Soydan’dan kanun teklifi

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu`nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini gerekçesiyle birlikte TBMM`ye sundu.

633
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan tarafından TBMM`ye sunulan 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nde şu ifadeler yer aldı: “Madde 1-Tabii afet, ekonomik kriz ve piyasa şartları nedeniyle işyerini kapatmak zorunda kalan esnaf ve sanatkârların ödedikleri Sosyal Güvenlik Primlerinden oluşturulacak işsizlik fonundan işyerini kapatma tarihinden itibaren 120 gün (4 ay) işsizlik maaşı ödenir. 120 gün içerisinde yeni bir işyeri açanlara işyeri açma tarihinden sonra işsizlik maaşı ödenmez. Ödenecek işsizlik maaşı asgari ücretin altında olamaz. İşsizlik maaşına hak sahibi olmak için işyerinin kapatılma tarihinden önce en az aralıksız 5 yıl süreyle faaliyet göstermiş olması gerekir. İşyerini kapattığı tarihten sonraki 120 gün işsizlik maaşı ile birlikte sağlık primleri de işsizlik fonundan karşılanır. Madde2-Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde3-Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”
 
Genel Gerekçe
Ülke genelinde iki milyona yakın kayıtlı esnaf ve sanatkârımız faaliyet göstermektedir. Esnaf ve sanatkârlarımız, küçük sermayeleri ve kendi emekleri ile çalışan bir kesim olarak hem işveren hem de işçi konumundadırlar. Özellikle büyük şehirlerde AVM lerin haksız rekabeti veya ekonomik sıkıntılar nedeniyle işleri bozulan esnaf ve sanatkârlarımız işyerlerini kapatmak zorunda kaldıklarında tekrar yeni bir işyeri açana kadar işsiz geçirdikleri sürede bir sosyal koruma mekanizması içinde yer almaması esnaf ve sanatkârlarımızı ve ailelerini ciddi olarak kaygılandırmaktadır. Tabi afetler, acımasız rekabet koşulları, ekonomik krizler ve ekonomideki durgunluk dönemlerinde işini, kendi iradesi dışında kaybeden işçilerimizin sahip olduğu sosyal haklardan esnaf ve sanatkârlarımızın ve ailelerinin de yararlanması sosyal zorunluluktur. Bu doğrultu kanun teklifiyle esnaf ve sanatkârlarımız için bir işsizlik fonu oluşturularak veya var olan fondan yararlandırılarak iş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf ve sanatkârlarımıza 120 gün süreyle işsizlik maaşı verilmesi ve sağlık primlerinin işsizlik fonundan karşılanması sağlanmaktadır.
Paylaş