Taşımalı eğitim sistemi mecliste

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Yenice ilçesinde bir servis minibüsünün gölete devrilmesi sonucu 3 öğrencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından gündeme gelen taşımalı eğitim sistemini TBMM’ye taşıdı...

676
Taşımalı eğitim sistemi ile ilgili meclise soru önergesi sunan CHP Çanakkale Milletvekili ali Sarıbaş, önergenin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi. Sarıbaş önergede şu ifadelere yer verdi:
 
“Taşımalı İlköğretim Yönetmenliğinin 1. Maddesinde “İlköğretim kurumu bulunmayan, çeşitli nedenlerle eğitim ve öğretime kapalı, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerinin, taşıma merkezi seçilen okullara günü birlik taşınır” denilerek, amacı tanımlanmıştır. Buna karşın;
 
1)Çanakkale’de bazı köylerde öğrenci sayısı 10’nun üzerinde olursa okul açılacağı, aksi takdirde taşımalı sistemle eğitim ve öğretime geçileceği açıklanırken, ne yazık ki bazı köylerimizde 10’nun özerinde öğrenci olmasına karşın okul açılmadığı gibi, taşımalı sistemle ilgili ihalenin de yapılmadığı, hali hazırdaki öğrencilerin, köylerinin dışında, eğiti ve öğretime açık okullara kendi imkânları ile gitmeye çalıştıkları iddia edilmektedir. (Örneğin; Çan ilçemize bağlı Yeniçeri, Kalburcu ve Karadağ Köylerinde) Bu iddialar doğru mudur?
 
2) Bu iddialar doğru ise; başka okullara kendi imkânları ile gitmeye çalışan bu öğrencilerin taşıma ücretlerinin karşılanması için ihale açılacak mıdır? Yoksa öğrenciler bugün olduğu gibi, karda-kışta da kendi imkânları ile mi okullarına gitmeye çalışacaklardır?
 
3) Bu öğrenciler taşımalı uygulama sisteminden yararlanamayacaklarsa, o zaman kendi köylerindeki okulların eğitim ve öğretime açılmasını istemektedirler. Öğrencilerin bu istekleri gerçekleştirilebilecek midir? Ne zaman?
 
4) Ayrıca taşımalı sistemden yararlanan öğrencilerin1,2,3 ve 4. sınıfta okuyanların takriben 15:30 da 5. Sınıf ve üstü sınıflarda okuyanların ise takriben 17:00’de derslerinin bitmesi dolayısı ile 1,2,3 ve 4. sınıf öğrencilerinin evlerine gitmek için 5.ve üst sınıfların çıkmasını bekledikleri, bu da yaklaşık 1,5 ile 2 saati bulmakta olduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise çocuklarımızın yaklaşık 2 saate yakın okulda bekletilmemeleri için ders programlarında yeni bir düzenlemenin yapılması mümkün değil midir?
 
5) Öğrenici servislerinin de bu yıl okula yeni başlayan 66 aylık öğrencilerin taşımasına uygun standartlarda olmadığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Standartlara uyulup uyulmadığına yönelik yeterince kontrol ve denetim yapılmakta mıdır?”
Paylaş