Son dönemeçte son kozlar...

Resmi yazışmalarda izin verilmeyen lokma dağıtımında ısrar eden AKP, zabıtalarda kavga etmeyi de göze aldı. Önceki gün meydana gelen olaylar ne kentin huzur ortamına ne de “Barışın kenti” misyonuna yakışmadı. MHP ise, siyasi parti olgunluğu içinde zabıtaların uyarılarını dikkate alarak, parti binasının önünde lokma dağıtım etkinliğini gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ve AKP İl Başkanı Erdener Can konuyla ilgili açıklama yaptılar,

556
Çanakkale`de önceki akşam kordonda izinsiz lokma dağıtmaya çalışan AKP`liler ile zabıtalar arasında arbede çıktı. Olay karakolda sonlandı. AKP kadın kolları, Beraat Kandili nedeni ile kordonda bulunan `karavan`ın içinde stant kurarak lokma pişirip dağıtmaya başladı. Gelen zabıta ekipleri, standın izinsiz olduğunu belirterek kaldırmasını istedi. Partililer, buna karşı çıkarak kaldırmama kararı aldı. Zabıta ekipleri de standı zorla kaldırmaya çalışınca partililerle karşı karşıya geldi. Çıkan arbede sonunda taraflar karakola gittiler.
 
İzin verilmedi
Konuyla ilgili olarak AKP belediyeye yazı yazarak lokma dağıtmak istediğini ifade ettiği, ancak belediyenin `uygun değildir` yazısı ile cevap verdiği öğrenildi. Söz konusu alanın bu tür etkinliklere uygun olmadığı zabıta tarafından ifade edilen AKP`lilerin, kendilerine gösterilen 4 ayrı yerde lokma dağıtımı yapmayı reddederek Kordon boyundaki tavrında ısrarcı olmaları, olayların fitilini ateşledi. Zabıtaların uyarı ve ısrarlarına rağmen, bazı AKP`li belediye meclis üyelerinin de dahil olduğu olaylarda, zabıta ile partililer arasında arbede çıktı.
 
MHP de lokma dağıttı
Milliyetçi Hareket Partisi Merkez İlçe Başkanlığının da AKP`nin bulunduğu bölgede lokma dağıtma organizasyonu hazırlığı yaptığı öğrenildi. Zabıtanın “Bu bölgedeki lokma dağıtımlarına izin vermiyoruz” diyerek, lokma dağıtacakları bölgeleri MHP`ye gösterdiği, MHP`lilerin ise, konuyu anlayışla karşılayarak, söz konusu etkinliği Cumhuriyet Meydanı`nda gerçekleştirdiği öğrenildi.
 
Başkan Gökhan`dan açıklama geldi
Konuyla ilgili Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, olayla ilgili bilgi vererek AKP`yi eleştirdi. “Olay şu AKP Kadın Kolları bir dilekçe veriyor, `Biz Atın orada lokma dağıtacağız` diyorlar. Zabıta da `orada olmaz` diyor. Çünkü biz açıkta gıda maddesi dağıtımına izin vermiyoruz” diyen Başkan Gökhan, “Arkadaşlar da 4 tane ayrı yer gösteriyor. Onlar önce `tamam` diyorlar, sonra Bülent Turan`ın adamları var, İstanbul`dan gelme, onlar müdahil oluyor. Önce eşyalar geliyor, zabıta da eşyaların inmemesi için müdahale ediyor. Ortada hiçbir şey yok, bunlar zabıtayı itip-kakmaya başlıyorlar. Zabıtada arkalarından gidiyor, sonra zabıta polisi arıyor, oraya iki polis geliyor, bir şey yapmıyorlar. Sonra AKP`nin belediye meclis üyeleri geliyor. Onlar `tamam, ısrar etmeyelim, siz gidin kapatacağız` diyorlar. Zabıta çekiliyor oradan. Ben de burada yoktum. Akçeşme Köyü`ndeyim, orada da telefon çekmiyor. Sonra ben oradan gelirken haberim oldu. Yine dağıtmaya başlıyorlar, bu kez yine zabıta gidiyor. Bu sefer o adamlar geliyor, itiş-kakış başlıyor. Sonra çevik kuvvet gelip araya giriyor. Onun üzerine derleyip, toparlayıp yapmadan gidiyorlar. Olay bundan ibaret” dedi.
 
“MHP de orada yapmak istemiş”
“MHP aynı şekilde orada yapmak istemiş, zabıta da `orada yapamazsınız` demiş, onlar da tamam deyip topun orada yapmışlar” diyen Gökhan, “AKP`lilere de yer göstermişler, hiçbir yerde yapamazsın dememişler. Bunu siyasete dökmeye çalışıyorlar. Ben hiç konuşmadım bile haberim yok, şehir dışındayım, telefonum çekmiyor. Benim dilekçeden bile haberim yok. Ama zabıta görevini yapıyor orada. Bunlar bilerek yapılan provokasyonlardır. Ben konuyu vali beyle de paylaştım, emniyet bu konuda son derece duyarsız davrandı. Neyse bir şey olmadı, sonuçta kaldırıldı, kaldırılacak. Kordonda böyle bir etkinliğe izin verilmiyor” ifadelerini kullandı.
 
“Hepsi İstanbul`dan gelen belediye çalışanları”
“Biliyorsunuz o ucubeyi de koydular oraya, sirk vagonu gibi” diyen Başkan Gökhan, “Utanmadan orada duruyor. Onun da kaldırılmasını söyledik, onu da dikkate almadılar. Hiçbir parti Çanakkale`de böylesine bir duyarsızlıkla hareket etmedi. Biz de hayır yaptık, MHP de hayır yaptı, ama kentin adabına da uyacaksın. Ben o araç kalsın istiyorum. O orada kaldıkça biz puan kazanıyoruz. Beğenilesi bir tarafı yok. Oradakilerin hepsi İstanbul`da belediye görevlileri, çalışanları. Onları toparlayıp gelmişler Çanakkale`de böyle bir şeye sebep oldular. Çanakkale böyle mafyavari şeylerden hoşlanmaz. Böyle bir şey olmaz. Ben yarın (bugün) konuyla ilgili açıklama yapacağım” ifadelerini kullandı.
 
CHP İl Başkanı Karagöz`dan tepki
CHP il Başkanı Hamza Karagöz ise açıklamasında, “Bir defa bu etkinlik izin alınmadan, izin talebinde bulunulmasına rağmen, izin verilmediği halde gıda yönetmeliklerini ihlal ederek tüm uyarılara rağmen yapılmıştır. Bizler, sakin bir hayat süren Çanakkaleliler olarak, bu yaşamı ve huzuru kimsenin bozmamasını istiyoruz. Herkesin kurallara uymasını istiyoruz. Çanakkale Belediyesi emekçilerinin görevlerini yapmalarını engelleyen anlayışı kınıyoruz. Bunlar doğru şeyler değildir. CHP olarak herkesi hukuka, hukukun kurallarına uymaya, Çanakkale`de herkesi barışa katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Sakin geçen seçim çalışmalarının demokratik bir ortamda gerçekleşmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
AKP İl Başkanı Can da açıklama yaptı
“Kandillerde, bildiğiniz gibi maneviyatımız yükselir, yaklaşmak isteriz insanlarla, paylaşmak isteriz ve bu özel günlerde pilavlar dağıtılır, lokmalar dağıtılır, pişiler dağıtılır, kandil simitleri dağıtılır” diyen AKP İl Başkanı Erdener Can, dün düzenlediği basın toplantısında; “Çanakkale`nin bir çok noktasında pilavlar dağıtıldı. Bu bizim inancımız gereğidir, bu bizim geleneklerimizin gereğidir. Biz, böyle günlerde kandillerde pilav dağıtırız, lokma dağıtırız. Pişi dağıtırız, insanlarımızla kucaklaşırız. Bunların ne gibi bir olumsuz etkisi olabilir. Biz bunu anlamakta inanın zorluk çekiyoruz, aynı dakikalarda Çanakkale`nin pek çok noktasında pilavlar dağıtıldı, lokmalar dağıtıldı. İşte hepsini gösterdim. MHP`nin, hemen iki yüz metre ilerimizde Cumhuriyet Meydanı`nda yaptığı lokma dağıtımı ve hiçbir müdahale yok. Ama biz Kordondaki standımızda, lokma tezgahı başındaki bayan arkadaşlarımız lokma döküp, dağıtıyor ve onlarca zabıta, çevik kuvvet müdahale etmek zorunda kalıyor. Barışın kenti Çanakkale`yi böyle mi tesis edecekler. Her zaman özgürlüklerden barıştan bahsediyorlar. Barışın kenti bu mudur? Ben şiddetle kınıyorum ve Ülgür Gökhan`dan özür bekliyorum. Bütün teşkilatımız adına ve özellikle de o gün orada bulunan bayanlar adına özür bekliyorum” ifadelerini kullandı. Can ayrıca, “Sadece bize müdahale oldu, sadece bize. Çevik kuvvet gelmeseydi, o kızgın yağlar o tezgahlar dağılsaydı, bayanlar haşlansaydı, bunun hesabını kim verecekti? Belediye başkanı şu talimatla gönderiyor, zabıta orada ağzından kaçırıyor; `O tezgahı almadan gelirseniz, işe gelmeyin.` olayın vahametine bakar mısınız? Barışın kenti bu mudur? Bu mudur özgürlükler?” tepkisini gösterdi.
 
 
AKP`den yürüyüşlü eylem
Dün bir grup AKP`li “Kadına kalkan eller kırılsın” pankartı arkasında yürüyüş yaparak Çanakkale Belediyesi önüne siyah çelenk bıraktı. 1915 Ruhu Gençlik Derneği`nden oldukları ile sürülen bir grubun da destek verdiği eylemde AKP İl Kadın Kolları Başkanı Saime Çetin, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ı eleştirdi. Çetin, Başkan Gökhan`ın 2002`den bu yana korku ve yıldırma politikaları izlediğini, vatandaşını hakir gördüğünü ve son olay ile birlikte Çanakkale halkının sabrını taşırdığını iddia etti. (Seçkin Sağlam)
Paylaş