havadurum

Siyasi yasak kararına tepki, İmamoğlu'na destek!

912
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu`nun 13 bin oy farkla kazandığı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin iptal edilmesi üzerine yaptığı basın açıklamasında, "YSK Başkanı`na ve üyelerine hakaret ettiği" iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyaset yasağı kararı verilmesine tepkiler yükseliyor. Kararın ardından İstanbul Saraçhane`ye çağrıda bulunan İmamoğlu, "Aradan üç buçuk sene geçmiş olabilir ama benim hâlâ gençliğim var, hâlâ umudumuz yüksek. Ankara duysun, bugün o mahkemeye müdahale eden akıl duysun her şey çok güzel olacak" ifadelerine yer verdi. İmamoğlu`na destek vermek için dün İstanbul`da gerçekleşecek olan mitinge gitmek üzere, CHP il ve ilçe başkanlıkları, CHP Gençlik Kolları üyeleri ve demokratik kitle örgütü temsilcileri yola çıktı. Çanakkale`de İmamoğlu`na destek vermek için yapılan açıklamalar ise şu şekilde;
 
Erkek, "Yargı çok siyasallaştı, sorun sistemde"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, FOX TV`de İlker Karagöz ile Çalar Saat programında katılım gösterdi. Erkek İmamoğlu`na verilen siyasi yasak kararına tepki gösterek, "Bütün hukukçular bilir ki burada hakaret kastı yok. Hakaret kastı olsa 6 Mayıs akşamı o hakareti yapardı. Böyle bir dosyada nasıl ceza verebiliyorsunuz? Böyle bir dosyanın olması bile bir garabet. Türkiye`de 3 tane çok değerli ceza hukuku profesörünün raporu var dosyada. Bu 3 hoca aynı zamanda şuandaki Türk Ceza Kanunu`nu hazırlayan ekip. Bu hocalarımız böyle bir olayda suç oluşmaz diyorlar. Yargı çok siyasallaştı, sorun sistemde" dedi.
 
"Bu davanın sosyal medyada adı ahmak davası"
"Artık tamamen kontrol çıkmış durumdalar" sözlerine yer veren Erkek, "Akıllarını yitirmişler. Fatih Sultan Mehmet`ten bir söz söyleyeyim. `Aklı öldürürsen ahlak ölür, akıl ve ahlak öldüğünde millet bölünür` diyor. Bunu yapmaya hakkınız var mı? Sorun otoriter tek adam sistemleri, kutuplaşmadan, ayrıştırmadan, çatışmadan besleniyor. Milletimizin bu tehlikeyi görmesi lazım. Korkuları o kadar büyük ki böyle cezalarla bizi engelleyeceklerini sanıyorlar. Bu davanın sosyal medyada adı ahmak davası. Şu yapılanlar gerçekten büyük ahmaklık" diye belirtti.
 
"Bu mücadele demokrasi mücadelesi, adalet mücadelesi" 
Halkın demokrasiye sahip çıktığına vurgu yapan CHP`li Erkek, "Halk iradesine sahip çıkıyor. Tüm muhalefetin üstünde çok ciddi baskı kurarak sonuç almaya çalışıyorlar. Bizler hakkında soruşturmalar, fezlekeler var. Genel başkanımız hakkında davalar var. Belediye başkanlarımız, il başkanlarımız hakkında soruşturmalar var. Korktukça daha da otoriterleşiyorlar, daha da hata yapıyorlar. Üyemizden genel başkanımıza kadar hiçbirimize bir milim dahi geri adım attıramazlar. Çünkü bu mücadele demokrasi mücadelesi, adalet mücadelesi" sözlerine yer verdi.
 
"Hesabını soracağız"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek Alınan kararın hesabını soracaklarını dile getirerek, "Savunmaların hazırlanması için 3 saat süre verildi. Öbür tarafta 6 yaşındaki bir çocuğa yıllarca nitelikli istismarda bulunuyorlar. 14 yaşında gidiyor dosya kapatılıyor. En son 2 yıl önce savcılığa her şeyi anlatıyor. Hala bir tutuklu yok. İddianame daha yeni düzenlendi. Mayıs`a duruşma günü verdiler, tepkiler gelince Ocak`a çektiler. 2 yıl sonra iddianame hazırlanıyor, aylar sonraya duruşma günü veriliyor. Öbür tarafta Ekrem İmamoğlu`nun avukatlarına son savunmalarını hazırlamaları için 3 saat veriliyor. Bu ülkeye hiç kimsenin bu kadar kötülük yapmaya hakkı yok. Bunların hepsinin hesabını soracağız" diye belirtti. 
 
Ateş, "İlk genel seçimde saray rejimi ve AKP iktidarı gidicidir"
İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu`na siyasi yasak getirilmesinden birkaç saat sonra (14 Aralık) CHP İl Başkanlığı, parti binası önünde basın açıklamasında bulunarak, gerçekleşecek mitinge çağrıda bulundu. Burada konuşan CHP İl Başkan Yardımcısı Doğan Ateş kararın siyasi bir ceza olduğuna dikkat çekerek, "2019 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nde birinci seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu, kazanan olmuştu. Ancak Saray rejimi kazandığı bu seçimleri iptal etti. 13 binlik fark Haziran seçimlerinde 806 bine çıkarak, tekrar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu, İmamoğlu devralmıştır. Saray rejimi bununla yetinmeyip, CHP İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu`na da siyasi içerikli bir ceza vermiştir. İstanbul seçimlerinin mimari, İstanbul halkı ve örgütlerimiz, demokrasi bileşenleri, ittifak güçleri, hepsi birlikte hareket ederek kazanmışlardır. İmamoğlu`na siyasi bir kararla Saray rejiminin talimatıyla 2 yıl 7 ay süre siyasi amaçlı yeni bir ceza verilmiştir. "Geliyor gelmekte olan" deyimimiz her geçen gün yerine oturuyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi çözüme başvururlarsa vursunlar, yapılacak ilk genel seçimde saray rejimi ve AKP iktidarı gidicidir. Geliyor gelmekte olan" sözlerine yer verdi.
 
Güzel, "İktidarı kaybetme korkusu kendilerinin sonlarını getirecek"
Çanakkale Merkez ve ilçelerden sabah saatleri itibariyle, İstanbul Saraçhane`de yapılacak olan mitinge gitmek üzere otobüsler kaldırıldı. CHP Gençlik Kolları 30 kişilik bir ekiple, gerçekleşecek miting için yola çıktı. CHP Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Güzel, "Gençlik Kolları İl Yönetimi, Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanımız, Biga Gençlik Kolları Başkanımız, Lapseki Gençlik Kolları Başkanımız, Eceabat Gençlik Kolları Başkanımız, Gelibolu Gençlik Kolları Yöneticilerimiz ve Gençlik Kolları üyelerimiz ile birlikte Saraçhane`de gerçekleşecek olan mitingde görev almak için yola çıktık. Tek adam rejiminin ülkeyi getirdiği hal ortada, atanmış hakimler 16 milyon yurttaşımızın oyunu hiçe sayarak, biat ettikleri mercilerden emirle gelen kararları uygulayıp Türkiye`nin en büyük kentinin belediye başkanına hapis cezası verdiler. İktidarı kaybetme korkusu kendilerinin sonlarını getirecektir. Biz gençlik olarak her zaman Cumhuriyet değerlerini, demokrasiyi ve adaleti savunacağız. Herkes emin olsun ki iktidarı aldığımızda hukuk çerçevesinde bu yapılanların hesabını soracağız. Hiç korkuya benzemez, halkını satanın korkusu" ifadelerine yer verdi.
 
ADD "Yargı, siyasal iktidarların sopası olarak kullanılamaz"
Atatürkçü Düşünce Derneği ise alınan karara, "Demokrasi, farklı düşünceler susturularak yaşatılamaz" ifadeleriyle tepki gösterdi. ADD tarafından yapılan açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu`na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak getiren mahkeme kararının bir takım siyasi telkinlerle verildiği kanaatine hukukçular ve kamuoyunun çok büyük çoğunluğunun katıldığı görülmektedir. Yargılama devam ederken mahkeme hakiminin görevden alınması ve ardından hakkında üretilen asılsız dedikodular, sunulan delillerin, yetkin akademisyenlerce verilen hukuki görüşlerin dikkate alınmaması, yargılamanın olağan dışı bir hızla sonuçlandırılması bu kanaati güçlendirmektedir. Vicdanları sızlatan, adalet duygusunu ağır yaralayan, yargıya güveni zedeleyen, Ulusal istenci yok sayan bu karar yazık ki, karanlık yarınların meş`um öncülü olarak da görülebilecektir. Yine de kararın, istinaf ya da yargıtaydan döneceğini ummak istiyoruz. Hukuk, bir gün herkese lazım olacaktır çünkü. Yargı, siyasal iktidarların sopası olarak kullanılamaz çünkü. Demokrasi, farklı düşünceler susturularak yaşatılamaz çünkü. İnsanoğlu, yüzyıllar süren kavga sonucu ulaşmıştır; insan haklarına ve demokrasiye. Başta komşumuz İran olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde sürüyor demokrasi ve adalet kavgası, yaşam devam ettikçe de sürecek."
(Damla Yeltekin)
 
Paylaş