havadurum

Soma’nın yıldönümünde işçiler Çanakkale’de buluştu

Soma katliamının yıldönümünde, ÇOMÜ`lü işçilerin öncülüğünde, Kazova Tekstil, Greif Tekstil ve Bilgi Üniversitesi işçileri Çanakkale`de gerçekleştirilen söyleşide biraraya gelerek, direnişteki tecrübe ve deneyimlerini birbirlerine aktardılar.

522
 
 
Türkiye`de son bir kaç yıl içerisinde gerçekleşen önemli işçi direnişlerinden öncü işçiler, Soma katliamının birinci yıldönümünde Çanakkale`de bir araya geldiler. ÇOMÜ`lü işçilerin öncülüğünde bir araya gelen Kazova Tekstil, Greif Tekstil ve Bilgi Üniversitesi işçileri, Halk Bahçesi`nde gerçekleştirilen söyleşide, gerçekleştirdikleri direnişlerden edindikleri tecrübe ve deneyimleri birbirlerine aktardılar. Kazova tekstil işçileri, şuan kendi ürettikleri ürünleri, kendilerinin sattıklarını belirterek; “Bu yola çıkarken, `endi ürettiğimiz ürünlerin en iyisini, en uygun fiyata satışa sunacağız` dedik. Şuan hala aynı düşüncede hareket ediyoruz. Ürettiğimiz ürünleri mağazamızda ve forumlara göndererek satışını yapıyoruz” dedi.
 
 
“Soma`da yaşanan katliam, taşeron sistemin ürünüdür”
Greif işçileri ise Soma`nın yıldönümünde Çanakkale`de böyle bir etkinlikte buluşmalarının çok anlamlı olduğunu ifade ederek; “Soma`yı unutturmamak için, mücadeleye daha çok sarılacağız. Soma`da yaşanan katliam, taşeron sistemin ürünüydü. Taşeron sistem köleleştirmedir” dedi. Direnişe başladıkları zaman, önlerinde hem sendika bürokrasisi, hem taşeron patronları, hem de Greif yönetiminin olduğunu belirten Greif işçileri; “Bunun yanında sermayenin yasaları vardı. Doğal olarak mücadelemiz özellikle düşük ücretlerin iyileştirilmesi, taşeronda açlışan arkadaşlarımızın kadroya alınması talebi ve bunun yanında diğer sosyal hakların ancak fiili meşru bir mücadeleyle kazanılabileceğini düşünüyorduk. Bunu baz alarak örgütlendik. İşverenin baskına karşılık üretimi durdurarak 8 saat boyunca fabrikadan çıkmadık. Artık işçiler kendi güçlerinin farkına varmışlardı” diye belirtti. Halk Bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe, Kazova Tekstil işçileri, kendi ürettikleri ürünlerden bir stand açıp satışını gerçekleştirdiler. Etkinliğin gerçekleştirildiği alanda ÇOMÜ`lü işçiler, Kazova Tekstil, Greif Tekstil ve Bilgi Üniversitesi işçilerinin direniş görüntülerinden oluşan fotoğraf sergisi gerçekleştirildi. Etkinlik, söyleşinin ardından belgesel gösterimi ile devam etti.
Paylaş