Sultani üzümün hasadı umut vadediyor. Ege'nin ünlü tarım ürünlerinden biri olan çekirdeksiz Sultani üzümün hasadı Alaşehir ilçesinde başladı. Türkiye'nin önemli üzüm ambarı Manisa Alaşehir'de düzenlenen "Sultaniye Üzüm Hasat Töreni"nde, ilk ürünler ihracat yolculuğuna çıktı. Bu yıl 200 milyon dolarlık ihracat hedefiyle yola çıkan üreticiler, dünya çapında nam salmış Sultaniye üzümünün tadını sofralara taşıyor. Dünya pazarında önemli bir konuma sahip olan Türk üzümü, zorlu iklim koşullarına rağmen değerini koruyarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Alaşehir'de gerçekleşen çekirdeksiz Sultaniye üzüm hasadı, Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen kesim töreni ile taçlandı. Törene, Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Akkaynak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Türkmen Türkmenoğlu, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Vural Güleç, Sadık Demircan, Vildan Akgedik, Kenan Unat, Tolga Selim Kağan ve birçok üretici katıldı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyesi olan Sayın Ali Uçak'ın iş yerine yapılan ziyarette, üzüm yüklü TIR'lar birlikte ihracat için uğurlandı. Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, "Manisa ve Alaşehir, üzüm üretiminde marka değeri taşıyan bölgelerdir. 900 bin dönüm arazi üzerinde geniş çaplı üretim gerçekleşiyor. Bu yıl ürünlerimizi ihracatla buluşturarak üreticilerimize destek olmayı amaçlıyoruz. Verimli bir sezon olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.
Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Türkiye'nin ve özellikle Manisa'nın gururu olan Sultaniye çeşidi sofralık üzümün sezonuna büyük bir heyecanla başlıyoruz. Yıllık 2 milyon tonun üzerinde üretimle dünya üretim sıralamasında 6'ncı sıraya yerleştik. Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl gibi ilçelerimiz ve Dadallı Köyü gibi geniş bir bölgede üzüm başta olmak üzere birçok meyve ve sebze yetiştiriyoruz. Burada faaliyet gösteren ihracatçılarımız ülkemize önemli döviz kazandırıyor. 2022 yılında 224 bin ton üzüm ihracatıyla dünya sıralamasında 10'uncu sıraya yerleştik. Bu ihracatın yüzde 60'ını Sultaniye çeşidi üzüm oluşturuyor. Geçen yıl 176 milyon dolarlık üzüm ihracatı gerçekleştirdik. 2023'te, 2021'deki 200 milyon dolarlık başarıyı tekrarlayacağımıza inanıyorum. Taze ve kurutulmuş üzümde toplamda 600 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, üzümün yılın her döneminde meşakkatli bir ürün olduğuna dikkat çekerek, “Üzümün iki farklı yüzü bulunuyor: taze ve kuru. Her iki ürün de özenle hasat ediliyor. Kuru üzümün öne çıkan bir özelliği ise yüzde 85-90'ının dünya pazarlarına sunulması. Bu durum ülkemize önemli bir döviz girişi sağlıyor. Üretim zorluklarına rağmen, üzümden elde edilen gelirin diğer ürünlerden farklı olduğunu söyleyebilirim. İklim değişiklikleriyle birlikte üretim koşulları daha zor hale geldi, ancak ürünümüz hala dünya piyasalarında değer görüyor.” açıklamasını yaptı. (Damla Yeltekin)