havadurum

Tarih gün yüzüne çıkıyor

Çanakkale Savaşlarında kullanılan Kumkale’deki tarihi toplar gün yüzüne çıkarılıyor. Tarlalarda belirlenen 9 tarihi top 40 gün içerisinde gün yüzüne çıkarılacak. Kazı için ilk kazmayı Vali Tuna vurdu.

740
 
 
Çanakkale Savaşları’nda önemli rol oynayan Kumkale`de yıllardır toprak altında olan tarihi toplar gün yüzüne çıkarılıyor. Çanakkale Valiliği koordinasyonunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır yönetiminde yapılan çalışma kapsamında tarlalar da bulunan dokuz tarihi top için kazı çalışması başlatıldı. Bölgede Vali Güngör Azim Tuna Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte yetkililerden bilgiler aldı.
 
Çalışmalarla ilgili bilgiler veren Vali Güngör Azim Tuna; “Birinci dünya savaşından kalma toplarımız var arazide. Bir kısmı Kumkale de Halileli köyünde İntepe tarafında var. İlk etap çalışmamız için bahar aylarında karar verdik. Şimdi çalışmaları başlatıyoruz. 9 topu çıkarmış olacağız. Uygun göreceğimiz yerlere nakledeceğiz. 90 senedir toprağın altında yatan topları çıkartarak ziyarete açmış olacağız günümüze kazandıracağız. Önümüzdeki sene de diğer topları çıkartarak eksik kalan görevi yerine getirmiş olacağız. Anadolu tarafında bugüne kadar pek bir şey yapılamamış. Sürekli Gelibolu yarımadası tarihi milli parkı içerisinde savaş alanlarında yatırımlar yapıldı. Bundan sonra 2015’e doğru bu bölgede insanlarımızın gelince ziyaret edeceği alanlar oluşturmalıyız. Kumkale de şehitlerimize yakışır şehitlik yapacağız. Toplarımızın bir kısmını burada sergileyebiliriz diye düşünüyoruz” dedi.
 
Vali Tuna ve beraberindekiler kazı çalışması yapılması düşünülen alanlara ilk kazmayı birlikte vurdular. Ardından diğer topların bulunduğu bölgede incelemeler yapıldı.
 
Paylaş