çan’ın artık nasıl yaşanamaz hale geleceğini anlattı. Bu konuda en fazla sıkıntı çeken yerin Çan olduğunu belirten Yıldız; “Özellikle bu iki termik santralin Bahadırlı Ovası’nda olması burası birinci sınıf bir tarım arazisi. Dünde FOX TV ile beraber gezdik belgeledik, çekimlerimiz yaptık. Her taraf kül altında. Vatandaşların en büyük sıkıntısı şu. Verimin ikinci termik santralin kurulmasında sonra yarı yarıya düştüğü, Buradan elde edilen yemlerin külle üzeri örtüldüğü için hayvanların yemediği, bu konuda çok büyük sıkıntıların olduğunu vatandaş kendisi bize söylüyor…” dedi.
“Erteleme yasasının getirilmemesini şiddetle talep ediyoruz”
Aydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “İlçe başkanlığımın ilk döneminde üyelerimizin ısrarlı talebi sonucu 18 Mart Termik Santralini ziyaret etmiş ve gece filtrelerin kapatıldığı iddialarını sormuştuk. Santralde filtre bulunmadığı ve 3 yıl sonrasına kadar filtresiz çalışma izni bulunduğunu bu vesileyle ve büyük bir şaşkınlıkla öğrenmiştim. Bugün, yeniden 2.5 yıl filtresiz çalışma izni verilmek isteniyor. Büyük millet meclisimizden bu erteleme yasasının getirilmemesini şiddetle talep ediyoruz” dedi.
“Verilen süreyi doğru kullanmadılar. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu kirlettiler”
Var olan termik santrallerin gerekli yükümlülükleri hala yerine getirmediklerini belirten Çan Çevre Derneği Başkanı Yıldız; “Biz daha geçen ay Çırpılar’a üçüncü defa gittik. Çırpılar Termik Santrali’nin hakim nezaretinde keşfi vardı. Orada keşfe katıldık. İtirazlarımızı bildirdik, kayıt altına aldırdık. Mahkemenin sonucunu bekliyoruz. Çan’da iki tane termik santral var. Birisi devletin ‘Çan 18 Mart Termik Santrali’, birde özel şirketin olan ‘ODAŞ’. Fakat bunlar gerekli ÇED raporlarında belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediler. Hala da getirmiyorlar. Bunların sürelerinin 2,5 yıl daha uzatılması TBMM’de görüşülecek. Verilen süreyi doğru kullanmadılar. Hem havamızı, he toprağımızı, hem suyumuzu kirlettiler. Kirletmeye de devam ediyorlar. Bu konuda en fazla sıkıntı çeken yerde Çan. Özellikle en büyük sıkıntılardan biri bu iki termik santralin Bahadırlı Ovası’nda olması ki burası birinci sınıf bir tarım arazisidir. Dünde FOX TV ile beraber gezdik, belgeledik, çekimlerimiz yaptık. Her taraf kül altında. Vatandaşların en büyük sıkıntısı şu, tarımsal verimin ikinci termik santralin kurulmasında sonra yarı yarıya düştü. Buradan elde edilen yemlerin küllerle üzeri örtüldüğü için hayvanların yemediği, bu konuda çok büyük sıkıntıların olduğunu vatandaş kedisi bize söylüyor” dedi.
“Yeni termikler de olursa Çan tamamen ölü şehir olacak”
Çan’da artık nefes almakta zorlandıklarını belirten Yıldız; “Hava kirliliği bizim artık zaten en büyük derdimiz. Çan’da artık nefes almak da zorlanıyoruz. Bu konuda devlette ne gerekli denetimini yapıyor, ne gerekli kontrolünü yapıyor. Yani termik santraller istedikleri gibi çevreyi zehirliyorlar. Bizde buna karşı çıkıp eylem yaptığımız zamanda kendi suçlarını örtmek için bizi kamuoyu önünde kötülemeye çalışıyorlar. Ama bu mücadele devam edecek, etmeli. Eğer bu iki termik santralden sonra Çırpılar’da olursa, İÇDAŞ’da Helvacı’da planlıyor. Bunlarda olursa bizim hakim rüzgarımız poyrazdır. Helvacı’dan gelen termiğin dumanının hepsi 8-9 ay Çan’ın üzerine gelecek. Yani bu santralde olursa Çan tamamen ölü şehir olacak” dedi.
“İnsanlar gerçeklerle yüz yüze geldiklerinde gerçeği görüyorlar”
Yıldız; “Tabipleri Birliği’nin raporlarında Çan’daki çocukların yüzde 65’inin solunum yolu hastası olduğu belirtiliyor. İnsanlar artık Çan’da oturmuyorlar. Kepez’e, Küçükkuyu’ya taşınıyorlar. İmkanı olan herkes buradan çekip gidiyor. Bizim gidecek yerimiz yok. Burası bizim memleketimiz. Hem Kazdağları’nı, hem yaşadığımız çevreyi korumak bizim vicdan borcumuz. Biz bu mücadeleye devam edeceğiz. Yavaş yavaş mesafede alıyoruz. Halk artık eskisi gibi bizlere tepki göstermiyor. Yaya Köy’de bütün köy bize yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Buda bizleri çok mutlu etti. İnsanlar gerçeklerle yüz yüze geldiklerinde gerçeği görüyorlar. Bunun bedeli daha ağır olmadan meclisteki bu yasanın geçmemesi lazım. Onun için çevre dernekleri Ankara’da bunun mücadelesini yapıyorlar bizlerde onları destekliyoruz” dedi.
(Eren Aşnaz)