havadurum

Soydan’dan TBMM’ye kanun teklifi

CHP Çanakkale Milletvekili Sedar Soydan, TBMM`ye Çanakkale Savaşları`na katılanlara Şeref Madalyası verilmesi ile ilgili kanun teklifi sundu.

601
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı`na gerekçesiyle birlikte, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi`nin 98. yıldönümü nedeniyle, Çanakkale Savaşları`na katılanlara Şeref Madalyası verilmesine dair kanun teklifi veren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Çanakkale Savaşları ulusal kurtuluş tarihimizin ve Türkiye Cumhuriyetinin başlangıç noktasıdır. Çanakkale Savaşları`ndaki kahramanlıklarıyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, hem Türk milleti hem de dünya tarafından tanınmıştır. Mustafa Kemal üstün başarı ve liderlik yeteneği sayesinde Türk milletinin; bitti, yok oldu denildiği anda nasıl büyük bir başarı, nasıl büyük zafer kazanabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Çanakkale Savaşları sonuçları itibariyle tarihin akışını değiştiren, emperyalizme karşı dünya tarihindeki ilk ulusal direniş olmuştur. Çanakkale Savaşları`nda resmi rakamlara göre 250 bin evladımız şehit olmuş, on binlerce vatan evladı da gazi olmuştur. Ulusal kurtuluş mücadelesinin kıvılcımlarının atıldığı Çanakkale Savaşları`na katılarak yeni bir ulusun doğmasına vesile olan kahraman askerlerimiz, şehitlerimiz ve gazilerimiz Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ayrı bir önem ve saygıyla anılmaktadır. Çanakkale Savaşları 18 Mart ta ve 25 Nisan lar da uluslararası boyut kazanan törenlerle coşku ve gururla anılmaktadır. Bu savaşın haklı gururunu taşıyan şehit ve gazi yakınları gururlarını simgesel olarak yaşatacak ve sonraki nesillere taşıyacak bir belgeden, devlet takdirinden yoksun bulunmaktadırlar. Teklif ile; Çanakkale savaşlarının yıldönümünde şehit ailelerinin acılarının biraz olsun hafifletilmesi, Çanakkale savaşlarındaki birlik ruhunun canlandırılması, şehit ailelerinin gurur ve onurlarının devlet tarafından simgeleştirilmesi ve bu simge sayesinde onur, gurur ve vatan sevgisinin gelecek kuşaklara aktarılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Madde 1- Çanakkale savaşlarına katılanların madalya hakları tespit edilmektedir. Madde 2-Şeref Madalyasının kimlere verileceği düzenlenmiştir. Madde3-Şeref Madalyasının kullanış biçimi düzenlenmiştir. Madde4- Şeref Madalyasını verecek ilgili bakanlık belirlenmiştir. Madde 5-İlgili Bakanlığın madalyayı verme esasları belirlenmiştir. Madde 6-Yürürlük maddesidir. Madde 7-Yürütme maddesidir” dedi.
 
Çanakkale Savaşları`na katılanlara Şeref Madalyası verilmesine dair kanun teklifinde şu ifadeler yer aldı: “Madde1- Çanakkale Savaşları`na katılan, şehit ve gazi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, bu savaşın bir anısı olarak şeref madalyası, berat ve rozeti verilir. Madde2-Şeref Madalyası hak sahiplerine, hayatta olmaması durumunda eşine, eşleri hayatta değilse büyüğünden başlamak üzere çocuklarına, çocukları hayatta değilse büyüğünden başlamak üzere torunlarına verilir. Madde3- Madalyalar hak sahiplerince satılamaz, devredilemez, bağışlanamaz ve şekli değiştirilemez.
Madde 4-Şeref Madalyası kanuna göre hak sahibi sayılanların, mirasçılarının başvurmaları ve gerekli inceleme sonucunda hak sahibi oldukları kesinleşmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilir. Madde5- Şeref Madalyası, beraatı ve rozeti yapımı ve dağıtımı ile ilgili her türlü harcama ve tasarruf Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılır. Madde 6- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde 7-Bu kanun hükümlerini bakanlar Kurulu yürütür.”
Paylaş