Skandal, skandal üzerine

ÇOMÜ Yönetimi gün geçmiyor ki bir skandal olay ile gündeme gelmesin. Şimdide ÇOMÜ binaları içerisinde dernek binası olarak kullanılmak üzere “Ortak Akıl Derneği” adlı bir derneğe yer temin edilmesinin 5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun`un 2/a maddesine aykırı olduğu, yapılan eylemin suç teşkil ettiği iddia edildi.

2528
 
ÇOMÜ Yönetiminin çeşitli uygulamalarının keyfi, kuralsız ve hukuksuz özellikleri konusundaki iddialar her geçen gün daha da artmaktadır. ÇOMÜ Sürekli Eğitim Merkezinin bulunduğu Saat Kulesi Meydanı Kültür evi Çanakkale adresindeki Yerleşke içerisinde yer alan bir müştemilat "Ortak Akıl Derneği" adı altında faaliyet gösteren bir derneğe üniversite yönetimi tarafından tahsis edildi.
İddialara göre; “Ortak Akıl Derneği” yönetiminde yer alan bir çok isim AKP Gençlik kollarında görev yapmaktadır, dernek AKP Gençlik Kollarının üniversite birimi gibi çalışmaktadır. 5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun`un 2/a maddesi açıkça bir derneğin üniversite hizmet binaları içersinde yer alamayacağını belirtmektedir. İlgili yasa şuna hükmetmekte:” Dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının ismini alamaz, bu kurum ve kuruluşların hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremez ve bu kuruluşlara ait araç ve gereci kullanamaz.”
 
Hapis cezası var
Üniversite binaları içerinde bir dernek binasının bulunması açıkça kanunlara aykırı olmasına rağmen, bu karara imza atanların yasaları bu denli keyfi bir şekilde ihlal etmelerinin oldukça düşündürücü olduğu bildirildi. Böylesi bir eylemde bulunanlar için aynı kanunun 3. Maddesi gereği cezai işlem uygulanacağını belirten yasa bu cezayı da şu şekilde tanımlamaktadır. “2 nci maddede belirtilen ilkelere aykırı hareket eden kamu görevlileri ile dernek ve vakıf yöneticileri, eylemleri başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca dernek ve vakıf yöneticileri hakkında görevden alma işlemi uygulanır”
 
Kim dur diyecek
Onca hukuksuzluk iddialarının her gün kamuoyu önünde gerçekleşmesine bağlı olarak yetkili kurumların bu konuya ilişkin sessiz kalması dikkat çekmektedir. 5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun hükümlerine aykırı olarak üniversite binaları içerinde bir derneğe yer imkânının yaratılması ile ihlal edilen kanun hükmüne ilişkin diğer örnek olaylar temelinde Danıştay 1.Dairesinin suç olduğuna dair kararının da bulunduğu ayrıca hukukçuklar tarafından belirtilmektedir. ÇOMÜ yönetiminin, “5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun`un” ilgili maddesini ihlal ettiği iddiasının nasıl bir gelişmeye yol açacağı merakla beklenmektedir.
Paylaş