Sendikalardan Başbakan’a tepki

Çanakkale’de faaliyetlerini sürdüren sendika temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği idam cezasına tepki gösterdi. Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, Başbakan Erdoğan’ın idam cezasını yeniden gündeme getirerek bir anlamda suç işlediğini belirtirken, Eğitim-iş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir ise; “İdam cezası geriye gitmektir ve çağ dışılıktır” dedi.

264
Türkiye’de tartışma konusu olan idam cezası ile ilgili açıklama yapan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, Başbakan Erdoğan’ın ülkenin dört bir yanında bir çok sorun yaşanırken idam cezasını ortaya atıp gündemi değiştirmeye çalıştığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın farklı konularla gündemi değiştirmek yerine, yaşanan sorunlara çözüm üretmesi gerektiğini belirten Koç; “Yöneticilerin görevi, temelde yaşanan toplumsal sorunlara çözüm üretmektir. Bu çözümleri de toplum yaşantısına taşıyıp buradan hareketle insanların daha iyi yaşamasını sağlamaktır. Türkiye’de bu mantık tamamen ters anlaşılıyor. Yöneticiler halka hükmetmeye çalışıyorlar. Halka hizmet konusundaki sorunları çözme noktasındaki beceriksizliklerini örtmek için bir anlamda perdeleme çalışmalarına giriyorlar. Türkiye’nin her tarafında işsizlik, zamlar, geçim sıkıntısı, yoksulluk dururken, terör sorunu çözülmemişken, insan hakları ihlalleri devam ederken, ülkenin belli kesiminde açık açık savaş yaşanırken, düşen uçağın neden düştüğü açıklanamazken, bir idam cezası ortaya atılıp gündem saptırılmaya çalışılıyor. Sorunların çözümünün halkla paylaşması gerekirken, Başbakan altında kendi imzası olan idamın kalkması kararını tartışmaya açıyor. Başbakan bunu hep yapıyor. Bu, gündemi saptırmak için yapılmış hareketlerden bir tanesidir” dedi.
 
“Toplumu germeye çalışıyor”
Başbakan Erdoğan’ın bu tür konuları gündeme getirerek asıl sorunları unutturup toplumu germeye çalıştığını ifade eden Koç; “Gittikçe daha saldırgan ve ayrımcılık ile ötekileştirmeyi körükleyici bir tarzla çalışıyorlar. Toplumu gerip şiddeti ve çatışmayı sağlayacak bir ortam oluşturmaya çalışıyorlar. Bu toplumun lehine olacak bir durum değil. Böyle bir süreci başarabilecekleri düşüncesiyle gündeme getirmeleri söz konusu değildir. İşin tuhaf tarafı böyle bir konuyu, Abdullah Öcalan ile ilgili gündeme getirdiklerini iddia ediyorlar. Bu konuyu gündeme getirseler bile Abdullah Öcalan’a uygulayamayacaklarını bilmelerine rağmen, halkı aldatmak ve asıl konuları unutturmak için yapılan bir oyun diye düşünüyoruz” diye konuştu.
 
“Başbakanın yaptığı suçtur”
Koç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Eğer Başbakan gerçekten sorunlarla ilgilenmek istiyorsa, gece yarısına kadar derse kalmak zorunda kalan ikili öğretim yapılan ilkokul ve ortaokullardaki durumları değerlendirsin. Bunlara çözüm üretsin. Bu toplumun başına 4+4+4 gibi bir ucube getirildi. Hiçbir bilimsel temeli olmayan bir çalışma getirildi. Çağdaş toplumlarda düşünülmeyen konuları gündeme getirerek, halkı birbirine karşı kin ve nefrete teşvik edecek şekilde kışkırtıyor. Aslında Başbakanın yaptığı suçtur. Gerçekten böyle bir konu çalışılacaksa, böyle yalnızca mitinglerde malzeme olarak kullanılmaz. Bunu biz, mitinglerde kullanılmak üzere bir malzeme olarak görüyoruz. Başbakanın uyguladığı bir taktiktir. Esas gündemimiz olan toplumsal konularla ilgileniyoruz. Bu şekilde halkı kandıracağını sanan Başbakana şaşırıyoruz.”
 
Bozdemir; “İdam cezası geriye gitmektir”
Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir de sendika olarak idam cezasının geri getirilmesine karşı olduklarını söyledi. Bozdemir; “Sendika olarak idam cezasının geriye gitmek olduğunu düşünüyoruz. İnsan haklarını, evrensel ilkeleri dikkate alarak idam cezasının geriye gelmesi ya da tekrar idam cezasının verilmesini çağ dışı buluyoruz. İnsanların bir cezası varsa evet çekeceklerdir ama bunu yaşamlarıyla ödememeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bunlar ilk çağdaydı. O zaman Avrupa ile aramıza bir mesafe daha koyalım. Gelişmiş ülkelerle aramıza mesafe koyalım. Ondan sonra çağ atladığımızı ve ileri demokrasiyle yönetildiğimizi söylemek çok gülünç olur. İdam cezasının geri getirilmesine karşıyız. Ama herkes yaptığı suçun cezasını çekmelidir. Bu ayrı bir boyuttur. Ama yaşamıyla değil. Birilerinin affedilmesine de kaşıyız. Bu ülkede 30-40 bin sivilin öldürülmesinin sorumlusu olan birilerinin de affedilmesine ve dışarıya çıkmasına da karşıyız. Ama idam cezasının da karşısında olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.
Paylaş