havadurum

Termik santralin ÇED`i iptal edildi

Karabiga`da kurulu bulunan CENAL Enerji`ye ait termik santralin ÇED toplantısının iptali için açılan dava karara bağlandı. Kararda “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, telafisi güç sonuçlar doğurabileceği”nden hareketle yürütmeyi durdurma kararı verildiği duyuruldu.

793
Karabiga`da faaliyet gösteren ve son aylarda kentin en çok tartışılan konularından biri olan Cenal Enerji`ye ait termik santral tesisi ile ilgili olarak açılan dava karara bağlandı. Karabiga`da “Cenal Enerji Santrali, limanı, kül depolama sahası ve derin deniz” projesi ile ilgili olarak termik santralin bölgeye vereceği zararlar gözününe alınarak açılan davada 19 Temmuz tarihinde karar alındı. Çevresel etki değerlendirmesinin (ÇED) olumlu olarak kabul edilmesinin ardınan milli park alanlarının, Kazdağları, Priapos antik kenti gibi değerlerin bu bölgede bulunması, bölgedeki tarımsal üretim ile insan sağlığının olumsuz etkilenecek olması gibi sebepler nedeni ile Madra Dağı ve Kazdağları Belediyeler Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ve Biga Çevre Derneği`nin açtığı dava sonuçlandı.
 
Karar oy birliği ile verildi
19 Temmuz tarihinde yapılan duruşmanın ardından verilen kararda “Dava konusu işlem kapsamında, termik santralin yapımına başlanılması ve işletmenin çalışmaya geçmesi durumunda, çevreye olacak etki ve yapılan yatırımlar açısından telefasi güç ve imkansız zararlar doğacağı açıktır” denildi. Verilen kararda ayrıca, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27`nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tepliğinden itibaren 7 gün içinde Edirne Bölge İdare Mahkemesi`ne itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi” ifadeleri yer aldı.  
Paylaş