havadurum

Soydan’dan hükümete ‘Haberal’ tepkisi

TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, ‘tutukluların hasta yakınlarını ziyaret etmeleri izni veren kanun teklifi’ni aylardır mecliste bekleten AKP iktidarına tepki gösterdi.

419
Konu ile ilgili açıklama yaparak AKP hükümetini eleştiren Soydan; “Yaşadığımız bu acı AKP iktidarının adaletsizliğini, vicdan tanımazlığını ve baskıcı yönetimini bir kez daha tüm kamuoyuna göstermiştir. AKP iktidarı ‘tutukluların hasta yakınlarını ziyaret etmeleri izni veren kanun teklifi’ni aylardır mecliste bekleterek, tutuklu milletvekilimiz Haberal’ın babasının ardından annesini de görmeden vefatıyla bir vicdansızlığa daha imza atmıştır.
 
Tutukluların yakınlarını, yaşamsal bir hastalığa sahip olması halinde ziyaret edebilmelerine imkân veren düzenleme TBMM Adalet Komisyonu’nda Ocak ayında kabul edildi fakat İktidar istemediği için ilgili düzenleme Genel Kurul’a getirilerek yasalaşması istenmedi. Sadece tutuklu milletvekilimiz Haberal’a has olmayan ve 3 aydır bekleyen düzenleme, Başbakan’ın talimatı olmadığı için ne yazık ki görüşülemedi, yasalaşmadı. Sayın Haberal’ın annesi ne ilk ne sondur. İsmini bilmediğimiz nice tutuklu insan bu durumdadır. Acımasız, insanlıktan yoksun bir sisteminin sonucudur bütün bunlar.
 
Sayın Başbakan, işine geldiği zaman 2 günde MİT Yasası’nı çıkarabiliyor. 2 günde bu yasayı çıkarıp, kendisini ve adamlarını korumaya alan Sayın Başbakan, sıra insanlık adına bir düzenlemeyi yapmaya geldiğinde ise ortalıktan kayboluyor. Bugün Türkiye siyasetine yön veren iktidar partisi, Başbakan, insanlıktan nasibini alamamıştır. Yargı sistemi de Sayın Başbakan’ın bu tutumunun bir yansıması ve uygulayıcısı konumuna düşmektedir. Tutukluluğu mahkûmiyet gözüyle yorumlayan acımasız, insanlıktan yoksun iktidarın ve onun yansıması yargı sisteminin tutumuna karşı yapılacak olan küçücük bir insanlık görevidir. Bir-iki günlüğüne tutuklulara, ölümcül hastalığa sahip anne ve babalarını ziyaret imkânıneden hala sağlanamamıştır, neden korkulmaktadır, neden çekinilmektedir? Acımasız, insanlıktan yoksun, kin, nefret ve intikam duyguları üzerine kurulmuş bir siyasi anlayışın tutuklu bir milletvekiline, bilim insanına yaşattığını bu insanlık dramının bir son olması dileğiyle tüm iktidar mensuplarını bir kez daha vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum” dedi.
 
CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın annesinin vefatı nedeniyle taziye mesajı da yayınlayan Soydan, Haberal’a baş sağlığı diledi. Soydan; “Tutuklu bilim adamı, Zonguldak Milletvekilimiz Sayın Mehmet Haberal’ın annesi Medine Haberal Ankara’da kalp yetmezliğinden yaşamını yitirmiştir. Başta Milletvekili arkadaşım olmak üzere hepimizin başı sağ olsun” dedi.
Paylaş