havadurum

TAB Gıda halka arz oluyor! İşte TAB Gıda halka arzının detayları

TAB Gıda, Türkiye’nin en büyük restoran zincirlerinden biri olarak biliniyor. Burger King, Popeyes, Arby’s, Sbarro gibi markaların yanı sıra Usta Dönerci, Döner Stop, Usta Pideci ve Subway gibi yerli markalara da sahip olan şirket, halka arz edilmeye hazırlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) TAB Gıda’nın halka arz başvurusunu onayladı. Peki TAB Gıda halka arz ne zaman, hangi tarihte? TABGD kaç lot verir, katılım endeksine uygun mu? TAB Gıda halka arz hangi bankalarda var? İşte merak edilenler…

2714

Türkiye’nin en büyük restoran zinciri TAB Gıda, halka arz edilmeye hazırlanıyor. Şirket, Burger King, Popeyes, Arby’s, Sbarro gibi dünyaca ünlü markaların yanı sıra Usta Dönerci, Döner Stop, Usta Pideci ve Subway gibi yerli markalara da sahip. TAB Gıda’nın halka arzı, Türk Lirası cinsinden tarihin en büyük halka arz büyüklüğü olacak. Peki TAB Gıda halka arz ne zaman, hangi tarihte? TABGD kaç lot verir, katılım endeksine uygun mu? TAB Gıda halka arz hangi bankalarda var? İşte merak edilenler…

Halka arz tarihi belli oldu mu?

TAB Gıda’nın halka arz tarihleri henüz netleşmedi. Ancak önümüzdeki hafta içerisinde halka arz olması bekleniyor. Halka arz tarihleri kesinleştiğinde bu haber güncellenecektir.

Hisse fiyatı ne kadar?

TAB Gıda’nın halka arz hisse fiyatı 130 TL olarak belirlendi. 1 TL nominal değerli paylar 130 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. TAB Gıda Borsa Kodu “ (TABGD)” olacak.

Halka arz büyüklüğü ne kadar?

TAB Gıda’nın halka arz büyüklüğü 6.8 milyar TL olacak. Bu rakamla TAB Gıda, Türk Lirası cinsinden tarihin en büyük halka arz büyüklüğü unvanına sahip olacak.

Kaç lot dağıtılacak?

TAB Gıda 52.5 milyon adet lot dağıtacak. Halka arza konu edilecek paylar şöyle:

TAB Gıda’nın mevcut 232 milyon 417 bin TL olan sermayesinin 261 bin 292 TL’ye bedelli artırımı sırasında oluşan 28 milyon 875 bin TL paylar
Mevcut ortaklardan TFI TAB Gıda Yatırımları AŞ’ye ait 23 milyon 625 bin TL nominal değerli B grubu paylar

Katılım endeksine uygun mu?

TAB Gıda’nın katılım endeksine uygun olup olmadığı henüz belli değil. Katılım endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerin faizsiz finans prensiplerine uygunluğunu ölçen bir endekstir. Katılım endeksine dahil olmak için şirketlerin belirli kriterleri sağlaması gerekiyor. Bu kriterler şunlar:

  • Faaliyet gelirlerinin %50’sinden fazlasının faizsiz finans prensiplerine uygun alanlardan gelmesi
  • Faaliyet gelirlerinin %5’inden fazlasının faizsiz finans prensiplerine aykırı alanlardan gelmemesi
  • Toplam borcun toplam varlığa oranının %30’dan fazla olmaması
  • Nakit ve nakit benzerlerinin toplam varlığa oranının %30’dan fazla olmaması

Halka arz hangi bankalarda var?

TAB Gıda’nın halka arzına katılmak isteyen yatırımcılar, şirketin yetkilendirdiği bankaların internet şubeleri veya mobil uygulamalarından talep verebilecekler. Şu anda TAB Gıda’nın halka arzına katılacak bankalar şunlar:

  • Akbank
  • Denizbank
  • Garanti BBVA
  • Halkbank
  • İş Bankası
  • QNB Finansbank
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi
  • Ziraat Bankası

Halka arzın avantajları neler?

TAB Gıda’nın halka arzının yatırımcılara birçok avantaj sağlayacağı düşünülüyor. Bunlardan bazıları şöyle:

  • TAB Gıda, Türkiye’nin en büyük restoran zinciri olarak yüksek gelir ve karlılık potansiyeline sahip bir şirket. Şirketin 2020 yılında 5.8 milyar TL gelir elde ettiği ve 1.1 milyar TL net kar açıkladığı biliniyor4.
  • TAB Gıda, halka arz sonrasında Borsa İstanbul’un en büyük 10 şirketi arasına girecek. Bu da şirketin likiditesini ve piyasa değerini artıracak.
  • TAB Gıda, halka arz gelirinin bir kısmını yeni restoran açmak, mevcut restoranları yenilemek ve dijitalleşme yatırımları yapmak için kullanacak. Bu da şirketin büyümesine ve rekabet gücüne katkı sağlayacak.
  • TAB Gıda, halka arz sonrasında kurumsal yönetim ilkelerine daha fazla uyum sağlayacak ve şeffaflığını artıracak. Bu da şirketin itibarını ve güvenilirliğini yükseltecek.

Halka arzın riskleri neler?

TAB Gıda’nın halka arzının yatırımcılara bazı riskler de getirebileceği unutulmamalı. Bunlardan bazıları şöyle:

TAB Gıda, gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olduğu için girdi maliyetlerindeki artış, tüketici talebindeki değişim, gıda güvenliği ve hijyen standartları gibi faktörlere bağlı olarak gelir ve karlılığında dalgalanmalar yaşayabilir.

TAB Gıda, halka arz fiyatının belirlenmesinde talep toplama yöntemini kullanacak. Bu yöntemde talep edilen fiyat ve miktarlar göz önünde bulundurularak halka arz fiyatı belirleniyor. Ancak bu yöntemde halka arz fiyatının piyasa koşullarına uygun olup olmadığı tam olarak bilinemeyebilir.

TAB Gıda, halka arz sonrasında mevcut ortakların paylarının %25’ini satışa sunacak. Bu da mevcut ortakların şirkete olan bağlılığını ve etkinliğini azaltabilir. Ayrıca mevcut ortaklar, halka arz sonrasında paylarını daha fazla satışa sunabilirler. Bu da hisse fiyatında baskı yaratabilir.

TAB Gıda, Türkiye’nin en büyük restoran zinciri olarak halka arz edilmeye hazırlanıyor. Halka arzın tarihin en büyük halka arz büyüklüğü olması bekleniyor. Halka arzın yatırımcılara birçok avantaj sağlayabileceği gibi bazı riskler de içerdiği unutulmamalı. Halka arza katılmak isteyen yatırımcılar, yetkilendirilen bankaların internet şubeleri veya mobil uygulamalarından talep verebilecekler. (Yunus Erzincanlı)

Paylaş