havadurum

Taşçı "Çanakkale'de vakaların yüzde 90'ı negatif"

8085

 Dünyayı etkisi altına alan coronavirüsle mücadele devam ediyor. İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, dün basın mensupları ile bir araya gelerek Çanakkale’deki durumla ilgili bilgilendirmede bulundu. Çanakkale’deki vakaların yüzde doksan oranında negatif olduğunu belirten İl Müdürü Taşçı, vatandaşları evlerinden çıkmamaları yönünde yapılan uyarılara birebir uymaları gerektiğinin altını çizdi. Çanakkale genelinde 2 tane pandemi hastanesi ilan edildiğini belirten İl Müdürü Taşçı, sağlık çalışanlarının kişisel koruma ekipmanlarında herhangi bir eksik olmadığını söyledi. Yine evlerine gitmek istemeyen sağlık çalışanları için genelge yayınlandığını ve kalacak yer temin edileceğini ifade eden Taşçı, solunum cihazı ve testler için sıkıntı olmadığını belirtti.  Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İl Müdürü Taşçı,  yurt dışında gelen vatandaşların listelerinin kendilerine geldiğini ve evlerinde kalmaları yönünde uyarıda bulunduklarını şikayet geldiği takdirde kolluk kuvvetlerinden destek aldıklarını söyledi. “Bir kişi sadece 1,25 kişiye bulaştırsa bu rakam 30 gün sonunda 15 kişiye ulaşıyor. O bir kişi sadece 0,6 noktaya, kişiye bulaştırırsa, 30 günde sadece 6 kişiye bulaştırmış olur” diyen Taşçı, bu yüzden sosyalleşmedeki azalmanın önemli olduğunu belirterek; “Lütfen bir kişi sosyalleşme oranını düşürsün. Allah rızası için düşürsün. Tek dileğimiz bu. Bunu başarırsak bu işi  çok daha rahat atlatmış olacağız” dedi. Sağlık çalışanlarından bir vaka tespit edildiğini belirten Taşçı, Tabip Odası başta olmak üzere sendika ve STK’ların ortak çalışma önerisine ise, yardımlaşma konusunda herkese açık olduklarını söyledi.

 
“Vakaların yüzde 90’ı negatif”
İl Sağlık Müdürü Taşçı Çanakkale ile ilgili yaptığı bilgilendirme açıklamasında; “İlimizde şu anda koordinasyonu sağlamış bulunmaktayız. İlimde 2 tane pandemi hastanesi ilan ettik. Biri üniversitemizin bir bölümü olan A Bloğun tamamı pandemi hastanesi oldu. Birde Yenice ve Biga Bölgesinin ortasında olduğu için Çan ilçemizde hastanemizi pandemi hastanesi ilan ettik. Üniversite hastanemizin binasının giriş çıkışları daha güvenli olduğu için burayı pandemi hastanesi ilan ettik. Ciddi anlamda bir sıkıntımız yok. Bizim ne kişisel koruma ekipmanlarımızda, nede herhangi malzememizde eksiğimiz yok. Yeteri kadar stokumuz var. Farklı yorumlar oluşturabilecek paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini ifade ediyoruz. 65 yaş üstü bütün vatandaşlarımıza saygımız sonsuz. Biz bunlara hasta diye evden çıkmayın demedik. Onlar daha hassas bir vücuda sahip olduklarından bu insanları koruma amacı ile evden çıkmamalarını söyledik.  Bakanlığımızın talimatlarına birebir uyarsak beklenenin çok çok altında sayı ile vakalarla karışılacağınızdan emin olabilirsiniz.  Gözlem altında tuttuğumuz sayılarımız var. Bunların çoğu negatif. Yüzde 90’a yakını negatif. Testi pozitif olup Çanakkale’de ölen şu anda hiç kimse yok” dedi.
 
“Sağlık çalışanlarını evine gitmemesi talebe bağlı”
Sağlık çalışanları ile ilgili genelge yayınlandığını belirten Taşçı; “Cumhurbaşkanlığımız genelge yayınladı. Sağlık çalışanlarının evine gitmek istemeyenler için barınma yeri planlıyoruz. Bu talebe bağlı.  Solunum cihazları konusunda şu anda sıkıntımız yok. Düşünün bin kişilik kapasite olan hastaneye 10 bin kişi geldi. Test aparatlarımız yeterince var. Şu anda dün yeniden geldi. Bu anlamda bir sıkıntımız yok.
 
“Sosyalleşme azaldıkça bulaşma oranı düşüyor”
Sosyalleşme oranının düşmesinin en önemli etkenlerden biri olduğunu belirten İl Müdürü Taşçı; “Bir haftada yağan yağmur yavaş yavaş yağarsa hiçbir sorun olmuyor. Ama aynı yağmur bir saatte yağarsa ne yazık ki sıkıntı yaşanır. Dolayısı ile sosyalleşme en alt seviyeye indiğinde oranlarda düşüyor. Bir kişi sadece 1,25 kişiye bulaştırsa bu rakam 30 gün sonunda 15 kişiye ulaşıyor. O bir kişi sadece 0,6 noktaya kişiye bulaştırırsa 30 günde sadece 6 kişiye bulaştırmış olur. Aradaki farkı görebiliyor musunuz? 406`dan rakam nerelere kadar düşüyor. Evde oturun dememizin anlamı bu, yoksa başka bir anlama gelmiyor. Lütfen vatandaşlar sosyalleşme oranını düşürsün. Allah rızası için düşürsün. Tek dileğimiz bu. Bunu başarırsak bu işi çok daha rahat atlatmış olacağız. Sayın Bakanımızın dediği gibi virüs tedbirden daha güçlü değil” dedi.
   
“Dışarıdan gelen vatandaşlar evlerinde kalıyor”
Dışarıdan gelen vatandaşları on dört gün boyunca evlerinde tutmak için çaba harcıyoruz. Bütün liste bize geliyor. Havaalanından indiği zaman liste bize geliyor. Hep umreciler deniliyor ancak umreden çok daha fazla yurt dışından gelen vatandaşlar var. Biz aile hekimleri olarak kendilerini arıyoruz. Eğer evlerinde bulamazsak kolluk kuvvetlerimizden destek isteyerek evde bulunmaları için yardımcı olmalarını istiyoruz. Şu anda en son umreden gelenlerin listesi bizde. Kendilerini evde durmalarını söylüyoruz eğer kendileri ile ilgili bize bir ihbar gelirse kolluk kuvvetlerinden yardım alarak evlerinde izole etmeye çalışıyoruz” dedi.
  
“1 Aile Hekimi vakamız var”
Corona Virüsü bulaşmış herhangi bir sağlık personeli olup olmadığı sorusuna Dr. Ali Taşçı; "Olası bir vakamız var. Kendisi Aile Hekimi ve kendisi gözetim altında ama pozitifleşmiş bir durum yok" dedi.
 
“Kepez belediyesinden anons istedik”
Kepez beldesi için evde kalma anonsu istediklerini belirten Taşçı; “Kepez’de evden çıkmalar çok fazla olduğu için evden çıkmamaları noktasında belediyemizden anons yapmalarını istedik. Belediyemizde anonsunu geçti diye biliyorum.  Bunu tüm Kepez beldesi için istedik, herhangi bir mahallesi ile ilgili özel talebimiz olmadı” dedi. 
 
“Bir öneri varsa elbette beraber çalışacağız” 
Tabipler Odası, sendikaların ortak hareket etme talepleri ile ilgili konuşan Taşçı,; “Halk Sağlığı Anabilim Dalı personelimiz ile anda birebir çalışıyorum. 2 profesörümüz tamami ile bizimle ortak çalışıyor. Enfeksiyon hastalıklarında doçentimiz ve ekibi tamami ile bizimle birlikte çalışıyor. Üniversitemizin her anabilim dalında şu anda ortak birebir çalışıyoruz. Odak noktamız aynı ve tek tek çalışıyoruz. Dolayısı ile bu arkadaşlarımızın da bir önerisi varsa elbette beraber çalışacağız bu konuda hiçbir endişemiz yok.  Her kapıya açığız. Biz bilimsel çalışıyoruz” dedi.
   
“Sağlık çalışanlarımızın moralleri yerinde”
Taşçı son olarak; “Maddi ve manevi olarak bir sıkıntımız yok. Doktorlarımızın, hemşirelerimizin, sağlık çalışanlarımızın moralleri yerinde. Donanım olarak imkanımız yeterli bir sıkıntımız yok” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş