Termik santrallere hukuk darbesi

Biga`nın Karabiga Beldesi`nde kurulu bulunan bir termik santralin ÇED`ine verilen yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte, Çukurova bölgesinde mahkeme ve Danıştay`dan çıkan kararlar termik santral yatırımcısını kara kara düşündürüyor. Şimdi de ÇED yürütmeyi durdurma kararları ile inşaatları duran yatırımcıların lisanslarının iptal edilebileceği bile konuşulmaya başlandı.

871
Çanakkale`de termik santrallerin yoğunlaştığı Biga bölgesine benzer Çukurova bölgesindeki termik santrallerle ilgili de mahkeme kararları alınmaya başlandı. Mahkemenin iptal kararını alan Ceyhan ve Yumurtalık bölgesindeki termik santrallerin ardından, diğer bölgelerdeki bazı termik santrallerle ilgili de benzer mahkeme kararları gelmeye başladı. Bugüne kadar Mersin, Adana ve Hatay bölgesinde yer alan 17 santralin karardan etkilendiği öğrenilirken, 1995 yılından bu yana aktif olan bazı santrallerin de bu kararlardan etkilenmesi, çevre mücadelesinde büyük bir özgüven yarattı. Çanakkale Çevre Platformu`nun bir süredir vurguladığı ve Keşan bölgesindeki santral yatırımlarını da işaret ederek üzerinde durduğu bölgesel kümülatif etki değerlendirmesi, artık ÇED kararlarında büyük önem taşıyor. Bilindiği gibi CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Yeni termik santrallerine izin verilmemesi gerekir” demişti.
 
Vatandaş seviniyor, yatırımcı düşünüyor
Danıştay`ın herhangi bir yerde kurulan veya kurulacak termik santrallerin çevreye etkilerinin bölgesel bazda değerlendirilmesi gerekliliğini kaydetmesinin ardından gelen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yürütmeyi durdurma kararları, söz konusu bölgedeki vatandaşları sevindirirken, ilgili yatırımcıları da kara kara düşündürüyor. Yerel mahkemelerde ve Danıştay kararlarının ardından EPDK’nın termik santraller için lisans başvurusu almayı bir süre durdurabileceği ve rüzgâr ve güneş yatırımlarına ilişkin havza bazında yapılan değerlendirmenin termik santral başvurularında uygulanabileceği konuşuluyor.
 
“Bağımsız firmalar incelenmeli”
Bir süre önce Çanakkale`de yatırım yapmaya hazırlanan bir firmanın ÇED raporunun uygunsuz ve usulsüz olduğu iddia edilmişti. Bunun ardından bazı girişimlerde ÇED raporu hazırlayan firmaların bağımsızlıkları, maddi ilişkileri, geçmişleri, yazdıkları raporların ne kadar objektif olduğu konusunda ciddi araştırma yapılması gerektiğine vurgu yapılıyor.
 
Gerze`den “Müjdemli bir haber var”
Sinop`un Gerze ilçesinde, eylemler ve davalarla gündeme gelen bir termik santral ve Şehircilik Bakanlığı tarafından veto yedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “ormanlık alanda termik olmaz” görüşü nedeniyle hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu iade edildi. ÇED Genel Müdürü Çağatay Dikmen`in ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın görüşlerine göre, termik santralın orman alanı içinde yapılamayacağını belirttiği, ileri sürülüyor.
 
“Haklılığımız ortaya çıkıyor”
Çanakkale Çevre Platformu yetkilileri verilen kararların önemli olduğuna vurgu yaparken, “Termik santral ve altın madeni gibi önemli yatırımlarda kümülatif değer ve bölgesel emisyon değerleri gözönüne alınmalı. Şimdi mahkemeler bu konuyu gündemlerine alarak buna göre kararlar alıyor. Çok sayıda termik santralin yürütmeyi durdurma kararı alınması, bunun önemli bir göstergesidir. Bu kararların ardınan verilen mücadelenin ne kadar haklı olduğu ortaya çıkarken, bundan sonrası için ise önemli bir kazanım elde etme şansı doğruyor” dediler.
Paylaş