havadurum

Tarihi eser iddiası çalışmayı durdurdu

1689

 

Çarşı Caddesi üzerinde AVM yapılması amacı ile gerçekleştirilen çalışmalar sırasında kazı alanından çıkan bazı kalıntıların tarihi eser olabileceği haberi 28 Haziran tarihinde gazetemiz Çanakkale OLAY’da yer almıştı. Haberimizin ardından projenin Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca alınan karar doğrultusunda Müze Müdürlüğü denetiminde buluntulara ilişkin temizlik ve sondaj çalışmaları başlatıldığı açıklandı.  

Çarşı Caddesi üzerinde AVM yapılması amacı ile gerçekleştirilen çalışmalar sırasında kazı alanından çıkan bazı kalıntıların tarihi eser olabileceği haberi gazetemiz Çanakkale OLAY’da yer almasının ardından proje sahibi Erdoğan Altınsay Vekili ve Proje Teknik Danışmanı İnşaat Mühendisi Cem Erdemir açıklama yaparak söz konusu projenin Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca alınan karar doğrultusunda Müze Müdürlüğü denetiminde buluntulara ilişkin temizlik ve sondaj çalışmaları başlatıldığını belirtti. Erdemir, 7-8 gün sürecek incelemelerin ardından nihai sonuca varılacağını açıkladı.
 
Proje alanı incelemeye alındı
Çarşı Caddesi üzerinde AVM yapılması amacı ile yapılan kazı çalışmaları sırasında tarihi eser olabileceği iddia edilen kalıntılara ulaşıldığı ve uzmanlar tarafından kalıntıların Osmanlı dönemine ait mezar taşları olabileceği iddiaları ile ilgili olarak Proje Teknik Danışmanı Erdemir tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, “Proje çalışmaları sonrası parsellerin Çanakkale kentsel sit koruma planı içinde kalmaları nedeniyle imar mevzuatına uygun olarak 3 katlı işyeri şeklinde hazırlanan projeler, Çanakkale kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na onaylamak üzere sunulmuştur” denildi. Kurul kararınca Müze Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların başlatıldığını belirten Erdemir; “Koruma Bölge Kurulu’nun 21 Ağustos 2017 tarih ve 3999 sayılı ile ‘söz konusu parsellerde tespit edilen buluntu-kalıntılara ilişkin ilgili mevzuat gereği Müze Müdürlüğü denetiminde gerekli temizlik ve sondaj çalışmaları yapılması, bu çalışmalar sonrası oluşacak rapora göre proje müracaatının değerlendirileceği’ kararı verilmiştir” ifadelerine yer verdi.
  
“Yıkıma başlanmıştı”
Basına çıkan haberlere ilişkin açıklama gereği duyulduğunu belirten Erdemir açıklamasında; “Fevzipaşa Mahallesi Çarşı Caddesi İş Bankası karşısı ve AKBANK bitişiğindeki parseller ile ilgili 25 Ağustos 2017 Pazartesi günü başlatılan arkeolojik temizlik ve sondaj çalışmaları ile ilgili yazılı ve görsel basında çıkan haberler nedeniyle yanlış bilgilenme ve bilgilendirmeye neden olunmaması açısından aşağıdaki açıklamaları yapmaya gerek duyulmuştur. Söz konusu yer, mülkiyeti  Erdoğan Altınsay’a ait Fevzipaşa mah. 143 ada 13-14-20-21-44 ve 45 nolu parsellerden oluşmaktadır. Parsellerdeki yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2016 yılı sonlarında riskli yapı(depreme dayanıksız) raporu verilmiş ve yapılar 2017 Ocak ayı içinde Bakanlık tebligatı gereği mülkiyet sahibince yıktırılmıştır” dedi.
  
“Kurul kararı uygulanmaya başlandı”
Proje alanı içerisinde çıkan yapıların incelenmesi için Kurul kararının uygulanmaya başlandığını belirten Erdemir; “Akabinde yapılan proje çalışmaları sonrası parsellerin ‘Çanakkale Kentsel Sit Koruma Planı’ içinde kalmaları nedeniyle imar mevzuatına uygun olarak 3 katlı işyeri şeklinde hazırlanan projeler, Çanakkale kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na onaylamak üzere sunulmuştur. Koruma bölge kurulunun 21 Ağustos 2017 tarih ve 3999 sayılı ile ‘söz konusu parsellerde tespit edilen buluntu-kalıntılara ilişkin ilgili mevzuat gereği müze müdürlüğü denetiminde gerekli temizlik ve sondaj çalışmaları yapılması, bu çalışmalar sonrası oluşacak rapora göre proje müracaatının değerlendirileceği’ kararı verilmiştir” ifadelerine yer verdi.
 
“Çalışmalar 7-8 gün sürecek”
Bu karar gereği İl Müze Müdürlüğüne müracaat edildiğini ve incelemelere başlandığını açıklayan Erdemir; “Müze Müdürlüğünce görevlendirilen arkeolog, tarihçi, nitelikli personel denetiminde 25 Eylül 2017 pazartesi günü gerekli kazı çalışmaları başlatılmıştır. belirtilen çalışmaların yaklaşık 7-8 gün sürmesi öngörülmekte olup, çalışmaların tamamlanmasını müteakip çalışma sonuçlarına göre hareket  edileceğinden, ilgili ajans ve basın kurumlarına tekrar bilgilendirme yapılacaktır” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş