Tatbikat nefes kesti

Çanakkale’de gerçekleşen geniş kapsamlı tatbikat nefes kesti. Senaryo kentte meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından doğal gaz hattı ile elektrik direğinin devrilmesi sonucu çıkan yangınlar ekipler tarafından söndürülürken, deprem sırasında meydana gelen trafik kazasında aracın içinde sıkışan kişi ise bulunduğu yerden çıkarılarak, sahra hastanesine kaldırıldı.

404
Yıkılan bir binanın enkazından yaralı çıkarılmasının ardından, bir apartmanın 5. katında mahsur kalan kişi de kurtarma ekiplerince ip yardımıyla binanın penceresinden kurtarıldı. Daha sonra senaryo gereği Sarıçay üzerindeki köprünün yıkılması sonucu, 2. Kolordu Komutanlığı İstihkam Alayı ekipleri, ulaşımın sağlanması için tanka bağlı seyyar köprünün yerleştirilmesi tatbikatını gerçekleştirdi. Yat Limanı`nda iki teknenin çarpışması sonucunda denize düşen kişilerin kurtarılmasıyla tatbikat sona erdi.
 
 
 
Çanakkale`de, İl Afet Acil Yardım Planı`nda görevli olan kurum, kuruluşlar ile yerel afet gönüllüleri ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla ‘Afet ve Arama Kurtarma’ tatbikatı yapıldı. Vali Güngör Azim Tuna, Barbaros Mahallesi Troya Caddesi`nde bir anaokulu önündeki boş alanda gerçekleştirilen tatbikat öncesinde yaptığı konuşmada, günümüzde afetlerin, deprem, yangın, su baskınları, savaşlar, geniş çaplı çevre kirlenmesi, kara, hava ve denizde meydana gelen çeşitli kazaların insanların hayatını tehdit ettiğini söyledi. Bu sebeplerden dolayı binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, yaralandığını, evsiz ve barksız kaldığını ifade eden Tuna; “Çoğu zaman televizyondan ve basında izlediğimiz bu olaylara karşı biz de her zaman hazırlıklı olmalıyız” dedi.
 
Afetlerde can ve mal kaybını azaltmak, hasar gören kritik tesislerin onarımını kısa sürede yapabilmek için devletin bütün imkanlarının yanında sivil halkın da eğitilmesinin önemine değinen Vali Tuna, hazırlık çalışmalarında afet bilincinin artırılması, yapılan tatbikatlarla bunların denenmesi ve kurumlar arasında koordine edilmesi gerektiğini bildirdi. Tuna, şöyle devam etti: “Ülke düzeyinde olduğu gibi ilimizde de afetlere hazırlıklı olma konusunda bu hazırlıkları ileri bir seviyeye ulaştırmak ve bu amaca hizmet için çaba gösteriyoruz. Bugün sizlerle birlikte şu ana kadar eğitimleri tamamlanan arama kurtarma ekipleri, yerel afet gönüllüleri, acil kurtarma ekipleri, afet ve acil yardım gurupları emrinde ve onlarla birlikte gönüllü sivil toplum kuruluşlarının uygulayacağı tatbikatı izleyeceğiz. Tatbikatın konusu afetler olup, il afet ve acil yardım planında görevlendirilen kamu kurum ve kuruluşlarının imkan ve kabiliyetlerinin denenmesi, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.”
 
Daha sonra senaryo gereği kentte meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından doğal gaz hattı ile elektrik direğinin devrilmesi sonucu çıkan yangınlar söndürüldü. Deprem sırasında meydana gelen trafik kazasında aracın içinde sıkışan kişi, bulunduğu yerden çıkarılarak, sahra hastanesine kaldırıldı. Yıkılan bir binanın enkazından yaralı çıkarılmasının ardından, bir apartmanın 5. katında mahsur kalan kişi de kurtarma ekiplerince ip yardımıyla binanın penceresinden kurtarıldı. Daha sonra senaryo gereği Sarıçay üzerindeki köprünün yıkılması sonucu, 2. Kolordu Komutanlığı İstihkam Alayı ekipleri, ulaşımın sağlanması için tanka bağlı seyyar köprünün yerleştirilmesi tatbikatını gerçekleştirdi. Yat Limanı`nda iki teknenin çarpışması sonucunda denize düşen kişilerin kurtarılmasıyla tatbikat sona erdi.
 
Tatbikatı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, kurum müdürleri, kaymakamlar, belediye başkanları ve vatandaşlar izledi.
 
 
 
Paylaş