havadurum

S&P Türkiye’nin Kredi Notu Görünümünü Durağana Çıkardı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti. Kuruluş, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 2,3 büyümesinin beklendiğini kaydetti.

1521

Türkiye’nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncellemeleri merakla beklenen S&P, 29 Eylül 2023 Cuma günü saat 23:17’de bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun “B” olarak teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise "negatif"ten "durağan"a çevrildiği bildirildi. S&P, bu kararında Türkiye’nin yenilenen siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla 2026’ya kadar yeni ekibin Türkiye ekonomisini dış borçla finanse edilen tüketimden uzaklaştırarak daha dengeli dış ve mali hesaplara, daha kabul edilebilir enflasyon seviyelerine doğru yeniden dengeleyeceği öngörüsünü esas aldı.

S&P’nin Türkiye Ekonomisi Tahminleri

S&P, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerine de yer verdiği açıklamasında, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 2,3 büyümesinin beklendiğini kaydetti. Kuruluş, 2023’te temkinli de olsa faiz artışlarının devamını beklediğini de belirtti. S&P, Türkiye’nin cari işlemler açığının bu yıl yüzde 4,5, gelecek yıl yüzde 4,1 olacağını, bütçe açığının ise bu yıl yüzde 5,5, gelecek yıl yüzde 5,2 olacağını tahmin etti.

S&P’nin Türkiye’nin Kredi Notu Görünümünü Etkileyebilecek Faktörler

S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü etkileyebilecek faktörleri de açıkladı. Kuruluş, para ve finans sektörü politikalarının etkinliği ve bağımsızlığı artarken, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle de TCMB’nin net rezervlerinin güçlenmesi durumunda görünümün pozitife çekilebileceğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin dış borç ödemelerini yerine getirebilmesi için yeterli döviz likiditesine sahip olması, kamu borcunun GSYH’ye oranının düşmesi ve enflasyonun tek haneli seviyelere inmesi de olumlu faktörler olarak sayıldı. Buna karşılık, Türkiye’nin dış finansman koşullarının bozulması, döviz rezervlerinin azalması, kamu borcunun artması ve enflasyonun yükselmesi durumunda görünümün negatife çekilebileceği uyarısı yapıldı.

S&P, Türkiye’nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin son güncellemesini 29 Eylül 2023’te yaptı. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltti. S&P, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 2,3 büyümesinin beklendiğini, 2023’te faiz artışlarının devam edeceğini, cari işlemler açığının yüzde 4,5, bütçe açığının yüzde 5,5 olacağını tahmin etti. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notu görünümünü etkileyebilecek faktörleri de sıraladı. Para ve finans sektörü politikalarının etkinliği ve bağımsızlığı, ödemeler dengesi pozisyonu, döviz rezervleri, kamu borcu ve enflasyon seviyeleri, S&P’nin Türkiye’nin kredi notu görünümünü revize etmesinde belirleyici olacak. (Erhan Taylan)

Paylaş