Sistem böyle

Ezine ilçesine bağlı Kızılköy, Pazarköy ve Pıtıreli Köyleri’nde yaklaşık 100 üreticinin yaşadığı mağduriyet konusunda açıklama yapan Ziraat odası Başkanı İlhan Ulus; “Ne yazık ki sistem böyle, gelen vuruyor, giden vuruyor, roller hiç değişmiyor” dedi.

488
Yaşanılan mağduriyete ilişkin, özellik ile tohumluk sözleşmeli ekimlerde üreticilerin daha çok mağdur olduğunu belirten İlhan Ulus; “Sözleşmelerde her şey belli. Üreticiler, sezon öncesinden firma ile sözleşme imzalıyorlar. O sözleşme de firmanın yanında. Firma kendine göre sözleşme yapıyor. Şu anda üreticilerin yapabileceği hiçbir şey yok” şeklinde bir değerlendirme yaparak şunları söyledi: “Kumkale Ovası’nda da böyle bir sorun yaşanmıştı. Kumkale Ovası’nda 1,8 olan fiyatı 2,2’nin üzerine çıkarttılar. Kumkale tarafında da ekim yaptırılıyor. O şekilde ödeme yaptılar. Önce 1,850 ödedi sonra da farkını ödedi. Para kazanamadık zarar ettik ama en azından para ödemedik.”
 
“Avans uygulamaları sorun yaratıyor”
“Üreticiye sezon başında gübre ve diğer bazı maliyetleri karşılamak için firma ödeme yapıyor. Sonrasında bu avans hesaplarının kapatılması konusunda sorunlar yaşanıyor. Birde verim düşük olunca üretici aldığı avans karşılığını dahi karşılayabilecek hasılat sağlayamayınca sorunlar başlıyor. Ezine’deki üreticilerimiz böyle bir dönem geçirdiler ve önemli ölçüde zarar ettiler. Bu ülkemizdeki tarım politikalarının üreticilerimizi tatmin edemediğinin bir göstergesidir. Firmanın sorun olmasından ziyade üreticilerimizin genel bir sorununun yansımasıdır Ezine’de yaşanılanlar. Siyasal İktidar bu konuya ilişkin önlemler almalıdır. Yoksa daha çok böylesi olaylar ile karşılaşılacaktır.”
Paylaş