havadurum

Tarihi adım atıldı

Çanakkale Belediye Meclisi tarafından Temmuz ayı meclis oturumunda altın üretimi ile ilgili alınan “Hukuk süreci sonlandırılana kadar maden firmalarına Gayri Sıhhi İşletme Ruhsatı verilmemesi” noktasındaki görüş, Başkan Gökhan ve CHP, AKP, MHP grup başkan vekillerinden oluşan heyet tarafından yapılan ziyaret ile Vali Güngör Azim Tuna ile paylaşıldı. Vali Tuna’nın bundan sonra izleyeceği yol haritası merak ediliyor.

670
Çanakkale ve çevresini yakından ilgilendiren maden üretim faaliyetleri ile ilgili belediye meclisinin bu ay içerisinde aldığı meclis kararı Vali Güngör Azim Tuna’ya iletildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP, AKP, MHP grup başkan vekilleri ile birlikte Vali Güngör Azim Tuna’yı ziyaret ederek meclis kararını teslim etti.
 
“Belediye üzerine düşeni yaptı”
“Bir negatiflik yok ama Vali bey konuyu gündemine aldı. Herhalde o da bir gerekçeli açıklama yapar diye düşünüyorum” sözleriyle ziyareti özetleyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Sayın Vali ince eleyip sık dokuyor. Talebi şu anda inceliyor. Madencilerin arama yaparken verdikleri taahhütleri yerine getirip getirmediklerini inceletiyor. Biz de mahkeme süreçleri bitinceye kadar üretime izin verilmemesi gerekir diye söyledik” dedi.
 
Çanakkale ve çevresini yakından ilgilendiren maden üretim faaliyetleri ile ilgili belediye meclisinin bu ay içerisinde aldığı meclis kararı Vali Güngör Azim Tuna’ya iletildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP, AKP, MHP grup başkan vekilleri ile birlikte Vali Güngör Azim Tuna’yı ziyaret ederek meclis kararını teslim etti. Bundan sonra Vali Tuna’nın nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bir negatiflik yok ama Vali bey konuyu gündemine aldı. Herhalde o da bir gerekçeli açıklama yapar diye düşünüyorum” sözleriyle ziyareti özetledi.
 
“Belediye üzerine düşeni yaptı”
Çanakkale Belediye Meclisi Çanakkale ve çevresi başta olmak üzere Kaz Dağları ve yöresi, Atikhisar Barajı su havzası, yer altı su kaynakları, yaşam alanlarını, insan hayatını yakından ilgilendiren maden üretim faaliyetleri ile ilgili aldığı tarihi kararı Vali Tuna’ya iletti. Temmuz ayı meclis toplantısında hukuk sürecinin sonuçlanmasına kadar altın üreticilerine gayri sıhhi işletme ruhsatı verilmemesi için Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’ya bir teklif sunulması kararı alınmıştı. Kararı uygulama koyan Başkan Gökhan ve mecliste gurubu bulunan siyasi partilerin gurup başkan vekilleri Vali Tuna ile valilikte bir araya geldi. Görüşme ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Kararı Vali Tuna’ya ilettik. Onunda ne yapacağını bekleyip göreceğiz. Sayın Vali ince eleyip sık dokuyor. Talebi şu anda inceliyor. Madencilerin arama yaparken verdikleri taahhütleri yerine getirip getirmediklerini inceletiyor. Bizde mahkeme süreçleri bitinceye kadar üretime izin verilmemesi gerekir diye söyledik” dedi.
 
Ziyarette maden yasasından da bahsedildiğini ifade eden Başkan Gökhan; “ Arama veya bulma süreleri geçmiş ruhsatların hak kaybı olduğu ve bunlara dikkat edilmesi gerektiği de hatırlatıldı. Onu da Vali Tuna not aldı. Ruhsatlarla ilgili ayrı bir inceleme yapılacak diye tahmin ediyorum. Bir negatiflik yok ama konuyu gündemine aldı. Herhalde o da bir gerekçeli açıklama yapar diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
“Heyet dilekçeyi teslim etti”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Grup Başkan Vekili Muzaffer Özgen, AK Parti Grup Başkan Vekili Cumhur Kabasakal ve MHP Meclis Üyesi Burak Ünal ile birlikte Vali Sayın Güngör Azim Tuna’yı makamında ziyaret ederek heyet taleplerini dile getiren heyet dilekçeyi Vali Tuna’ya teslim etti.
 
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
Çanakkale Valiliği`neKazdağı ve yöresinde son yıllarda yoğunlaşan altın madenciliği faaliyetleri ile ilgili olarak Çanakkale Belediyesi, Kent Konseyi Çevre Meclisi, Çanakkale Çevre Platformu ve Tabip Odası Çevre Komisyonu yürütülen çalışmaların olumsuzlukları ve Kazdağlarının korunarak madenciler tarafından tahrip edilmemesi yönünde yoğun çabalar sarfetmektedir. Yörede yaşayan ve tarımsal faaliyetler sürdüren kullanma ve içme suları tehlike altında olan köylü hemşerilerimiz bu konudaki duyarlılıklarını her platformda dile getirmekte, kurumumuzdan bu tehlikeli gidişin durdurulması için yardım istemektedirler. ÇED süreçlerinin yasaların uygun gördüğü şekilde değil, oldu bittiye getirilerek halkın katılımı sağlanmadan yapıldığı iddiaları, ÇED raporlarının iptali istemiyle ilgililer tarafından yargıya taşınmıştır. Bu süreçte Çanakkale Belediye Meclisi de 03.07.2012 tarih ve 2012/139 sayılı karar ile yargıya yapılan itirazlar sonuçlanıncaya kadar ilgili firmalara gayri sıhhi müessese ruhsatı verilmemesi konusunda Valilik Makamına başvurulması kararını oy birliği ile almıştır. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan.”
Paylaş