Su tartışması meclisi gerdi

Çanakkale Belediyesi Kasım ayı toplantısında görüşülen 2015 yılı gelir tarifesinde AKP’li Meclis üyelerinin gündeme getirdiği su konusu tartışmalara neden oldu.

869
Çanakkale Belediyesi`nin Kasım ayı meclis toplantısında 2015 yılı gelir tarifesi görüşülerek karar bağlandı. 2015 yılı gelir tarifesinde yer alan su ücretine tepki gösteren AKP`li meclis üyeleri ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan arasında tartışmalar yaşandı. Meclis toplantısında 2015 yılı gelir tarifesi ile ilgili yapılan bilgilendirmenin ardından söz alan AKP`li Belediye Meclis Üyesi Kadir Eren Kemerli su ücretlerinin yüksekliğinden yakınırken, Başkan Gökhan ise, yerel seçimler öncesi su ücretlerini seçim propagandası haline getiren AKP`li meclis üyelerine tepki göstererek; “Her seferinde su ücretlerini gündeme getiriyorsunuz. Artık bu can sıkıcı hale geldi. Popülizm yapmayın. Yerel seçimlerde de bu konuyu hep gündeme getirdiniz ama Çanakkale halkı bunu yemedi” dedi. Çanakkale Belediyesi`nin su ücretlerinden hala çok ciddi bir kazanım sağladığını ve su ücreti fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini belirten AKP`li Belediye Meclis Üyesi Kadir Eren Kemerli; “Su ile ilgili kar marjının daha düşük alınması konusunda taleplerde bulunduk. Yapacağınız tek şey ilgili komisyona yetkiyi vermek. Büyük bir ihtimalle yine komisyona bu yetkiyi vermeyeceksiniz ama ben bunu söylemek ile yükümlüyüm. Su ücretlerinden hala çok ciddi bir kazanım sağlıyorsunuz” dedi.
 
 
“Popülizm yapmayın”
AKP hükümetinin elektrik ve doğalgaza zam yaptığını ancak bu zamları hiç söylemeyen AKP`li belediye meclis üyelerinin, popülizmi her seferinde belediyenin su ücretleri üzerinden yaptığını ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Böyle bir şey yok. Bütçe Komisyonu bağımsız komisyondur. Benim irademe bağlı olmaksızın çalışır. Komisyonda bulunan üyeniz bunu gündeme getirsin. Bütçe komisyonu karar alsın. Meclise getirin ve su fiyatını istediğiniz zaman indirelim. Ama bu konuda benim iradem hayır. Çünkü ben iki sene önce su fiyatını indirdim. O günden bu güne de hiç bir zam yapmadım. Ama elektrik arttı. Dolar arttı. Dolar ile ne alakamız var demeyin. Piyasaların hepsi dolara bağlı. Elektrik ve doğalgaz zammına bir şey demiyorsunuz. Popülizmi belediyenin su ücretleri üzerinden yapıyorsunuz” diye konuştu.
 
“Paraları kutularla eve mi götürdük?”
“Her sene aynı şeyi diyorsunuz. Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorsunuz. 8 trilyon lira para kazandıysak ne yaptık bu paraları eve mi götürdük?” diyen Başkan Gökhan; “Kutularla eve mi götürdük? Sayma makineleri ile paraları evde mi saydık? Bir belediyenin gelir ettiği ücretler kar olarak algılanamaz. Çünkü bunun yatırımı var. Bu paralar yatırımlarda kullanılıyor. Belediyenin hesabı belli. Bana kalırsa zam yapılması lazım. Çünkü yatırım yapıyoruz. Ama şu anda gerek yok” şeklinde konuştu.
 
“Ben değil Çanakkale halkı kar elde ediyor”
AKP`li Belediye Meclis Üyesi Kadir Eren Kemerli`nin “Su ücretlerinden hala çok ciddi bir kazanım sağlıyorsunuz” şeklindeki sözlerine tepki gösteren Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: “Bunu her seferinde 8 trilyon lira kar elde ediyorsunuz diyorsunuz. Ama ben değil Çanakkale halkı kar elde ediyor. Bu paralar Çanakkale halkının hizmeti için kullanılıyor. Benim için kullanılmıyor. Lütfen bunu artık kabul edin. Çanakkale Belediyesi`nin bütçesi, Çanakkale halkına ait bütçedir. Bu para Çanakkale Belediyesi`nin bütçesine giriyor ve Çanakkale halkına hizmet olarak geri dönüyor”
 
“Çanakkale halkı bunu yutmadı”
AKP`nin her seçim döneminde su ücreti fiyatlarını seçim propagandası haline getirdiğine dikkat çeken Başkan Gökhan, son seçimlerde de Çanakkale halkının bunu yutmadığını söyledi. Başkan Gökhan; “Bunu her seferinde dile getirip insanların kafasını karıştırmaya gerek yok. Bunu her seçim döneminde de gündeme getiriyorsunuz. Yerel seçimlerde de gündeme getirdiniz ama Çanakkale halkı bunu yemedi. Çanakkale halkı bunu yutmadı. Çünkü, Çanakkale halkı kafasını çalıştırır. Ben bilmez miyim tam seçim öncesinde politika yapmasını. Ben de bilirim ama ben Çanakkale halkına yalan söyleyemem. Çok yaptınız bunu her sene aynı. Açın son bütçe komisyon konuşmalarını. Hep su parası. Bu konuyu artık kapatalım” ifadelerini kullandı. Yapılan tartışmaların ardından 2015 yılı gelir tarifesi; CHP`li üyelerin kabul, AKP`li üyelerin ret, MHP`li Mustafa Doğan`ın ise çekimser oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.
Paylaş