havadurum

Şimdi termik saldırısı gündemde…

Çanakkale Çevre Platformu Güreci’de bugün gerçekleşecek olan, kurulması planlanan termik santralle ilgili ÇED toplantısı hakkında köylüleri bilinçlendirmek için Güreci Köyü Kırmacı Kıraathanesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

998
Hafta sonunda Güreci köylüleri ile buluşan Çanakkale Çevre platformu üyeleri, Güreci köyüne 6 km. mesafede yapılması planlanan termik santral ve düzenlenecek ÇED toplantısı hakkında köy sakinlerine bilgiler verdi. 50 civarında köylünün katıldığı toplantıda termik santrallerin çevreyi nasıl kirlettiği hakkında görsel sunum yapan Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant “ Bu gidişata dur dememiz gerek, Çanakkale’yi kalorifer kazanına çevirecekler” dedi.
 
 
Hafta sonunda Güreci köylüleri ile buluşan Çanakkale Çevre platformu üyeleri, Güreci köyüne 6 km mesafede yapılması planlanan termik santral ve düzenlenecek ÇED toplantısı hakkında köy sakinlerine bilgiler verdi. 50 civarında köylünün katıldığı toplantıda termik santrallerin çevreyi nasıl kirlettiği hakkında görsel sunum yapan Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant “Bu gidişata dur dememiz gerek, Çanakkale’yi kalorifer kazanına çevirecekler” dedi.
 
“Etrafımız sarılmış, termikçiler  köylülerin karşı çıkışlarını engellemek için
her türlü yönteme başvuruyor.”
Güreci Köyü Muhtarı Dilaver Akyar karşı kahvede oturduğu halde toplantıya katılmazken, toplantıya katılan köylülerin bazıları “topraklarımızı kirletip biz köleleştirip sırtımızdan para kazanacaklar o yüzden köylüye para dağıtacaklarını söylüyorlar” dediler.  Günlerdir istihbaratçıların köyden çıkmadıklarını, jandarmanın ÇED toplantısına dışarıdan kimseyi almayacağını bildirdiğini söyleyen köy sakinleri “muhtar ilgisiz, etrafımız sarılmış, adamların tonla parası var biz onlarla nasıl başa çıkarız” diye Nalbant’a sordular. Köylülerin gelişmelerden mutlu olmadığı  gözden kaçmazken Çanakkale Çevre Platformu’ndan ÇED toplantısı için destek istediler ve “siz gelin, biz sizi kapıdan olmazsa bacadan köye sokarız” dediler. Bazı köylüler ise “Tabi ki istemiyoruz topraklarımızın kirlenmesini, tek olsam çıkar bağırırım istemiyorum diye fakat çoluğum, çocuğum var fişlenmekten korkuyorum” dediler.
 
“Rüzgar enerji santrali kursunlar gönüllü bekçiliğini yaparım”
Çanakkale’nin buna ihtiyacı olmadığını belirten çevre köy sakini Süleyman Kurum “Rüzgar enerji santrali yapsınlar, gönüllü bekçiliğini yaparım. Çanakkale’nin buna ihtiyacı yok” diye belirtti. “Melkilere, Sarı kantoronlara ne olacak? Torunlarım rahat nefes alsın, astım kanser olmasın istiyorum. Memlekette santral kuracak yer mi yok gelip güzelim coğrafyamıza yapıyorlar? Ben biliyorum aslında ihtiyaçlarını. Suya ihtiyaçları var “ diyen Kirazlı sakini Baki Seçim termik santrale kesinlikle karşı olduğunu belirtti.
 
Altıncılar, santralciler derken Çanakkale’nin tarım kaynaklarının yok edildiğini belirten Emin Dal ise “Atasözünün dediği gibi, Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacaklar” dedi.
 
 
Paylaş