Soydan Başbakan’a seslendi

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, zeytin üreticilerini sorunlarını TBMM’ye taşıdı. Meclis kürsüsünden zehir zemberek açıklamalar yapan Soydan; “Sayın Başbakan zeytin ağaçlarının altında tertemiz oksijen solusun ki belki oksijen kaynağı Kazdağları’nda oksijeni sonlandıracak maden arama ve işletme faaliyetlerine son verir” dedi.

330
TBMM’de gündem dışı söz alarak zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunlarını dile getiren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale ve ilçelerinde meydana gelen yoğun yağışlara da değindi. Etkili olan yağışların ciddi zararlar meydana getirdiğini ve özellikle Bayramiç ilçesi ile köylerinde üreticilerin mağdur olduğunu belirten Soydan; “Can kaybı yaşanmaması en büyük tesellimiz olup, yoğun yağıştan etkilenen hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili bakanlıklar hasar tespit çalışmalarını tamamlayıp vatandaşların hasarlarını en kısa sürede karşılamalıdır” dedi. On yıllık AKP Hükümetlerinin izlediği tarım politikaları nedeniyle üreticilerin artık yaşayamaz, üretemez ve yaşamını toprağından kazanamaz hâle geldiğini ifade eden Soydan; “Zeytin ve zeytinyağı sektörü ülkemiz için üretim, istihdam ve ihracat boyutuyla önem taşırken, aynı zamanda çevre dengesi ve halk sağlığı açısından da yaşamsal önem arz etmektedir. Ülkemiz sofralık zeytin üretiminde dünyada 2’nci, zeytinyağı üretimindeyse 5’inci sırada yer almaktadır. Türkiye’de kişi başı zeytinyağı tüketimi AB ülkelerinin sekizde 1’i düzeyinde bulunurken, ihracatta ise ülkemiz ne yazık ki AB ülkeleri ve Suriye’nin ardından gelmektedir. On yıllık AKP Hükümetlerinin izlediği tarım politikaları üreticiyi, çiftçiyi artık yaşayamaz, üretemez ve yaşamını toprağından kazanamaz hâle getirmiştir. Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki zeytin üreticimiz bu yıl yüzde 80 oranında rekolte düşüklüğüyle karşılaşmıştır. Üretici yıllardır değişmeyen, hatta gerileyen fiyatlara ilave olarak, girdi maliyetlerinde artışlar nedeniyle ürünlerini kaldıramamış, zeytinlerini ağaçlarda çürümeye bırakmak zorunda kalmıştır. AKP’den önce 1 kilogram zeytinyağı ile 3 litre mazot alınırken, bugün üreticimiz 1 kilogram yağ ile 1 litre mazot alabilmektedir. İşçilik maliyeti ise 4’e katlanmıştır. AKP‘den önce “kara elmas” diye adlandırılan sofralık zeytin, şimdi üreticinin kara talihi olmuştur. Bu yıl ziraat odaları zeytinyağının üretim maliyetini 6 TL olarak açıklarken, piyasada ancak 4-4,5 liraya alıcı bulmaktadır. Bakanlık hâla sektörde akılcı bir üretim planlaması yapamamış, üretim hedefi konmuş fakat artacak üretimin nasıl değerlendirileceğini belirleyememiştir. Zeytin üreticisi, AB ülkelerinde üreticiler, kooperatifler ve birlikler desteklenirken; ülkemizde bu desteği alamayan kooperatif ve birliklerimiz iç ve dış piyasalarda haksız rekabetle karşılaşmakta ve rekabet edememektedir” diye konuştu.
 
“Bakanlık süratle önlem almak zorundadır”
Çiftçilerin yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulması için ilgili bakanlığın süratle önlem almak zorunda olduğunu kaydeden Soydan; “Stoklama yardımı, uygun faizli kredi, üretici birliklerine kaynak aktarılmalıdır. İç piyasada zeytinyağı tüketimi özendirilmelidir. Birliklerin devlete olan borçları son bir kez silinmeli ve 2011 yılı destekleme primleri en kısa zamanda dağıtılmalıdır. Üreticinin on yılda geldiği üretemez, üretse dahi zarar eden bu durum karşısında Sayın Bakanın ne söyleyeceğini üretici merak etmektedir” dedi.
 
“Başbakan kahvaltısını zeytin üreticimizle beraber yapsın”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a üreticilerle birlikte sabah kahvaltısı yapmasını öneren Soydan şu şekilde konuştu: “10 Kasım Ata’nın ölüm yıldönümünde ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Anıtkabir’de bulunmak yerine Sultan Hasan’ı ziyaret etmiştir. Sayın Başbakanın olması gereken yer sultanların sofrası değil, milletin efendisi olan köylünün sofrası, üreticinin sofrasıdır. Sayın Başbakan bir sabah kahvaltısını zeytin üreticimizle beraber yapsın, onlara misafir olsun, zeytin ağaçları arasında gezsin; üreticimiz ürettiği zeytin ve zeytinyağını Başbakana ikram etsin; zeytin toplasın, üreticimizle sohbet etsin. Sayın Başbakan zeytin ağaçlarının altında tertemiz oksijen solusun ki belki oksijen kaynağı Kazdağları’nda oksijeni sonlandıracak maden arama ve işletme faaliyetlerine son verir. İnanın arkadaşlar, bu ziyaret Sayın Başbakanın hem ruh sağlığına hem beden sağlığına çok iyi gelecektir. Şayet üreticimiz ‘Ben on yıl öncesine göre daha çok üretiyorum, daha çok kazanıyorum’ diyorsa bizim söyleyecek başka bir şeyimiz kalmaz.”
 
“AK’lı yıllarda üreticinin kara elması parçalanmış, yok edilmiştir”
“Son on yıldır AK Parti’li yıllar üretici için kara günlere dönmüştür” diyen Soydan; “AK’lı yıllarda üreticinin kara elması parçalanmış, yok edilmiştir ama hiç kimsenin şüphesi olmasın ki üreticinin, çiftçinin, köylünün umutları Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıyla yaşama geçecek, üretici emeğinin karşılığını, üretmenin keyfini alacaktır. Ben Sayın Bakanın burada olmasını, cevap vermesini arzu ediyordum ama yine de Sayın Bakana bir önerim var, Sayın Bakan hiç burada bence emek sarf etmesin çünkü çıkacak üreticiye ne kadar çok destek olduğunu anlatacaktır. Biz kurbanlık koyunumuzu bile dışarıdan alırken hayvan üreticisine bunu söylemişti Sayın Bakan. Ben onu zeytin üreticisinin önüne davet ediyorum ama bir tavsiyem var, koruma sayısını fazlalaştırsın” şeklinde konuştu.
Paylaş