"Soğan topraksız olmaz!"

754

İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder, önceki gün gazetemiz Çanakkale OLAY`ın imtiyaz sahibi Mehmet Özkurnaz`ı ziyaret etti. Çanakkale ve ülke gündemine ilişkin fikir alışverişinde bulunan İl Genel Meclisi Nejat Önder, ziyareti sırasında 14 Mayıs seçimlerine, ülke gündemine ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Seçimlerle ilgili açıklamalarına CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti`den oluşan "6`lı Masa" olarak bilinen Millet İttifakı`nı eleştirerek başladı. "İlk bakışta altılı masaydı, masanın altından yedincisi de çıktıktan sonraki durumu şöyle bir gözden geçirelim" diyen Önder, "Güçlendirilmiş parlamenter sistem, demokrasi, katılımcılık, hak, hukuk, adalet söylemleriyle yola çıktılar, işledikleri konu buydu. Ama şimdi günümüzde güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili bir şey duymuyorsunuz, ucube sistem diye adlandırdıkları tek adam rejimini meğer cumhurbaşkanlığını güçlendirme projesiymiş bunlarınki. Yedi tane birden dağıt dağıt; cumhurbaşkanlığı yardımcılığı... Demek ki bu sistem faydalı ki bunların ucube diye eleştirdikleri sistem şimdi yedi tane birden, bir de hukuki karşılığı olmayacak şekilde, yedi tane cumhurbaşkanlığı yardımcılığı veriyorlar. Çünkü başkanlık sisteminde bir tane cumhurbaşkanı yardımcılığı var, onun da yetkisi sadece cumhurbaşkanı yurtdışındayken geçerli. Reddettiler, reddettiler, en sonunda HDP`yi mecburen masaya ortak ettiler. Zaten matematiksel olarak olması gereken oydu, başka türlü hesap yapamıyorlardı. Şimdi milliyetçi, ben MHP`den daha çok milliyetçiyim diyen Meral Akşener`in beş benzemezle yan yana geldiğini görüyoruz. Niye kalktın, niye oturdun? Dünyada ekonomik kriz var, ülkemizde de var, Ak Parti`nin yanlışı da olabilir, eksiği de olabilir ama günümüz Türkiye`sinde bu eksiği örtecek, yanlışı düzeltecek adayı da Ak Parti`de görüyoruz. Düne kadar Ak Parti`nin içinde olan, onun içinden çıkmış, gerek Davutoğlu, gerek Babacan, daha önce Ak Parti`de görevliydi. Babacan bu ekonominin başında 14 sene kaldı. O zaman niye bu işi hizaya sokmadı? Demek ki kazın ayağı öyle değil!" ifadelerine yer verdi.

"Eyalet olursa ülke parçalanmış olmayacak mı?"
"Bu söylediklerim seçmen profilini etkiliyor" diyen Önder, "Şimdi HDP seçmeni, HDP adayları, Doğu ve Güneydoğuda Kürtçe meydan konuşması yapıyorlar. İzlediğimiz kadarıyla adamlar şunu söylüyor; Kürdistan coğrafyasında 15 Mayıs`ta özgürlükleri yaşayacağız. Demirtaş, Apo dahil, birisi diyor ki `heykelini dikeceğiz.` Şimdi ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı koyan bir taraf, bir tarafta da ülkede beka sorunu yaşatacak bir partiyle yan yanasın. Adam Güneydoğu ve Doğu`yu Kürdistan coğrafyası olarak adlandırıyor, seçmen bunu değerlendirecek. Kısa şunu söyleyeyim size; yok işte soğan pahalılığından yola çıktılar, ben de o zaman bir şey söylüyorum; soğan topraksız olur mu? Beka meselesinin yaşandığı, bölünmez bütünlüğünün tehlikede olduğunu görüyoruz, soğan topraksız olmadığına göre ben vatansız olamam arkadaş. Bizim izlediğimiz şu; son kurultayda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı `belediyelere özerklik vereceğim` demedi mi? Hakkari`de verdiği sözü kurultayda yeniledi. Son danışmanı da Türk bayraklarının kaldırıldı dendiği toplantıda açıkça söyledi; `kanton olur, eyalet olur` dedi. Eyalet olursa bu ülke parçalanmış olmayacak mı? Şimdi Amerika ya da Almanya örneği gösteremezsiniz, orada eğitim çıtasıyla buradaki demokrasi anlayışı aynı değil. Amerika niye PKK`ya destek yapıyor? İşte Kürdistan kurulsun diye. Kapıların ardına kadar açılacağından bahsediyorlar. Millet zaten burada kopuyor, aklıselim yurttaşa anlatıldığında bu sefer beka sorunu insanın fikrini değiştiriyor" dedi.

"Çanakkale; 2-2 olur"
Çanakkale`deki seçim sonucunu da tahmin eden İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder, "Çanakkale`de 2-2 gibi olacak. Herhangi alternatif aday yok. 2 Ak Parti, 2 CHP olur. Burada iki tane yarışan parti var; bir Cumhuriyet Halk Partisi, bir Ak Parti. İyi Parti, Rıdvan Uz vs burada seçim alma iddiası asla olmaz, çünkü bir önceki dönemde oldukları oyun Çanakkale`de karşılığını bulamayacak. O yüzden iki ikiden başka bir sonuç sürpriz olur" dedi.

"Güzelyalı`daki Oteli, Gelibolu Limanı için sattık"
İl Özel İdaresi çalışmalarına da değinen Önder, İl Genel Meclisi ile onur duyduğunu ifade ederek, "Özel İdare geçmişine bakılsın, bu dönemki kadar 567 köye el uzatan, her köyde izimizin olduğu bir hizmet anlayışı ilk defa sergilendiğini görürsünüz. Biz de bunu meclisle beraber, Ak Partili arkadaşlarımla beraber, meclisteki diğer partili arkadaşlarımla beraber her ne kadar engellemeler olsa bile bizler aldığımız kararların peşine düştük ve kırsalın yaşam seviyesi nasıl yükselir noktasında kırsala çok şeyler kattığımızın inancındayım. Paramız doğrultusunda doğru yerlere paramızı harcıyoruz. Hatta ben paramızın olmadığı yerde, mecliste gayrimenkul satışı gerçekleştirdim, hizmetin önünü açmak adına. CHP`li arkadaşlar bunlara karşı çıkmasına rağmen ben ısrarla oranın bir ticarethane olmadığını, kırsalın yaşam alanını yükseltme adına çalışma yapmamız gerektiğini söyledim. Örneğin Güzelyalı`daki oteli sattık, CHP`nin engellemesine rağmen oy çokluğuyla satış kararı aldım. 72 milyona oteli sattık, arkadaşlar bilgi sahibi olmadan fikir ürettiler, yıpratmaya çalıştılar ama Gelibolu Limanı`nın ihalesi olması için 72 milyonun 72`sini de Gelibolu Limanı`na aktardık. Onlar zannettiler ki biz politik amaçlı sattık, oy depomuz olan ilçelere yatırım yapacağımız inancındaydılar. Halbuki Gelibolu Belediyesi biliyorsunuz parti olarak CHP`li belediye başkanı tarafından yönetiliyor. Liman yapılacak, donat alanları yapılacak, çay bahçeleri vs bekleme salonu 110 milyon lirayla üst yapı ihalesini anca yapılabildi. Otelin parası tamamını oraya aktardık" dedi.

"Deprem bölgesi için de gayrimenkul satışı yapacağız"
Önder son olarak, "Yine şimdi gayrimenkul satmaya çalışıyorum. Şimdi biliyorsunuz ülkemizde yaşanan bir deprem felaketi var, depremin o maddi ağırlığına bizim devletten çok para bekliyor olmamız hayaldi ama Reis şu anda sadece Çanakkale`ye 5 milyar lira para gönderdi. Niçin gönderdi biliyor musunuz? Çiftçiyi destekleyen ne kadar gölet varsa hepsi tamamlanmak üzere. 5 milyar lira para. Akıllara durgunluk verir, ben beklemiyordum şahsen. 86 milyon lira KÖYDES parası gönderdi, ki onda bile artış var, % 40 artış var bir önceki senelere göre. Ben ekonomik krizden vesaireden gelmez diyordum, hele o 5 milyar lira korkunç bir para, Biga dahil olmak üzere on ilçenin ne kadar yarım kalmış göleti varsa hepsi tamamlanmak üzere planlaması yapılmış, para kasada. O denli de arazi sulanacak. Biz işimize bakıyoruz" dedi.
(Seçkin Sağlam-(Atilla Akın))

Paylaş