havadurum

Soydan; “Eğitim sistemi zarar görecek...”

CHP Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, 4+4+4 hakkında TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda bir konuşma yaptı.

585
İlköğretim ve eğitim kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ile ilgili düşüncelerini paylaşan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, teklifin yasallaşmasıyla birlikte eğitim sisteminin zarar göreceğini söyledi.
 
Yasa teklifinin yaratacağı sakıncaları insan hakları ilkeleri ve bilimsel bulgular ışığında tartışılması gerektiğini belirten Soydan; “Yasa teklifi, sekiz yıllık zorunlu eğitimi getiren Temel Eğitim Reformu’nun kazanımlarını riske atıyor ve teklif yasalaştığı takdirde ortaya çıkacak kesintili ilköğretim (4+4) uygulaması ciddi riskler barındırıyor ve teklifin hazırlanma biçimi katılımcı ve bilimsel bulgulara dayalı bir eğitim politikası kültürünün gelişmesine engel olmaktadır.  Yasa teklifinin yaratacağı sakıncaları insan hakları ilkeleri ve bilimsel bulgular Işığında tartışmamız gerekmektedir. Yasa teklifi, sekiz yıllık zorunlu eğitimi getiren Temel Eğitim Reformu’nun kazanımlarını da riske atıyor. Sekiz yıllık zorunlu eğitim 1997’de apar topar başlatılmış bir uygulama değildir. Sekiz yıllık zorunlu eğitime ilginin geçmişi 1946’ya kadar uzanıyor. Bu tarihte gerçekleştirilen 3. Milli Eğitim Şurası sekiz yıllık zorunlu eğitime geçişi öneriyor. Ancak 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu 1961’deyasalaşana kadar somut bir adım atılmıyor. Bu yasa ile zorunlu öğrenim süresi, 7-14 yaş grubunu kapsayacak biçimde 8 yıla çıkarılıyor; ancak 5+3 formülü benimseniyor ve sadece ilk kademe zorunlu olarak uygulanıyor. Bunu takiben 10. Milli Eğitim Şurası`ndan başlayıp 15. Milli Eğitim Şurası`na uzanan süreçte sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitim, akademik olarak tartışılıyor ve 1971’de 16 ilde,18 okulda ve 1981’de 10 okulda kesintisiz zorunlu ilköğretimin pilot çalışmaları yapılıyor. 1983’te 2842 sayılı kanunla 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 7 ve 22. Maddeleri değiştiriliyor ve ilköğretimin 6-14 yaşlarındaki çocukların eğitim ve öğretimini kapsadığı, ilköğretimin kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve devlet okullarında parasız olduğu kanunlaşıyor. Ancak 2917 sayılı kanuna eklenen bir madde ile ortaokullar yurt sathına yaygınlaştırılana kadar ilköğretimin sadece ilkokul bölümü zorunlu kılınıyor” dedi.
 
“Teklif yeteri kadar tartışılmamıştır”
Yasa teklifinin yeteri kadar tartışılmadığını dile getiren Soydan şu şekilde konuştu: “Bu teklif kamuoyunda yeteri kadar tartışılmamıştır. Tarafların, sendikaların, ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri alınmamış, birlikte tartışılması, değerlendirilmesi imkânı verilmemiştir. Hatta görüş belirtmek isteyen bir sivil toplum örgütüne Sayın Başbakan önerilerini almak, değerlendirmek yerine kamuoyunda ciddi bir tepki göstermiş ve bu olay diğer sivil toplum örgütlerinin görüş belirtmesini de engellemiştir. Bu nedenle geleceğimizi ilgilendiren yaşamsal önemi olan teklifin kamuoyunun tüm kesimlerinin ikna edilerek, ciddi ve kapsamlı çalışma yapıldıktan sonra komisyona sunulmasının ve görüşülmesinin yararlı olacağına inancındayım.”
Paylaş