Takdir mi Taktir mi? Bu Sorunun Cevabını Bilmeyenler Çok Şaşıracak!

Takdir mi taktir mi doğru yazım? Peki, takdir kelimesinin doğru yazımını, anlamını, kökenini ve zıt anlamlısını biliyor musunuz? Bu soruların cevabını öğrenmek için bu makaleyi okumalısınız. Bu makalede, takdir kelimesinin sırlarını keşfedecek, Türkçe’nin en çok karıştırılan kelimelerinden birini doğru kullanmayı öğreneceksiniz. Bu makaleyi okuduktan sonra, takdir mi taktir mi sorusunu bir daha asla sormayacaksınız. Hemen tıklayın ve takdir kelimesinin gizemli dünyasına dalın!

2738

Türkçe’nin en çok karıştırılan kelimelerinden biri olan takdir, sık sık yanlış yazılıyor. Peki, takdir mi taktir mi doğru yazım? TDK’ya göre bu kelimenin anlamı ve kullanımı nedir? Bu soruların cevabını merak edenler için hazırladığımız bu makalede, takdir kelimesinin doğru yazımını, anlamını, kökenini, zıt anlamlısını ve cümle içinde örnek kullanımlarını bulabilirsiniz.

Takdir mi Taktir mi Doğru Yazım?

Takdir kelimesi, Türkçe’de en çok yanlış yazılan kelimelerden biridir. Bu kelimenin doğru yazımı takdir mi taktir mi diye merak edenler için TDK’nın güncel yazım kılavuzuna göre doğru cevabı verelim: Bu kelimenin doğru yazımı takdir şeklindedir. Taktir şekli yanlış bir kullanımdır.

Takdir kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça taḳdīr kelimesinden dilimize geçmiştir. Bu kelime, beğenme, değer verme, yazgı, değer biçme gibi anlamlara gelir. Taktir kelimesi ise, yine Arapça kökenli olup, damıtma, damla damla anlamına gelir. Bu kelime ise günümüzde eskimiş bir kelimedir.

Takdir Kelimesinin Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre takdir kelimesinin anlamı şöyledir:

isim Beğenme, beğenip belirtme, değer verme: “Hakkında sarf edilen alaycı sözlere mukabil şimdi takdirler, hürmetkâr iltifatlarla karşılıyordu.” - Asaf Halet Çelebi

Takdir Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir?

Takdir kelimesinin zıt anlamlısı, karşıt anlamda olan kelime tahkirdir. Tahkir kelimesi, Arapça taḥkīr kelimesinden dilimize geçmiştir. Bu kelime, aşağılama, küçümseme, hor görme anlamına gelir.

Takdir Kelimesinin Cümle İçinde Örnek Kullanımları

  • Takdir kelimesini cümle içinde doğru kullanmak için aşağıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz:
  • Projeyi yönetirken gösterdiğiniz disiplinden dolayı sizi takdir etmek istiyorum.
  • Bu konuda son kararı sizin takdirinize bırakıyorum.
  • Takdir belgesi almak için çok çalıştı.
  • Bu işin takdiri sizin elinizde.
  • Takdir edersiniz ki bu durumda yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok.
  • Takdir-i ilahi bu olsa gerek.(Haber Merkezi)
Paylaş