havadurum

Sosyal Demokrat CHP Platformu kuruldu

CHP eski Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Örsan K. Öymen, sosyal demokrasiyi Cumhuriyet Halk Partisi’nin öncülüğünde Türkiye’de yaygınlaştırmayı amaçlayan, Sosyal Demokrat CHP adlı bir platform kurdu.

936
Öymen yaptığı açıklamada, “Bu hareket, CHP’nin Kurultay tarafından onaylanan Parti Programı’nda yer alan ve 35 yıldır partinin kurumsal kimliğini temsil eden sosyal demokrat ve demokratik sol ilkelerin ve politikaların, hem CHP içinde hem de Türkiye’de yaşatılması ve uygulanması için mücadele etmektedir” dedi.
 
Bu yeni siyasal hareketin www.sosyaldemokratchp.org adresli web sitesi üzerinden faaliyet gösterdiğini duyuran Öymen, AKP’nin sivil diktatörlüğüne ve ekonomik sömürü düzenine son vermenin tek yolunun, sosyal demokrat bir CHP ve sosyal demokrat bir Türkiye olduğunu söyledi.
 
Öymen, “Oysa CHP’de, hem Deniz Baykal, hem de Kemal Kılıçdaroğlu döneminde, sosyal demokrasi sözde kaldı; kadrolarıyla ve projeleriyle sosyal demokrat bir CHP, tutarlı bir CHP ortaya konmadı; CHP düzenin partisi olmaya devam etti. CHP, devrimci ruhuna uygun bir biçimde düzen karşıtı bir parti olacağına, düzenin bir parçası oldu. Amacımız CHP’yi yeniden solcu, sosyal demokrat, halkçı, devrimci ve laik kimliğine kavuşturmaktır” dedi.
 
Bunun gerçekleşmesi için öncelikle CHP’de demokratik bir tüzüğün olması gerektiğini ve tepeden inme değil, tabandan tepeye doğru bir örgütlenme modelinin kurulması gerektiğini ifade eden Öymen, önümüzdeki Tüzük Kurultayı’nda mevcut tüzükteki tüm anti-demokratik maddelerin kaldırılması gerektiğini belirterek; “CHP Deniz Baykal-Önder Sav veya Kemal Kılıçdaroğlu-Gürsel Tekin ikilemine sıkışmış bir parti değildir; olmamalıdır. Sosyal Demokrat CHP bu kişilerden bağımsız gelişen ideolojik bir harekettir. Bize göre şu andaki yönetimin eski yönetimden herhangi bir farkı yoktur. Sadece isimler değişmiştir, temel zihniyet aynı zihniyettir. İdeolojik bir mücadele değil, anti-demokratik bir tüzüğün arkasına sığınan makam mevki mücadelesi söz konusudur” dedi.
 
Öymen, Parti Meclisi’nin çarşaf liste, belediye başkanı ve milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi, sosyal demokrasi ve laiklik konusunda kuşkuları olanların partide politika yapmamaları, kadroların, partinin kurumsal kimliğiyle uyumlu olmaları ve bu doğrultuda projeler ortaya koymaları, ayrıca partinin gençleşmesi gerektiğini de dile getirdi.
 
Öymen, “Umudumuz gençliktir. Genç kuşaklar CHP’ye sahip çıkacaklardır ve CHP’nin içine düştüğü durumun kader olmadığını kanıtlayacaklardır” diye konuştu.
 
Sosyal Demokrat CHP hareketinin web sayfasına, CHP eski Parti Meclisi Üyesi Örsan K. Öymen ile birlikte, CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, CHP eski Milletvekili ve eski Parti Meclisi Üyesi Yakup Kepenek, CHP eski Milletvekili ve eski Parti Meclisi Üyesi Mustafa Gazalcı, CHP eski Milletvekili ve eski Parti Meclisi Üyesi Fikri Sağlar, CHP eski Parti Meclisi Üyesi Enver Aysever ve CHP eski Parti Meclisi Üyesi Bedri Baykam yazılarıyla katkıda bulunuyorlar. Öymen, sitenin yazarlar kadrosuna yakında yeni isimlerin de katılacağını, ayrıca okurlardan da yazı alacaklarını, bu hareketin internet üzerinden giderek genişleyeceğini sözlerine ekledi.
Paylaş