Soydan’dan çiftçiye destek

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, tarım politikaları ile ilgili TBMM’ye sunduğu soru önergesiyle çiftçiye sahip çıktı.

685
TBMM’ye sunduğu önergenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep eden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, 10 yıldır AKP hükümetinin uyguladığı yanlış tarım politikalarının sektörde büyük bir çöküşe neden olduğunu söyledi.
 
Yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü kaybettiğini ifade eden Soydan; “10 yıllık AKP hükümetleri döneminde planlı bir tarım politikasının olmaması, doğru yönlendirilmeyen tarımsal üretim, yetersiz destek politikaları, yüksek girdi fiyatları, tarımda büyük bir çöküşe neden olmuştur. Yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçi, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü kaybederken içerde ise piyasanın acımasız koşullarına terk edilmiştir. 2004–2010 döneminde tarımsal desteklerin GSYH içindeki payı ne yazık ki, yüzde 0,6 civarında kalmıştır.
 
TÜİK verilerine göre 2010 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları tahıl ürünlerinde yüzde 2.4, sebzelerde yüzde 2.9 ve meyvelerde yüzde 0.1 oranında azalış göstermiştir. Yani, uygulanan tarım politikalarıyla hem üretim düşmüş hem de üretici, köylü daha da fakirleşmiş, toprağından uzaklaştırılmıştır” dedi.
 
Soydan sunduğu önergede şu sorulara yer verdi: “Ülkemizde illere göre son 10 yıllık dönemde tahıl ürünlerinde, sebze ve meyvede tarımsal üretim miktarları ne kadardır, yıllara göre değişim oranları nedir? Son 10 yılda yıllara göre tarımsal girdi (mazot, gübre, zirai ilaç, yem, fide, tohum, tarımsal sulama vb) fiyatları, ürün pazar fiyatları ve destekleme oranları ne kadar artmıştır? Yapılan desteklemeler, üretim miktarı ve ürün pazar fiyatları göz önüne alındığında bakanlığınız döneminde köylünün, üreticinin her geçen yıl biraz daha fakirleştiği doğru mudur? Tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetini düşürmek için KDV oranlarında bir değişiklik düşünüyor musunuz, tarımsal destekleme oranlarında artış yapılacak mıdır? Çanakkale ilimizde ekile bilinir arazi ne kadardır, bu arazinin ne kadarı sulanabilir, sulanabilir arazinin ne kadarında bugün sulu tarım yapılmaktadır, Çanakkale’de sulanabilir tarım arazilerinin artırılması ve sulu tarımın yaygınlaştırılması için neler yapıyorsunuz?”
Paylaş