havadurum

Soydan’dan şoför esnafına destek

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, verdiği soru önergesiyle şoför esnafının sorunlarını TBMM’ye taşıdı.

355
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM’ye soru önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, 10 yıldır AKP hükümetinin politikaları sonucu zor durumda kalan, yolcu taşımacılığı yapan esnaf ve şoförlere sahip çıktı.
 
Esnaf ile şoförlerin yaşadığı sorunların bir an önce çözümlenmesi gerektiğini belirten Soydan; “AKP İktidarlarının son 10 yıldır uygulamakta olduğu ulaştırma politikaları sonucunda yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafımız, şoförlerimiz zor durumda kalmıştır. Ülkemizde karayollarında yapılan yük ve yolcu taşımacılığı yaklaşık yüzde 90’lar seviyesindedir. AB ülkelerinde bu oran yüzde 45 - 60 seviyesindedir. Ülkemizdeki toplam ağır vasıta sayısı tüm AB ülkelerinin 10 katına eş değerdedir. Yoğun ağır vasıta trafiğinin bulunduğu karayollarımızda yük ve yolcu taşıyan araçların sevk ve idaresinden sorumlu olan insan faktörü, diğer bir deyişle şoför, trafik güvenliği açısından çok önemli bir yere sahiptir. Şoförün trafik konusunda eğitimli olması, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı olabilmesi trafik güvenliğini de doğrudan etkilemektedir.
 
Bu doğrultuda; ülkemizde yük ve yolcu taşımacılığının yaklaşık yüzde 85 ini karayollarımızda gerçekleştirilmesini sağlayan esnafımızın, şoförlerimizin çalışma şartlarının, ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi konusunda neler yapmayı düşünüyorsunuz? Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nde bulunan SRC belgesi alma yaş sınırını 63 den 65 e çıkararak, emeklilik sürecinde şoför esnafımızı rahatlatacak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Yük taşımacılığı yapan esnafımızın K1, yolcu taşımacılığı yapan esnafımızın D4 yetki belgesi ücretlerinin düşürülmesi ve yetki belgelerinin yenilenmesi, iptal edilmesi ve devri konularında ilgili odaların (Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu) görüşleri doğrultusunda esnafımızı rahatlatıcı çalışmalarınız bulunuyor mu?  Yüksek akaryakıt fiyatları ve esnafımızın ödemek zorunda olduğu gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, zorunlu sigorta primleri düşünüldüğünde, sınırlı sermayesine emeğini de katarak çalışan esnafının ticari amaçla kullandığı akaryakıta destekleme primi vermeyi düşünüyor musunuz?” dedi.
Paylaş