havadurum

Soydan, zeytin üreticilerine sahip çıktı

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, TBMM’ye verdiği soru önergesiyle zeytin üreticilerine sahip çıktı.

597
CHP Milletvekili Serdar Soydan verdiği önerge ile Gıda Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın yeni `Zeytinlik saha` tanımı yönetmeliğiyle zeytinlikleri imara açmasına tepki gösterdi.
 
Soru önergesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep eden Soydan; “Bakanlığınızın 3 Nisan 2012’de "Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılma-sına Dair Yönetmelik’`te yaptığı değişiklikle, başta Kaz Dağları olmak üzere, bütün ormanlık alanları koruyan düzenleme değiştirildi.  Değişiklik ile25 dekarın altındaki zeytinlikler, “korunan zeytinlik" vasfından çıkarılmış ve Ülkemizdeki zeytinliklerin yarıdan fazlası tehdit altına girmiştir.
 
Bu doğrultuda; Bakanlığınızın yaptığı ilgili yönetmelik değişikliğinin temel amacı nedir, yapılan değişiklikten sonra 25 dekarın altındaki zeytin alanlarının korunması nasıl sağlanacaktır? Ülkemizde 25 dekarın altında ne kadar zeytinlik bulunmaktadır, toplam zeytin alanlarımızın ne kadarını oluştur-maktadır, bu alanların coğrafi olarak dağılımı nasıldır, bu alanlardan turizm tesislerine ve turistlik bölgelere yakın olan zeytinliklerin turizm tesislerine dönüşmesinin, zeytinliklerdeki her türlü yapılaşmanın önüne nasıl geçile-cektir? İlgili yönetmelik değişikliği ile 25 dekarın altında koruma alanından çıkarılmış zeytin alanlarının yok edilmesi veya dönüştürülmesi sonucu zeytin üreticisinin kayıplarının ve ortaya çıkacak olumsuz çevresel etkilerin sorumlusu kim veya kimler olacaktır?” dedi.
Paylaş