Soydan’dan önemli araştırma önergesi

CHP Çanakkale Milletvekili Çevre Komisyonu Üyesi M. Serdar Soydan, hava kirliliğinin insan sağlığına ve ekolojik dengeye verdiği zararlarının tespiti için TBMM`ye araştırma önergesi verdi.

516
Yaşamın devamı için temel ihtiyaç olan soluduğumuz havanın; çeşitli nedenlerle kirlenmesi sonucu insan sağlığına, canlı yaşamına ve ekolojik dengeye verdiği zararların tespit edilmesi, hava kirliliğinin nedenlerinin ortaya çıkarılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep eden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Hava, içindeki değişik gazlar, su buharı ve partiküller ile atmosferi dolduran renksiz ve kokusuz bir gazdır. Hava içerisinde yüzde 78 azot, yüzde 21 oksijen ve yüzde 1 oranında diğer gaz, toz, su buharı gibi maddeler bulunmakta ve bunlara havanın doğal bileşenleri denilmektedir. Bu doğal hava bileşenlerinin oranlarının değişmesi, havada yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı yaşamına ve ekolojik dengeye zararlı olabilecek yoğunluk ve sürede bulunması havanın kirlenmesine neden olmaktadır. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek canlı yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Hava kirliliği, doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığını etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Hava kirliliği nedeniyle yerel, bölgesel ve küresel sorunlar yaygın olarak yaşanmaktadır” dedi.
 
“Hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaşıyor”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın verileri ışığında 69 ilde yaklaşık 65 milyon insanın hava kirliğinin getirdiği olumsuz koşullarda yaşamakta olduğunu ifade eden Soydan; “Ülkemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın çevre sorunlarını araştırmasında; hava kirliliğinin 33 ilimizde birinci öncelikli sorun olduğu, 15 ilimizde ikinci öncelikli sorun, 21 ilimizde de üçüncü öncelikli sorun olarak tespit edilmiştir. Bakanlığın verileri sonucunda bir kez daha görülmüştür ki, toplam 69 ilimizde yaklaşık 65 milyon insanımız hava kirliğinin getirdiği olumsuz koşullarda yaşamaktadır. Yoğun şehirleşme, şehirlerin yanlış yerleşmesi ve planlanması, motorlu taşıt sayısının artması, çarpık sanayileşme, kalitesiz yakıt kullanımı, topoğrafik ve meteorolojik şartlar nedeniyle özellikle büyük şehirlerimizde kış ayları daha yoğun olmak üzere tehlike boyutlarına ulaşan hava kirliliği yaşanmaktadır” diye konuştu.
 
“Hava kirliliğinin nedenleri ortaya çıkarılmalı”
Yaşamın devamı için temel ihtiyaç olan soluduğumuz havanın; çeşitli nedenlerle kirlenmesi sonucu insan sağlığına, canlı yaşamına ve ekolojik dengeye verdiği zararların tespit edilmesi, hava kirliliğinin nedenlerinin ortaya çıkarılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Soydan şu şekilde konuştu: “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 raporuna göre, dünya çapında her yıl çoğunluğu orta gelirli ülkelerin vatandaşı olan 1.3 milyon kişi, dış ortam hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Hava kirliliği sonucu alınan her nefes vücuda zarar veriyor. Atmosferde oluşan toz, duman, gaz ve su buharı şeklindeki kirleticiler solunum yolu başta olmak üzere kalbi, cildi, gözleri ve sinir sistemini olumsuz etkiliyor. Hava kirliliğinin yoğun ve sürekli olduğu bölgelerde yaşayan insanlarda öksürükten bronşite, kalp hastalıklarından kansere kadar çeşitli kronik hastalıkların ortaya çıkma riski de her geçen gün daha da artmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, yaşamın devamı için temel ihtiyaç olan soluduğumuz havanın; çeşitli nedenlerle kirlenmesi sonucu insan sağlığına, canlı yaşamına ve ekolojik dengeye verdiği zararların tespit edilmesi, hava kirliliğinin nedenlerinin ortaya çıkarılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını ihtiyaç bulunmaktadır.”
Paylaş