Tehlike arz eden viyadük TBMM’de

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale-İzmir alternatif karayolu Erenköy bağlantı yolu ile ilgili yaşanan olumsuzlukları TBMM’ye taşıdı.

863
Merkeze bağlı Erenköy sınırları içerisinde yer alan ve aşırı yağışlarından ardından heyelan nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan viyadük ile ilgili TBMM’ye soru önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili KİT Komisyonu Üyesi Ali Sarıbaş, önergede yer alan soruların Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakını Binali Yıldırım tarafından cevaplandırılmasını istedi.
 
Viyadük hakkında kamuoyuna yansıyan iddiaların doğru olup olmadığını soran Sarıbaş; “213 yılında, yani bundan 1800 yıl önce Tarihi Haç Yolu olarak yapılıp, bugün Çanakkale’yi Erenköy üzerinden İzmir yoluna bağlayan alternatif yolun da bakımsızlıktan çok kötü durumda olduğu, İyileştirme çalışmalarının yapılmış olmasına karşın, bu çalışmaların da mühendislik hataları ile dolu olduğu, 1915’te Gazi Mustafa Kemal ve Silah Arkadaşlarının Emperyalizme karşı Çanakkale’nin geçirmezliğini kanıtlayarak destanlaştırmalarının ardından geçen 98 yıl sonra, Çanakkale’yi İzmir’e bağlayan alternatif yolun bakımsızlığı ile gerçekten geçilmez olduğu kanıtlanmıştır. Buna göre; bundan 1800 yıl önce Efes’e doğru giden Haç yolu olarak yapılıp, bugün Çanakkale-İzmir karayolu alternatif olarak kullanılan yolun, yağan yağmurlardan sonra, ardı ardına oluşan heyelan sonucu yolun çökerek kullanılamayacak hale geldiği, Erenköy bağlantı yolunun dereye doğru kayarak, asfalt yolda 300 metre uzunluğunda çatlakların oluştuğu, Çanakkale-İzmir karayolu bağlantısını sağlayan köprülü viyadüğün, Çanakkale tarafında kalan ayağının yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Anılan yolda tadilat yapılmasına karışın, yapılan tadilatların da mühendislik hataları ile dolu olduğu, yolun acilen önlem alınmasını gerektirecek derecede tehlikeli boyutlara varmasında, yapılan bu yanlış tadilatın da çok büyük payının olduğu, tadilatın yapıldığı süreçte uyarıların da dikkate alınmadığı yönünde iddialar vardır. Bu iddialar doğru mudur? Çanakkale-İzmir bağlantı karayolu, viyadük köprü bağlantılarının hiç vakit kaybetmeden, teknik heyet tarafından incelenerek, acilen bir çözümün üretilmesinin zorunluluk olduğu, şayet bir çözüm üretilmez ise, telafisi mümkün olmayacak çok ciddi kazalara, can ve mal kayıplarına sebep olabileceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise; on bir yıldır iktidarda olup, bu süre içerisinde anılan yolla ilgili hiçbir kalıcı yatırım olmadığı için yolla ilgili sorun katlanarak günümüze kadar gelmiştir. Allah korusun bir kaza olursa bunun sorumlusu kim olacaktır? Yolun durumunun bu kadar vahim olması dolayısı ile can ve mal kaybına neden olmadan anılan yolun teknik bir heyet tarafından incelenerek, bakım ve onarımının yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda bir girişiminiz olacak mıdır? Ayrıca Gelibolu Yarımadası’nı karşıdan seyretmek isteyen veya Troia Millî Parkı’nı deniz kıyısından takip ederek görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin, yol koşullarının uygun olmaması nedeni ile geri dönerek, kalış sürelerini kısa tuttukları yöre halkı tarafından ifade edilmektedir. Anılan yerin yaya, bisiklet ve motorlu araç trafiği için düzenlenmesi mümkün müdür?” dedi.
Paylaş