havadurum

Soydan’dan çevre mesajı

TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

548
Yayınladığı mesajda çevrenin önemine dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili M. Serdar Soydan; “İnsanoğlu yaşadığı çevreye ilişkin ürkütücü gerçeklerle karşı karşıya kalınca, plansız sanayileşme ve kentleşmenin beraberinde ciddi çevre sorunlarını getirdiği gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalmıştır. İnsanoğlu artık havasının, suyunun ve toprağının ciddi tehdit altında olduğunu anlamış, görmüş ve yaşamaktadır. Dünyanın ısınmasına yol açan sera etkisi, erozyon, çölleşme, su kaynaklarının kirlenmesi ve yağmur ormanları başta olmak üzere ormansızlaşma, öncelikli çevre sorunlarımızdır.
 
Bunun yanında, sera etkisi yaratan gazların atmosfere bırakılması, ozon tabakasındaki incelme, insanlığı ve diğer yaşam türlerini ciddî biçimde tehdit etmektedir. Her geçen gün, büyük miktarda bitki, hayvan ve diğer yaşam türlerinin çeşidi yok olmakta, insan hayatı için gerekli olan doğal dengeler alt üst olmaktadır. Bu sorunlar, sınırları aşan nitelikte olup, hiçbir ülkenin gücü tek başına bu sorunları çözmeye yetmemektedir. Sürdürülebilir kalkınma anlayışı çerçevesinde şekillenen iklim değişikliği politikaları üreterek, insan çevre ilişkisini bütünsel bir yaklaşımla ele alıp, toplumların çevre ile uyumlu bir şekilde kalkınması ve gelişmesi gerekliğini ön plana çıkarmak zorundayız.
 
Uygar toplumlar; öncelikle içtiği suyu, soluduğu havayı, beslendiği toprağı kirletmeyen, koruyan toplumlardır. Çanakkale ve ülkemizde, başta kaz dağları için mücadele eden ve tüm Türkiye’ye örnek olan sivil toplum kuruluşlarımızın öncülüğü ile toplumun her kesiminin de çevre bilincinin yerleşmesi gelecek için umut verici bir gelişmedir.
 
Unutmayalım ki, daha temiz, daha yeşil bir dünyada yaşamak, gelecek nesillerin en doğal hakkıdır. Onların haklarını gözetmek de bizlerin sorumluluğundadır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde temiz bir Çanakkale, temiz bir Türkiye, temiz bir dünya mücadelesinde geleceğe ışık tutacak çalışmalarımızın güçlenerek devam etmesi dileğiyle saygılar sunarım” dedi.
Paylaş