Soydan`dan geç müdalele iddiası

Gelibolu ilçesine bağlı Ilgar Deresi yakınlarında bulunan ormanlık alanda başlayan yangın, yoğun mücadelenin ardından kontrol altına alındı. Kozalakların mermi gibi patlamasıyla daha geniş alana yayılan yangında ilk belirlemelere göre 100 hektar ormanlık alan zarar gördü. TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, kontrol altına alınan yangın alanında bazı incelemelerde bulundu.

804
 
CHP Çanakkale İl Başkanı Hamza Karagöz, Eceabat İl Genel Meclisi Üyesi Halil Duymaz ile birlikte yangın bölgesine giden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, bölgede yaşayan vatandaşlarla birlikte incelemelerde bulunurken, yetkililerle de görüşerek söndürme çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Gelibolu ilçesi Ilgar Deresi yakınlarında meydana gelen orman yangınıyla ilgili açıklama yapan TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan; “28 Temmuz Pazar günü Gelibolu Ilgardere mevkiinde meydana gelen orman yangınında yaklaşık 100 hektar ormanlık alan zarar gördü. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın duyarlılığı ve uyarıları sonucu yangına ilk müdahale yapılmıştır. Vatandaşlarımız tarafından saat 12 civarında fark edilen ve ilgililere anında haber verilmesine rağmen yangına ilk müdahale bir saati geçen bir zamanda yapılabilmiştir. İlk müdahale bir tek helikopterle yapılırken yangının başlamasından iki saat sonra ancak uçaklar yangına müdahale edebilmiştir. Bölgede yangına müdahale eden ekiplerin bölgeyi yeteri kadar tanımaması, bölge yollarını bilmemesi yangının kontrolünü güçleştirmiştir” dedi.
 
 
“Yurttaşlarımızın zararları en kısa sürede karşılanmalı”
“Yaşadığımız bu acı olay bir kez daha göstermiştir ki; siyasi iktidarın tasarrufu sonucu yüzde 54`ü ormanlarla kaplı olan Çanakkale bölgesinden Orman bölge Müdürlüğü`nün kapatılması ve son 10 yılda görevlendirilen siyasi kadrolar kurumun etkinliğini ve hızını kaybetmesine neden olmuştur” diyen Soydan; “Bölgeden uzaklaşan, müdahale kabiliyeti ve hızı kaybolan, bölgeyi tanımayan ekiplerle müdahale edilmeye çalışılması yangınlarda zarar gören orman alanlarının artmasına neden olmaktadır. Siyasi iktidar; bölgede zarar gören yurttaşlarımızın zararlarını en kısa sürede karşılamalı, zarar gören orman alanlarının ve çevrenin eski haline kavuşturulması için çalışmaları süratle başlatmalı, bir daha böyle felaketlerin meydana gelmemesi için siyasi kayırmalardan ve çıkarlardan uzak bilimsel tedbirleri en kısa sürede yaşama geçirmelidir” şeklinde konuştu.
 
Paylaş