havadurum

Tane baklava gelenekselleşti

877
Ramazan Bayramı`na sayılı günler kala, bayram alışverişi hız kazandı. Yurttaşlar, Ramazan Bayramı`nda ikram etmek üzere özellikle tatlı, çikolata ve şeker gibi, gıda ürünlerine yöneldi. Artan maliyetler ve yüksek enflasyon oranları bayramda da kendisini gösterdi. Ramazan Bayramı öncesi, çarşı-Pazar hareketlense de satışlarda geçtiğimiz sene göre büyük oranda düşüş gözlemlendi.
 
Şekerleme fiyatları 2-3 kat arttı
Artan maliyetlerden en çok etkilenen gıda ürünleri arasında paket şekerlemeler yer aldı. Geçtiğimiz yıl kilogramı 80 liradan satışa sunulan şekerlemeler ise bu yıl 100 liradan başlarken; şeker kaplı fındık, fıstık ve susam gibi kuruyemişlerden oluşan şekerlemelerin fiyatları ise 400 liralara kadar ulaştı. Geçtiğimiz sene Ramazan ayı ile bu sene arasında ise 2-3 kat fiyat farkı bulunuyor. Tezgahları süsleyen çikolatanın fiyatı 120 liradan başlayarak 400 liraya kadar yükseliyor. 
 
Baklavanın az cevizlisi 150, bol cevizlisi 180 lira
Özellikle Ramazan bayramı denildiğinde ilk akla gelen tatlı olan baklavayı da tepsiyle alma dönemi sona erdi. Bayramlardan önceki günlerde kapısının önü sıra dolan ve tepsi tepsi baklava alan vatandaş, bu sene ancak kiloyla tatlı alabiliyor. Öte yandan, bayramlarda taneyle baklava dönemi de gelenekselleşti. Bayram sofralarında misafirlikler için vazgeçilmez Antep fıstıklı baklavaların kilosu 350-400 lira arasında değişince yurttaşlar cevizli baklavaya yöneldi. Cevizli baklavalar ise vatandaşların alım gücüne göre değişiklik gösteriyor. Az cevizli baklava 150 liradan satışa sunulurken çok cevizli baklama ise 180 liradan bayram sofralarındaki yerini almayı bekliyor.
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş