havadurum

Sokaktaki vatandaş da tedirgin!

Koza Altın Şirketi`nin Atikhisar Barajı su havzası üzerinde yürüttüğü altın madeni çalışmalarını değerlendiren Çanakkaleliler, yetkililerin böylesi bir çalışmaya izin vermemesi gerektiğini ifade ettiler. “Su kaynaklarımızın üzerindeki böylesi bir yatırıma karşıyız” diyen Çanakkalelileler, “Atikhisar Barajı kirlenirse biz nereden su içeceğiz?” diye sordular.

828
Atikhisar Barajı`nın su havzası üzerinde çalışmalarına başlanan, Koza Altın Şirketi`ne ait altın madeni, Çanakkalelileri tedirgin ederken, beklenen tepkiler de gelmeye başladı. Bölgedeki altın madeni çalışmalarını gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendiren Çanakkaleliler, “Atikhisar Barajı kentimizin içme ve kullanma suyunu temin eden tek yerdir. Orası kirlendiğinde Çanakkalelilerin, su kullanımı nereden sağlanacak? Yetkililerin bu konuyu daha hassas değerlendirmeleri, madenciye izin verirken daha vicdani davranmaları gerektiğine inanıyoruz” dediler. Geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak “Atikhisar Barajı`nın mücavir alana dahil edilmesi ile ilgili bir çalışmamız var” diyen, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a destek geldi. Bilindiği gibi Başkan Gökhan, geçtiğimiz haftalarda Serçiler köyünde yapılan ÇED toplantısı sırasında Çanakkalelilerin yanında yer almış ve “Ben bu kentin suyundan sorumluyum. Onun kirlenmesine kesinlikle izin veremem. Bu mücadelenin doğal bir tarafıyım” demişti.
Kentin içme ve kullanma suyunu karşılayan, alternatifsiz tek kaynak olan Atikhisar Barajı su havzası üzerinde yapılacak altın madeni çalışmaları, halkı tedirgin ederken vatandaşlar çareyi yetkililere seslenmekte buluyor. Atikhisar Barajı`na ise yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunan Koza altın şirketine ait altın madeninin Çanakkale`nin içme ve kullanma suyunu tehdit ettiği, olası bir kirlenmenin telafisi mümkün olmayacak zararlara neden olacağı ileri sürülüyor.
 
İşte Çanakkalelilerin konuya ilişkin görüş ve düşünceleri;
Hasan Özyılmaz: Milletin içme suyunu zehirleyecekse ben böyle bir şeye tabiki karşıyım. Suyumuzu, geleceğimize, havamıza zarar veriyorsa bunu desteklememiz söz konusu olamaz. Atikhisar Barajı suyunun kirlenmesi demek, kentin içme suyu sıkıntısı çekmesi demektir.
 
Mehmet Baki Akgül: Çanakkale suyu nereden içecek? Kazdağları bitti şimdi sıra Atikhisar Barajı`na mı geldi? Yaşam kaynaklarımızı peşkeş mi çekiyorlar? Satacak ne kaldı ki? Ben Atikhisar Barajı su havzası üzerinde altın madeni çalışmalarına karşıyım. Suyumuzun zehirlenmesine izin verilmemeli.
 
Metin Kuru: Atikhisar Barajı, içme ve kullanma suyumuzu sağlıyor. Burasını tehlikeye atacak bir çalışmaya karşıyım. Altın madeni ile suyumuz zehirlenmemeli. Böyle olursa biz nereden su içeceğiz?
 
Enes Gümüş: Atikhisar Barajı`nın altın madeni çalışması ile kirlenmesine karşıyım. Ancak bu mücadele Gezi Direnişi gibi herkesin ortak ses çıkarması ile başarıya ulaşacağına inanıyorum. Yaşamımızı, suyumuzu ve havamızı hep birlikte korumalıyız.
 
Hakan Tortamiç: Kazdağları ve çevresinde olduğu gibi Atikhisar Barajı da altın madeni çalışmaları ile tehlikeye girdi. Bir vatandaş olarak ben buna karşıyım. Sonuçta burası içme suyumuzu karşılayan tek yer. Suyumuzun zehirlenmesine izin vermeleliyiz.
Paylaş