havadurum

Soydan’dan TBMM’ye önerge

CHP Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, açlık ve yoksul sınırı altında çalışanların oranının belirlenmesi ve 2013 yılında tüm çalışanlara bir maaş ikramiye verilmesi için TBMM’ye önerge verdi.

588
TBMM’ye verdiği önergede yer alan soruların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep eden CHP Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan; “Sosyal devletin en önemli göstergesi; çalışanların, emeklilerin ve işsizlerin kendilerine ve ailelerine saygın bir yaşam kurabileceği bir gelire sahip olmalarıdır. Toplumlarda yoksulluk sınırı, bir kişinin veya ailenin insan onurunun gerektirdiği zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken asgari harcama düzeyidir. Açlık sınırı ise, bir kişinin veya ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için sadece gıda için yapması gereken asgari harcama tutarıdır. Türk-İş in Ocak 2013 tarihinde yaptığı çalışmalar sonucunda dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.002 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzere ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.265 TL olarak açıklanmıştır.
 
Bu doğrultuda; 1-10 yıllık iktidarınız döneminde uyguladığınız ekonomik politikalar sonucu; 75.627.384 kişilik nüfusumuzun yüzde kaçı yoksulluk, yüzde kaçı açlık sınırı altında bir gelire sahiptir? 2- Kamu çalışanları içerisinde yoksulluk sınırının üzerinde, yani aylık 3.265 TL nin üzerinde gelire sahip kaç kamu çalışanımız bulunmaktadır, bunların tüm kamu çalışanları içerisindeki oranı nedir, 2013 yılında ilk altı ay için belirlenen asgari ücretle, yani açlık sınırı altında (1.002 TL’nin altında) bir gelirle yaşamak zorunda bulunan asgari ücretli kaç çalışanımız bulunmaktadır. Emeklilerimiz içerisinde açlık sınırının üzerinde, yani 1002 TL üzerinde gelire sahip kaç emeklimiz bulunmaktadır, bunların tüm emeklilerimiz içerisindeki oranı ne kadardır, yoksulluk sınırının üzerinde, yani 3.265 TL nin üzerinde gelire sahip kaç emeklimiz bulunmaktadır, bunların tüm emekliler içerisindeki oranı nedir? 3-2013 yılında kamu çalışanlarına, emeklilere ve asgari ücretlilere bir maaş ikramiye verilmesini veya gelir artırıcı yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?”
Paylaş