"Suyumuza Göz Diktiler"

1632
Kazdağı`nın Kaynarca Deresi ve Yağlı Alanı bölgesinde yaklaşık bir ay önce başlayan ve 24 saat, üç vardiya devam eden maden arama sondajları bölgede yaşayan on binlerce insanın sağlıklı içme ve kullanma sularını tehlikeye sokuyor. Sondaj yapılan bölge Bayramiç, Ayvacık ve Ezine tarafına akan derelerin üst kotunda yer alıyor. Bu dereler Ayvacık Barajı, Bayramiç Barajı, Akçin, Çavuşlu, Yassıbağ ve Örenli göletlerine akıyor. Sondaj yapılan bölge Kazdağı`nın Sarıkız zirvesinin yanında, binlerce pınarın ve yüzlerce köyün içme sularının kaynaklarının üstünde bulunuyor. Sondaj bölgesi ayrıca Kazdağı grup suyunun su toplama havzasının tam üstünde yer alıyor. Kazdağı Güney Koordinasyonu tarafından sondajların iptali istemiyle bu sabah saat:10:30`da Ayvacık Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. 
 
"Sondaj çalışmalarının derhal durdurulmasını talep ediyoruz"
Konuyla ilgili Kazdağı Güney Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; "Tarım ve Hayvancılıkla geçinen yöre halkının tüm temiz ve sağlıklı su kaynaklarının üstünde yapılmaya devam eden bu maden arama sondajları açıkça kamu sağlığını tehdit etmektedir. Bölgede su ihtiyacı olan tüm canlıların sağlığını tehdit etmektedir. Yapılan sondajlar milyonlarca yılda oluşmuş tatlı su kaynaklarını delerek, içilemeyen zehirli suları ve sondaj esnasında kullanılan kimyasalları ve madeni yağları bu sağlıklı su kaynaklarına karıştırmaktadır. Her sondaj kuyusunun yanına açılan atık havuzları büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bildiğimiz gibi iklim değişikliği sebebiyle bölgemiz ciddi bir kuraklık yaşamaktadır. Tüm baraj ve göletler boşalmış, tarımsal su kalmamıştır. Köylerin ve kasabaların biricik su kaynağı Kazdağı`dır, akan çeşmelerin su kaynakları bu sondaj yapılan bölgededir. Hal böyle iken bölgedeki tüm derelerin doğduğu yerlerin üst kotunda yapılan bu sondajlar akla bilime ve vicdana sığmamaktadır. Açıkça söylemek gerekirse; bu maden arama sondajları tüm bölge insanının sağlığını, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini dolayısı ile geçim kaynaklarını ve ayrıca bir bütün olarak tüm canlı yaşamını tehlikeye sokmaktadır. Bu sondajları yapan firma ve bu sondajların yapımına izin veren ilgili kurum ve kuruluşlar, imzaları atan yetkililer yukarda saydığımız nedenlerden dolayı suç işlemektedirler. Bölgenin tatlı su kaynaklarını geri dönüşü olmayacak şekilde tahrip eden bu sondajlar derhal durdurulmalıdır. Bölgemiz Ayvacık, Bayramiç ve Ezine tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Su kaynakları biricik hazinemizdir.  Su tarım ve hayvancılık ve tüm canlı yaşamı için hayati önem taşımaktadır. Tüm barajlar boş iken, tarlaları sulayacak su yok iken, tüm köyler içme ve kullanma suyu konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor iken var olan su kaynaklarımızın maden arama sebebiyle bozulması, bu suların sondaj esnasında kullanılması kabul edilemez. Toplum sağlığını tehlikeye sokan bu sondajlar bir an önce durdurulmalıdır. Yukarıda saydığımız nedenler ile bu sondaj çalışmalarının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Sondaj yapılan bölgede su kaynaklarının izinsiz kullanımı ve kaynakların kirletilmesi konusunun araştırılması ve su analizlerinin yapılmasını talep ediyoruz."
"Sağlıklı içme ve kullanma sularını tehlikeye sokmaktadır"
"Dünyayı sarsan küresel ısınma, ülkemizde hüküm süren kuraklık ve kuşkusuz doğaya yapılan bu tür akıl dışı müdahalelerin biyolojik çeşitliliğe yansıması sonucu yüzleştiğimiz yeni virüsler, salgınlar her şeyi yeniden sorgulamamızı gerektiren, doğaya ve su kaynaklarımıza yönelik bu girişim parasal karşılığı ne olursa, olsun, kimi zengin edecekse etsin, her şeyden önce insanlık suçudur. Anayasa ve yasalarımızda mutlaka bu suçun karşılığının olduğuna inanıyoruz. Doğaya ve başta bölgemiz halkı olmak üzere tüm insanlığa yönelik bu çevresel tehdidi bertaraf etmek üzere, kamu adına hukukumuzu savunma görevi üstlenmiş savcılarımızın yetkilerini kullandıklarına tanıklık etmek istiyoruz. Havamız, toprağımız, suyumuz, bu dünyayı paylaştığımız tüm canlılar, çiftçilerimiz, bölge halkımız ve geleceğimiz adına... Su Sondaj yapan firma ve bu sondajların burada yapımına izin veren ilgili kurum ve kuruluşlar, imza atan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Sondaj yapılan bölge Bayramiç, Ayvacık ve Ezine tarafına akan derelerin üst kotundadır, bu dereler Ayvacık Barajı, Bayramiç Barajı, Akçin, Çavuşlu, Yassıbağ ve Örenli göletlerine akmaktadır. Bölgede yaşayan on binlerce insanın sağlıklı içme ve kullanma sularını tehlikeye sokmaktadır. Bizimle birlikte suç duyurusunu imzalamak isteyenleri bekliyoruz."
(Atakan Alkış) 
Paylaş