Soydan’ın ana gündemi Kazdağları oldu

CHP Çanakkale Milletvekili ve CHP Çevre Komisyonu Sözcüsü Serdar Soydan vermiş olduğu soru önergeleri ile Kazdağları’nı mercek altına aldı. Soydan, Kazdağları’ndaki maden çalışmalarına bağlı olarak su kaynakları konusunda yaşanabilecek riskleri cevaplandırması için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu.

530
Kaz Dağları’nın yer üstü ve yer altı su kaynaklarını oluşturan, besleyen ve onların sürekliliğini sağlayan, bölgede yaklaşık 2 milyon insanın temiz, güvenilir ve sürekli su kaynağı olduğunu belirten Serdar Soydan;”Bölgede bulunan yer üstü ve yer altı doğal zenginliklerimiz son yıllarda bir hiç uğruna bilinçsizce yok edilmeye başlanmıştır. Bölgede ilgili bakanlıklar kanalıyla maden (özellikle altın ve gümüş) arama ve işletme ruhsatları verilmiş ve bölgede sondaj çalışmaları tamamlanma noktasına gelmiştir. Dünyanın en kirli ve eski teknoloji kullanılan sanayileri ve altın maden ocakları bir araya geldiğinde, (siyanür, kükürt dioksit, azot oksit, uçucu küller, karbondioksit ve radyo aktif maddeler salınımı nedeni ile ) bünyesinde önemli miktarda "endemik" canlıyı barındıran Kaz Dağları`ndaki orman, bitki örtüsü, tarım alanları yok olacaktır. Bölge insanına içme suyu sağlayan barajlar, göletler ve yeraltı suları kirlenecek ve ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır” değerlendirmesinde bulunarak cevaplaması için aşağıdaki soruları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yöneltti:
 
“Dünyanın eşsiz coğrafyası olan Kaz Dağlarında başlatılan madencilik faaliyetleri nedeniyle bölgede yaklaşık iki milyon insanın içme suyunu, tarım alanları dâhil tüm çevre deki canlının yaşamını ilgilendiren su kaynakları ciddi tehdit altındadır. Bu konuda kaz dağlarında önleyici tedbirler alıyor musunuz, neler yapıyorsunuz ve yapmayı düşünüyorsunuz, yıllar itibariyle su kaynaklarının eksilmesi ve kirlenmesi nedeniyle doğabilecek felaketin sorumlusu ve sorumluları kim veya kimler olacaktır? İnsanlığın ve doğal yaşamın devamını sağlayan suyun, su kaynaklarının korunması, kaynakların en akılcı bir şekilde kullanılması, israfının ve kirliliğinin önlenmesi için hangi tedbirleri aldınız ve almayı düşünüyorsunuz?”
Paylaş