havadurum

Şiddete ve Tacize karşı kadınların 'gücü'

839

 Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ dolayısıyla basın açıklaması düzenledi. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’ın da katılım gösterdiği basın açıklamasına, kadın dernekleri, CHP ve İyi Parti Kadın Kolları ve kentli vatandaşlar katıldı. Açıklamaya katılan kadın dernekleri, Zübeyde Hanım Anıtına karanfil bıraktılar. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen basın açıklamasının ilkini Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal yaptı. Uluşal, 8 Mart 1857 yılında Amerika`nın New York Kentinde 129 kadının can verdiği greve de değindi. 8 Mart’ların ölen tüm kadınlara vefa olduğunu ifade eden Uluşal; “8 Mart`ın doğuşu, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma yolunda verdiği mücadelenin başlangıcı sayılır.Amerika`nın New York Kentinde 129 kadın insanca yaşam koşulları istediler. Bu istekleri için can verdiler.8 Mart`lar kadın bilincini yükselten bir gün olarak, kadın temsili açısından büyük bir anlam taşır. Onun için 8 Mart`lar ölen tüm kadınlara vefadır.Ayrımcılığa ‘hayır’dır. Erkek şiddetine hayır kampanyasından dolayı bu seneki temamız kadına YönelikŞiddete Sıfır Tolerans`tır. Bu tahrik indirimi yok, iyi hal indirimi yok, ceza indirimi yokdemektir. Çünkü kadına ve çocuğa yönelik şiddet bir insanlık suçudur, ihanettir. Tüm çalışmalara ve yasalara rağmen erkeğin, kadına yönelik şiddetinin ve erken evliliklerin önüne geçilemiyor. Kadınlar sadece cinsiyetlerinden dolayı saldırıya uğruyor, bedenine varlığına kastediliyor. Beklentimiz, en ağır cezalarının verilmesidir. Kadına yönelik şiddeti doğuran olumsuz tutum ve davranışların ortadan kaldırılması amacıyla toplumsal farkındalık, duyarlılık bilinci kazandırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine hizmet etmek önemlidir. Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak bizler Çanakkale’den çağrı yapıyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılan çalışmaların etkin bir şekilde sürdürülmesine devam edilmelidir. Çözüm için, herkesin bir katkısı olduğuna inanıyor, bu toplumsal soruna hep birlikte sahip çıkılması duyarlılık oluşturmayı da kendimize görev biliyoruz. Kadın meclisimizin temel insan haklarına dayalı kadın-erkek eşitliliğine duyarlı çalışmalarına devam edeceğini, sürdüreceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kadına yönelik şiddet ve alile içi şiddeti ortadan kaldırmak üzere bütüncül ortak bir yaklaşımla, kurum ve kuruluşlarla iş birliğini sürdüreceğimizi yineliyorum” dedi.


“OHAL ve KHK’lar, kadın düşmanı politikaların oluşmasına yol açmıştır”
8 Mart’ın, kadınların erkek egemen sisteme karşı dünyanın dört bir tarafından yükselttikleri çığlığın duyulması için bir fırsat olduğunu belirten Çanakkale Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş; “Öncelikle bütün kadınların sesine ses olmak amacıyla Çanakkale’mizden Ankara’ya yürüyüşe geçen Dilek Taş, Hülya Kurt ve Nursel Karagöz kardeşlerimi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bilsinler ki bu kararlı cesur eylemleri biz kadınların mücadelesine güç katmıştır.8 Mart Emekçi Kadınlar günü, erkek egemen sisteme karşı dünyanın dört bir tarafından kadınların isyan çığlığının duyulması için bir fırsattır. 100 yılı aşkın bir süredir kadınların kendi hayatlarını ve dünyayı dönüştürme mücadelesinde aktif yer almalarının sembolüdür 8 Mart. 15 Temmuz darbe girişimi bahanesi ile ilan edilen OHAL, iktidarın krizlerini çözmek ve tüm muhalif sesleri susturmak için kullandığı bir sistem halini almıştır. OHAL ve KHK’lar, kadın düşmanı politikaların daha hızlı hayata geçmesine yol açmıştır. Bu araçlarla kadınlara karşı muhafazakâr baskının artması sağlanmıştır.Hükümetin Başbakanı daha dün “Kadına kalkan eli kırarız” demiştir. Ancak Ankara’da ve Çorlu’da kadın kardeşlerimiz “Biz Varız” dediği için, taleplerimizi dillendirdiği için saçlarından yakalanarak yerlerde sürüklenmiş ve gözaltına alınmışlardır. Sayın Başbakana soruyorum, sizin kafanızdaki kadın modeli evden çıkmayan, evinde çocuk bakan, kocasına itaat eden kadınlar mıdır?Evde, sokakta, iş yerlerimizde kadınların yaşamları kıskaç altına alınmaktadır. Kadına şiddet meşrulaştırılmakta ve toplum nezdinde sıradanlaştırılmaya çalışılmaktadır. İktidar sahiplerinin ürettikleri söylemler ve yaptıkları propaganda “gerektiğinde” erkeklerin kadınları cezalandırabilecekleri mesajını vermektedir. Hatta öyle ileriye gidilmektedir ki erkeklere kadınları ‘terbiye etmeyi’ bir görev olarak adlandırmaktadırlar. Elbette ki bu kadın düşmanı söylemler ve antipropaganda kadına şiddeti meşrulaştırmıştır. Tüm bunların sonucu Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlerin oranı yüzde bin 400 artmıştır. Türkiye’de her gün bir kadın katledilmektedir” dedi.
 
“Tacizcilere ve tecavüzcülere, çok ağır yaptırımlar içeren yasalar çıkarılmalıdır”
Son olarak Kadın Dayanışma Derneği Şube Başkanı Fatma Erdoğan yaptığı konuşmada, kadınlara yönelik şiddetin önüne geçilmesi için çok ağır cezaların verilmesi ve hiçbir indirim yapılmadan cezaların uygulanması gerektiğini belirterek; “Cinayete kurban gitmiş kadınlarımızı, cinsel istismara uğrayıp öldürülen çocuklarımızı bugün de saygı ve sevgi ile anıyoruz. Kadına, çocuğa, hayvanlara ve doğaya karşı yapılan şiddeti geçimsel istismara dur demek için Ankara’ya yürüyen 3 yürekli anneyi sevgi ile kucaklıyoruz. 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletlerinin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın yanarak can verdi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kadınları, şiddete, adaletsizliğe, eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı başlattıkları mücadele gününün adıdır. Tacizcilere ve tecavüzcülere, cinayetlerin durdurulması için acilençok ağır yaptırımlar içeren yasalar çıkarılmalı ve derhal uygulamaya sokulmalıdır. Türk Ceza kanunundaki cinsel istismar ve kadın cinayetlerinde haksız tahrik indirimi uygulaması tamamen kaldırılmalıdır. Kadınlara yönelik şiddete karşı şikâyet edildiğinde mağdura, avukat talebi olmadan zorunlu avukat atanması düzenlenmesi yapılmalıdır” dedi. 
Kadın derneklerinin, vatandaşların ve Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’ın katıldığı törenin ardından Belediye İş Merkezinin Tiyatro salonunda tiyatro gösterimi sergilendi. Burada yapılan tiyatro gösterimine Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, kadın dernekleri ve kentli vatandaşlar katıldı. Tiyatroda kadınlara yönelik yapılan şiddet konu alındı. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş