Sosyal Konutlarda hedef yılbaşı

760
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Setboyu Caddesi, Oğuz Sokak ve 30 Ağustos Caddesi`ne paralel yaşayan Sosyal Konutlar sakinleriyle bir araya gelerek, bölgede gerçekleştirilecek kentsel yenileme projesine ilişkin ilişkin bilgilendirmede bulundu. Çataltepeliler Derneği`nde dün gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Başkanı Gökhan`ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye İmar Komisyon Üyeleri, İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Özkan Vural ve Sosyal Konutlar sakinleri katıldı. Toplantıda, Başkan Gökhan tarafından Sosyal Konutlar Projesinde gelinen son durum hakkında bölge sakinlerine bilgilendirmede bulunuldu. Toplantıda konuşan Başkan Gökhan, sosyal konutlar kentsel yenileme meselesini yılbaşına kadar çözmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Bölgeyi riskli alan ilan ettirmek için firmalarla ve resmi kurumlarla girişimde bulunacağını belirten Başkan Gökhan, yaklaşık yedi yıldır süregelen Sosyal Konutlar kentsel dönüşüm konusu hakkında resmi kurumlardan hiçbir destek olmadığını söyledi. 
Başkan Gökhan bölge sakinlerine yapmış olduğu bilgilendirmede şunları söyledi; "Çok uzun yıllardan beri bu işle meşgul oluyoruz. Bugün geldiğimiz noktada sizlerin de katılımıyla plan tadilatları yapmıştık. Projeler yaptık. Projelerde yarışmalar yaptık. Sizlerle teker teker toplantı yapıldı. Tek tek o bloklardaki yerleriniz anlatıldı. İtirazlarınız oldu; itirazlar düzeltildi, düzeltilmedi. Bir yol aldık. Bulunduğunuz blok kalmayacağı için yeni bloklardaki yerleriniz sizlerle görüşüldü. Arka tarafta bir büro açtık. Sizlerle çok toplantı yaptık. Amaç şu idi; bu alanın riskli alan ilan edilmesini istiyorduk. Çünkü riskli alan ilan edildiği takdirde sizlerin kentsel dönüşüm haklarından faydalanmanız için bu gerekliydi. Kira yardımından, taşınma yardımından tutun, düşük faizli krediden tutun, harçlardan muafiyetten tutun birçok avantajlardan faydalanabilmeniz için riskli alan ilan edilmesini bakanlıktan istemiştik. Bu çabayı gösterdik, plan tadilatını yaptık, projeleri yaptık, sizlerle görüştük her şey tamam ama bir türlü riskli alan ilan edilmedi. Bu arada seçim geldi, seçimlerde bu konu polemik konusu oldu. `Seçimlerde bize oy verirseniz ertesi gün riskli alan ilan edeceğiz` diye bakan buralara geldi konuştu. Seçim bitti, onların adayı yeterli oyu alamadı. Ondan sonra da ses seda kesildi..." 

"Bakanlık böyle diyorsa riskli yapı olarak bu süreci tamamlamamız lazım"
"Biz projemize devam ediyoruz. Hatta bu arada dediler ki `riskli alan oluşması için şunları da yapın`, `yönetmelikler değişti`... Hatta istedikleri 13 tane binanın tahlili yapıldı. Üniversiteyle birlikte çalıştık. Raporlar hazırlandı, hepsi yapıldı bitti. Kentsel strateji belgesi hazırlayın dediler onu da hazırladık. İstediklerinizi buyurun dedik, her şeyi yaptık. En son 12 Şubat 2020`de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan bir yazı geldi. Yazıda `teklife konu olan alanın riskli alan ilan edilmesine gerek olmaksızın 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı tespiti yapılmak suretiyle dönüşüme mümkün olacağı, üzerindeki yapıların riskli olduğunun tespit edilmesi halinde söz konusu alanda alınan kanun kapsamında dönüşüm uygulamaların yürütülebileceği değerlendirilmektedir`. Yani diyor ki sen bunların hepsini tamamladın ama riskli alan ilan etmeyeceğim. Burada demiyor ama `burada yüksek bina istemiyoruz, yatay mimari istiyoruz` falan filan... Bizim projemizi onaylamayacakları anlaşıldı. O zaman dedi ki `riskli yapı olarak tespitini yap, gereğini yap`... Yapacak bir şey yok. Bakanlık böyle diyorsa riskli yapı olarak bu süreci tamamlamamız lazım."
"Satacaksan o zaman satacaksın..."
"Riskli yapı olursa ne olacak? Binalarınızı yıkıp yapabilme şansına sahip olacaksınız. `Ben zaten yaparım bunu sen nereden çıktın?` diye düşünebilirsiniz... Biz sizlerin oluruyla riskli yapı olarak ilan edersek, o zaman kira yardımından ve diğer şartlardan faydalanabilirsiniz. Artı yeriniz değişmeyecek; aynı binada aynı yerde katta kalmaya devam edeceksiniz. Ama mecliste şöyle bir şey görüştük, dedik ki üç kat ilave verelim, ermediği yerdeki kısmını vatandaş çözmeye çalışsın. Uzun vadeli düşük faizli kentsel dönüşüm kredilerinden alabilir, müteahhit ile anlaşılabilir... Bizim buradaki amacımız sizlerin mülklerinizi elinizden çıkarmadan yenileme yapmak. `Benim buna imkanım yok` diyorsanız ona da şöyle bir çözüm buluyoruz; müteahhite `vatandaşı borçlandır` diyeceğiz. Atıyorum `yüz bin lira verirsen binanı yenilerim daireni veririm`... Hay hay... `Param yok` diyebilirsiniz, olabilir. Senede imza atıp yaz yüz bin lira borcuma... `Mülkiyet benim` hiçbir şey vermeyeceksiniz. Bina bitecek. Bina bittiği zaman yüz bin liranın faizini hesap et. Yüz bin liranın iki sene sonra faizi atıyorum iki yüz bin lira oldu. Parayı veremiyorsan satacaksan o zaman satacaksın. Çünkü bugün dairenin değeri 1 ise, bina bittiği zaman değeri 4 olacak."
"Şu an itibariyle riskli yapı ilan edemeyiz"
"Haklarınızı korumak için her türlü tedbiri alıyoruz. Bu noktada yapılacak olan şu... Daha önce yapmış olduğumuz imar tadilatını yeniden düzelterek yeni haline getirmek durumundayız. Her bir blok ayrı ayrı bir müteahhitle anlaşmak suretiyle kentsel dönüşüm şekliyle, müteahhitle anlaşarak imar haline gelebilir. Herkes yerli yerinde kalacak, sadece üç kat ilave olacak. Hakkınız yüzde 60 artıyor. O üç kat yeter yetmez bilmiyorum o müteahhitle yapılan konuşma sırasında ortaya çıkacak. Mevcut haklarınıza yüzde 60 ilave veriyoruz. Müteahhitlerle görüşeceğiz. Ticaret Odası`nın müteahhit komitesiyle toplantı yapacağız, sonra Müteahhit Derneği var onlarla toplantı yapacağız. Bu konuda ne yapılabilir, nasıl hareket ederler, talepleri nedir diye onlarla sizler adına görüşeceğiz. Ancak sonuçta sizler de blok blok müteahhitlerle görüşerek her biriniz müstakilen bunu yapmak durumundasınız. Biz yeter ki bunları riskli yapı ilan edelim. Şu an itibariyle riskli yapı ilan edemeyiz. Ettiğimiz zaman oraları terk etmek zorundasınız. Onun için böyle bir niyetimiz yok. Yasal şekilde tespitte bulunan kurumlara, firmalara tespit yaptıracağız. Ondan sonra da riskli yapı olduğu için de kentsel dönüşümün imkanlarından faydalanacaksınız. Kirasından, harcından tutun, KDV oranının düşüklüğünden tutun imkanlardan faydalanacaksınız. Müteahhitle sizlerin anlaşmasında temel unsurları belirleyeceğiz. Sizlerin mevcut haklarınızdan azaltmadan yeni imar yönetmeliğine uygun biçimde yapılmasını sağlayacağız. Sizin mevcut yerinizde birebir aynı metrekarede ev sahibi olma şansınız var. Binalarınızı yıkıp yaptıracaksınız. Sekiz katlı olarak yaptıracaksınız. Hedef burada katkı vermeden nasıl yaptırabiliriz. Halı sahanın oradaki büroyu açıyoruz. Projeyi yapan arkadaşımız orada duracak. Şu anda aklınıza gelip soramadığınız veya önermek istediğiniz konular olura her gün 13.00 ile 15.00 saatleri arasında halı sahanın oradaki büroda arkadaşımız olacak."
"Belediye yanımızda olacak mı?"
Toplantı bitiminde geçilen soru-cevap-öneri kısmında bir vatandaşın "Belediye bu süreçte bizim yanımızda olacak mı?" şeklinde yönelttiği soruyu cevaplayan Başkan Gökhan şunları söyledi; "Kesinlikle sizi tek başınıza bırakmayacağız. Her aşamada müteahhitle yapacağınız sözleşme, teminat konuları dahil hepsine müdahil olacağız. Hiç şüpheniz olmasın. Hatta bazı yerlerde biz de var olacağız. Burada Çanakkale Belediyesi`nin de yeri var. Şablonu çizeceğiz, her müteahhit şablona göre hareket edecek" dedi.
Süreç ne kadar daha sürecek?
Sürecin ne kadar daha süreceğiyle alakalı bir vatandaşın yönelttiği soruyu cevaplayan Başkan Gökhan şunları söyledi; "Bu süreç yılbaşına kadar bitmezse eller yukarı yaparım. Ama bana inanmanızı istiyorum. Devamlı bu konuyu belediyede konuşuyoruz. Yazıyoruz, konuşuyoruz, cevap bekliyoruz, toplantılara gidiyoruz... Hep bir mücadele var fakat hiç kimseye de şikayet etmek istemiyorum. Hepimiz bir takım şeyler istedik. Sizleri iyi kötü ikna etmeye çalıştık, ettik sayılabilir. Bu bir emek, siz de emek verdiniz ama bu emeğimize karşı resmi taraf bize hiçbir destek olmadı." dedi.
(Atakan Alkış) 
Paylaş