Su sorunu meclisi karıştırdı

Çanakkale İl Genel Meclisi Ekim 2024 dördüncü oturumu meclis toplantı salonunda yapıldı. Halil Ertuğrul başkanlığında gerçekleştirilen oturumda zaman zaman gergin anlar yaşandı. Çan’ın Kocayayla köyünde 25 yıldır çözüme kavuşturulamayan su sorununun gündeme geldiği oturumda AK Parti ile CHP’li ve İYİ Partili üyeler arasında tartışma çıktı.

885

İl Genel Meclisi’nin Ekim ayı dördüncü oturumu İl Özel İdaresi Meclis Salonunda yapıldı. Çan’ın 1100 haneli Kocayayla köyünün su sorunu ile ilgili olarak meclise önerge verildi. Önergede köyde son 20 yıllık dönemde 12 sondaj çalışması yapıldığı; çalışan üç sondajın kapasitesinin her geçen yıl düştüğü, köye üç günde bir su verilebildiği vurgulandı. Köyde bulunan ve 5 köyün öğrenimini veren okulun suyunun Orman Bölge’ye ait arazözler tarafından sağlandığı belirtilen önergede daha önce yapılan sondaj çalışmalarının 200 metrede kaldığını ifade edilerek; sondajın daha derine yapılması istenildi. Önerge altıncı madde olarak meclis gündemine eklendi.

Köye Yönelik Hizmetler Komisyon raporları okunduğu mecliste raporlar oy birliği ile kabul edildi.

“KÖYLÜDEN UTANIR HALE GELDİK”

Gündeme eklenen Kocayayla köyünün su sorunu ile ilgili görüş bildiren İl Genel Meclisi üyesi Ramazan Mesut Özyurt şunları söyledi:

“123 taşımalı sistemle öğrenci, 25 yıl gibi uzun bir süreden bu yana köyün su sorunu çözülememiştir. Daha önceki dönemlerde köye haftada 4 gün su verilemiyordu. Bu dönem 6 ay gibi bir sürede günlük 100 ton gibi bir su muhtarımızın çabalarıyla fazladan sağlandı ama bu da yeterli gelmedi. Köyümüzde 12 adet sondaj yapılmış, 3’ünde su bulunmuş ama yeterli değil. Köyümüzün kot farkı belli. Ben CHP adına gittiğim zaman bu köye, köylüden utanır hale geldik. Bu hem geçmiş dönemin hem de bizim dönemimizin hatası. Bizler CHP’nin İl Genel Meclisi üyeleri olarak küresel su sıkıntısı gibi mazeretlerin arkasına sığınmak istemiyoruz. Kocayayla köyüne gittiğimiz zaman vatandaşın önüne alnı ak çıkmak için bu önergeyi sunduk. Derin kuyu sondaj ihtiyacı 2025 bütçesine alınsın.”

Tesadfün Nejat Başkan ve siz de oradaydınız. Misafirlerimiz köyde lavaboları kullanamadı. Cenazeye gittiğinizde canl. Bu köyümüzün ayıbı değildir, seçilmiş görev yapmış herkesin ayıbıdır. Eğer çözemezsek devlet suyu vatandaşın ayağına getirmek zorundadır.

“SU SORUNU ÖNCELİKLİDİR”

Özyurt’tan sonra söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi ve geçmiş dönem İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder, yasa gereği su sorununun çözülmesinin öncelikli olduğunu belirterek “Yasa der ki su sorunu varsa diğer yatırımlar askıya alınıp, su sorunu çözülmeli. Bir tek Kocayayla köyü değil, biz genel olarak tüm köylerimizde yaşanan su sorunlarını çözmek ile ilgileniyoruz. Geçen mecliste söz konusu olan yer satışına arkadaşlar zarar verdiler. Ben Kocayayla köyünün su sorununun 2025 yılı bütçesine kalmadan finansman bulunarak çözülmesini dile getiriyorum. Yalnız bu işler birilerini karalayarak yapılmaz. Finansman bulunamıyorsa aramaya devam edeceğiz” dedi.

“TOP ÇEVİRİYORSUNUZ”

Önder’in ardından tekrar söz alan CHP’li Özyurt, “Ayvacık’a değindiğiniz Nejat başkan, arazinin satışının olmaması grubumuzla ilgili değil. Siyasi olarak top çevirme gibi bir düşünceniz var. Onu gözlemleyebiliyoruz. Bütün ilçe ve köylerdeki su sorunu bizim için o kadar önemli. Siz eski bir siyasetçisiniz ama siz top çeviriyorsunuz, çok güzel çeviriyorsunuz. Kocayayla köyü ile ilgili hassasiyetimiz budur.”

“KÖYLERİN YÜZDE 70-80’İNİN SU SORUNU ÇÖZÜLEMEMİŞ”

İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul ise şunları söyledi “Bu yüzyılda köylerimizin yüzde 70-80’inin su sorunu çözülmemiş. Bu hepimizin sorunu. Biz bu sorunların üzerine gideceğiz. Hizmetleri yarım bırakırsanız göz boyamak için gelinen nokta bu oluyor.”

“KAMU MALINA SAHİP ÇIKMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Gündem dışı söz alarak kendisi ile ilgili yapılan beyanatlara yanıt veren İYİ Parti İl Genel Meclisi Üyesi Murat Çağlayan, ihalenin iptal edilmemesinden kendisinin sorumlu tutulmasını kabul etmediğini belirterek şunları söyledi:

“Sayın Nejat Önder’in dün katılımcı olmaması nedeniyle iptal olan ihale ile ilgili şahsımı suçlayan paylaşımı dolayısıyla söz hakkı doğmuştur. Sayın Nejat Önder bilgi kirliliği yarattı. Kendisi paylaşımında şahsımı kınamış. Herkes burada şahit. İhale katılımcı olmadığı için, talep olmadığı için iptal oldu. Halkın teveccühü ile bugün burada oturuyoruz. Yapıcı muhalefet yapmak adına uğraşıyorum.

İl Özel İdaresinin ne iş yaptığını vatandaşlara ulaştırıyoruz. Resmi ilanı çıkan satışı gazetelerde gördük. Öğrendik. Ondan sonra bir bakıyoruz eko turizm imarlı 14 dönümlük arazi satışa çıkıyor. Bizler meclis üyesiyiz, bizim bilgimiz yok. Ekim meclisi öncesi kamuoyu ile bu bilgiyi paylaştık. Daireden kamuoyu adına bilgi isteyeceğimi paylaştım. 04.09.2024 tarihli satışa çıkarılan bu yerden meclis başkanı dahil birçok meclis üyesinin satışa çıkarıldığından habersiz olduğunu gördük. Dolayısıyla Murat Çağlayan kamuoyu ile birlikte yüce meclisin de doğru bilgi edinmesini sağladı.

2023 yılında meclis başkanı olduğunuz dönemde iki kere bu yerin satışa çıktığını ve katılımcı olmadığı için iptal edildiğini öğrendik. O dönemde mecliste Murat Çağlayan mı vardı? Yoktu. Ben Murat Çağlayan olarak bu ihaleyi manipüle edecek tek bir açıklama yapmadım. Gösteremezsiniz. 2023 yılındaki meclis kararını sorgulamadık. Neden bizim haberimiz olmadı bu işten diye tepki gösterdik.

Biz burada saksı mıyız? Kamu malına sahip çıkalım dedik. Dairenin yazılı olarak verdiği bilgiyi paylaştım. Bugüne kadar belki reklamın iyisi kötüsü olmaz derler, sayemizde çok daha fazla kişinin bilgisi oldu. Murat Çağlayan ihale iptal olsun mu dedi, fesat mı karıştırdı ihaleye, meclis aritmetiği değişti bu karar bir daha alınsın mı dedi?

Asıl sizlerin yaptığı bilgi kirliliği daha doğrusu bilgilendirmeme kirliliği!

Sayın Nejat Başkanım, ben çok polemiği sevmiyoru. Eski ve kurt siyasetçisiniz. Üç yıl burada meclis başkanlığı yaptınız. Meclisi ve bütçeyi yönettiniz. Tabii ki emeklerinize saygı duyuyoruz.

575 köyde durum belli. Nereye gitsek her şey elimizde kalıyor. Keşke düzgün bir hizmet verilseydi o dönemde. Burası siyaset yeri değil, hizmet yeri paylaşımınıza katılıyorum. Algı siyasetinden dolayı sosyal medya paylaşımınızı kınıyor, asla kabul etmiyorum.

Ben sizlerin bu siyasetini onurlu bir hak mücadelesi olan EYT mücadelesi zamanında gördüm. Boyun eğmemi kimse eklemesin. Kamu malına her zaman sahip çıkarak, köylerimizin en iyi hizmeti alabilmesi için elimizden gelen her şeyi. Su sorunu acilen çözülmeli. Biz niye istemeyelim. Kamuya ait varlıkların satılmasından ziyade giderlerimizi kısalım, gelirlerimizi arttıralım dedik.”

Çağlayan’a yanıt veren Önder ise “Ben ilandan öğrendim diyor. Eylül ayında verildi ilan. Tam satış ihalesine iki gün kala konuşulmasına karşı çıktım. Meclis başkanı buranın bütçesini yönetmez. Bu dairede vezne yok arkadaşlar. Gelirlerden payımıza düşen bütçeyle işimizi yapıyoruz. Belediyeler . Gayrimenkul satışına karşıyız, İstanbul belediyesi de satıyor, Çanakkale belediyesi de satıyor. İyi yapıyorlar. Paramız yok oturalım demek yerine çözüm üretelim. Ekonomisi, bütçesi tükenmiş herkese destek vermek lazım.”

LOJMAN KİRALARI TEKRAR GÜNDEME GELDİ

İl Genel Meclisinin bütçesi gelirlerinin arttırılması konusundaki tartışmaya dahil olan Meclis Başkanı Halil Ertuğrul “Gelir arttırma gücümüz yokmuş. 500 liraya oturuyor amcalar orada, 900’e oturuyor. Lojman kiraları niye arttırılmasın?” dedi.

CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Güneş Pehlivan ise bu türden tartışmaların asıl sorunun üzerini örttüğünü belirterek “Ancak otel taşınmazı satılarak su sorunu çözülebiliyorsa bu konuda kim sorumluluk alacak” dedi.

İl Genel Meclisi Ekim ayı oturumları 11 Ekim Cuma günü yapılacak 5. Oturum ile sona erecek.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş