havadurum

Soğuk Çanakkale’yi hapsetti!..

Çanakkale tarihinin en soğuk kışlarından birisini yaşıyor. Önceki gün gece eksi 10 dereceyi gören termometreler, bu tarihi soğuğa tanıklık etti. Dün eksi 2 derece olan hava sıcaklığı, Çanakkale’de hayatı durdurdu.

1306
 
Buzul çağı gibi
Kar yağışının olmadığı Çanakkale merkezde her yer buz tuttu. Hızı saatte 70 kilometreyi bulan poyrazla birlikte denizin kayalıklara bıraktığı dalgalar dahi buz tutarken, kentte hayat durma noktasına geldi. Gece ve gün boyunca sokaklar boşalırken, toplu taşım araçları da boş kaldı. Esenler bölgesinde vatandaşların ektiği hobi bahçelerinde yetişen sebzeler de soğuklardan nasibini aldı.
 
Devlet hastanesinin en sakin günü
Güneş olmasına rağmen, poyrazla eksi derecelerde seyreden hava sıcaklığı vatandaşları eve hapsetti. Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Kenan Eliuz, geçen hafta dört-beş bin civarında günlük poliklinik hizmeti veren hastanenin dün en sakin gününü geçirdiğini söyledi. Başhekim Eliuz, “Geçen hafta grip vakalarında yoğunluk yaşadık. Ancak bu hafta soğuğun etkisiyle mi bilemiyorum, hastane sakin bir gün geçirdi. Hasta sayımızda gözle görülür bir düşüş yaşadık” dedi.
 
İlçeler de dondu
Etkili soğuk kar yağışıyla birlikte ilçeleri de esir aldı. Başta Çan ve Yenice olmak üzere neredeyse her şey dondu. Kar yağışının etkili olduğu Çan ve Yenice’nin yüksek köylerinde kapanan yollar İl Özel İdare ekiplerinin çalışmalarıyla ulaşıma açıldı. Ancak sevindirici olan böyle soğuk günler geçiren Çanakkale’de can ve mal kaybının olmaması....
 
 
Çardak’taki lagün gölü dondu...
Edinilen bilgiye göre, bölgede etkili olan aşırı soğuk hava nedeniyle Çardak beldesinin sahilindeki lagün gölünün kıyı kesimleri dondu. Gölde bulunan birçok yabani kuş da donarak telef oldu. Donan gölü seyreden çocuklar, kenarda oyunlar oynadı. Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş (60) yaptığı açıklamada, bu güne kadar böyle bir soğuk yaşamadıklarını belirterek, ``Bazı bölgelerimizde sokak çeşmeleri dondan zarar gördü. Ekiplerimiz hiç durmadan çalışıyor`` dedi.
 
Akçin Çayı da buz tuttu
Çanakkale`de etkili dondurucu soğuklar, hayatı olumsuz etkiliyor. Edinilen bilgiye göre, Ezine ilçesinde etkili olan soğuk hava birçok evin su borusunun patlamasına yol açtı. Balkonlarda bulunan doğalgaz gaz kombileri de içindeki suyun donması nedeniyle çalışmadı. İlçede etkili olan fırtına nedeniyle de bazı ağaçlar devrildi.  İlçe merkezinin ortasından geçen Akçin Çayı`nın büyük bölümü ise buz tuttu. İlçede son 30 yıldır böyle bir soğuk yaşamadıklarını ifade eden bazı vatandaşlar, çayın but tutan bölümünü fotoğrafladı.
 
 
Çan’da kar  seferberliği
Çan Belediyesi, ilçeyi etkisi altına alan kar yağışı ile birlikte sabahın erken saatlerinden itibaren tuzlama ve kar temizleme çalışması yaptı. Aşırı buzlanmaya karşı 24 saat tuzlama yapan Çan Belediyesi’ne bağlı ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, belediye ekiplerinin yürüttüğü çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Kuzu; “Kış şartlarına karşı vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için tüm tedbirlerin alındığını ve yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ekiplerin her an hazır olduklarını ifade etti. Belediyenin zorlu kış koşullarında çalışacak her türlü ekipman ve insan kaynağına sahip olduğunu belirten KUZU böylece kar ile mücadelede belediyemizin ortaya koyduğu gayret ile ilçemizde her hangi bir olumsuzluk yaşanmasının önüne geçtik. Vatandaşlarımızın huzuru için yapmış olduğumuz bu çalışmalar bundan sonrada aralıksız olarak devam edecek” dedi.
Paylaş