Türkiye, doğal afetlerle sık sık karşı karşıya kalan bir ülke olarak, konut sahipleri için önemli bir güvence olan zorunlu deprem sigortası konusunda önemli bir değişiklik yapıyor. Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) adı verilen yeni sigorta sistemi, 2000 yılından bu yana uygulanan zorunlu deprem sigortasının yerini alacak. Bu yeni sistemde, depremin yanı sıra sel, heyelan, fırtına gibi diğer doğa kaynaklı afetler de sigorta kapsamına alınacak.
ZAS, Türkiye'de yaşanan çeşitli doğal afetler için geniş bir kapsam sunacak. Başlıca kapsanan afetler arasında şunlar yer alacak: Deprem, Sel, Heyelan, Yer kayması, Dolu, Hortum, Fırtına, Yanardağ patlaması ve Orman yangınları.
ZAS, Temmuz ayında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen genel şartlar doğrultusunda Eylül ayında yürürlüğe girecek. Bu yeni sistem, konutlarla birlikte taşınır malları ve köy alanlarındaki konutları da kapsayacak şekilde genişletilecek.
ZAS, mevcut zorunlu deprem sigortası (DASK) ile karşılaştırıldığında birçok açıdan farklılık gösteriyor. İşte bu farklılıkların detayları;
ZAS, DASK'tan farklı olarak daha geniş kapsamlı bir sigorta teminatı sunacak. Mevcut DASK'ın maksimum teminat tutarı 1.4 milyon TL iken, ZAS kapsamında bu tutar tüm afetler için geçerli olacak.
Eşyaların ZAS kapsamına dahil olup olmayacağı Temmuz ayında netleşecek ancak standart bir eşya teminatı planlanıyor. Köy alanları ve kerpiç evler de ZAS ile sigorta kapsamına alınacak, bu da daha geniş bir koruma sağlayacak.
(ERHAN TAYLAN)